Громадська рада при Комітеті з питань свободи слова

ПРОТОКОЛ № 36

 

 

17.11.2020

м. Київ, вул. М. Грушевського, 5

                                    

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.         Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України № 3196-д від 26.10.2020).

 

Проектом пропонується доповнити статтю 37 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», нормами що Національна рада анулює ліцензію на мовлення на підставі подання Служби безпеки України щодо здійснення ліцензіатом сепаратистської, терористичної, диверсійної чи розвідувально-підривної діяльності або інших дій, спрямованих на порушення недоторканності державного кордону України, проти основ національної безпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Необхідно зауважити, що поточна редакція частини другої статті 37 Закону України «Про телебачення і радіомовлення вже містить перелік підстав для анулювання ліцензії за рішенням Національної ради, ці підстави є чіткими, зрозумілими та передбачуваними, що відповідає принципу правої визначеності.

Так, відповідно до існуючого порядку, якщо телекомпанія порушує приписи законодавства, зокрема, поширює інформацію яка підбриває основи національної безпеки та оборони, Національна рада накладає штраф, а у випадку систематичності таких порушень Національна рада звертається до суду для анулювання ліцензії.

Крім того, особи, які поширюють заборонену інформацію, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності у встановленому порядку.

Запровадження нового механізму є вкрай небезпечним, оскільки прийняття рішення про подання про анулювання приймається у непублічний спосіб, може бути суб’єктивним, створює загрозу зловживань та містить корупціогенний фактор.

Наполягаємо, що застосування позбавлення ліцензії повинно розглядатися виключно у судовому порядку з метою забезпечення об’єктивного та неупередженого розгляду, а не на підставі подання Служби безпеки.

Вважаємо, що Проект в запропонованій редакції становить загрозу свободі слова та не може бути прийнятий, в зв’язку з чим пропонуємо Комітетові прийняти рішення про направлення Проекту на доопрацювання.

РІШЕННЯ:

1.            Запропонувати Комітетові прийняти рішення про направлення проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України № 3196-д від 26.10.2020) на доопрацювання.

2.            Секретарю Громадської ради поінформувати про прийняте рішення Комітет з питань свободи слова, Комітет з питань правоохоронної діяльності та ініціаторів законопроекту.

Результати голосування:

ПІБ

Прийняв участь у голосуванні за допомогою електронних каналів

1.        

БОЛЬШАКОВА Ольга

за

2.        

ГРІЦАК Костянтин

за

3.        

ГУРІНЕНКО Віталій

за

4.        

ІВАНОВ Валерій

за

5.        

КЛІТНА Наталія

за

6.        

КОВАЛЬ Ігор

за

7.        

КОТЮЖИНСЬКА Тетяна

не голосував

8.        

М’ЯСНИКОВА Катерина

за

9.        

ОЛЬШАНСЬКИЙ Олександр

не голосував

10.       

ПЕТРЕНКО Галина

за

11.       

ПОГОРЕЛОВ Олексій

за

12.       

РОМАТ Євген

не голосував

13.       

СТРОЙКО Ірина

не голосував

14.       

ТОМІЛЕНКО Сергій

не голосував

15.       

ЧЕРНИШ Антон

не голосував

16.       

ХОМЕНОК Олег

не голосував

17.       

ШНУРКО-ТАБАКОВА Елліна

за

 

Підсумки голосування: рішення прийнято, 10 голосів «за»


 

 

Секретар Громадської ради                                      Костянтин Гріцак

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку