Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

                                                                                                110

 

                                                                                          10         квітня          19    

 

                                                                   вул. М.Грушевського, 26/1, 12 поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

  

                                                   

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., ПАВЛЕНКО Ю.О.


На засіданні присутні: Ковальчук (Агафонова) Наталія Володимирівна – народний депутат України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар  Міністерства інформаційної політики України; Червак Богдан Остапович – перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України»; Горлов Анатолій Федорович – головний редактор газети «Голос України»; Никоненко Родіон Юрійович – член Правління Публічного акціонерного товариства Національна Суспільна телерадіокомпанія України; Міський Вадим Васильович – секретар Наглядової ради Публічного акціонерного товариства Національна Суспільна телерадіокомпанія України; Чобіт Дмитро Васильович – головний редактор журналу «Пам’ятки України: національна спадщина»; Енберг Мортен – голова Офісу Ради Європи в Україні; Драгімор Маріус – міжнародний експерт Ради Європи (Угорщина); Щекун Андрій Степанович – генеральний директор ДП «Національне газетно-журнальне видавництво»; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної  асоціації українських медіа; Смірнова Галина - старша спеціалістка проекту «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні; Хохич Ігор - заступник голови Наглядової ради ПАТ «НСТУ».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, І.Гриценко; П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації (реєстр. № 10139 від 12.03.2019р., внесений народним депутатом України І.Лапіним).                                  

2. Про звернення головного редактора газети «Голос України» А.Ф.Горлова щодо необхідності утворення додатків до газети «Голос України» мовами національних меншин.                                  

3. Про звернення народного депутата України В.І.Ар’єва щодо передачі цілісного майнового комплексу ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» до сфери управління Державного комітету телебачення і радіомовлення України.                                  

4. Про звернення Голови Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» С.В.Остапи з приводу загроз реформуванню суспільного мовника пов’язаних із зверненнями Громадських організацій до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з вимогою дострокового припинення повноважень членів Наглядової ради на підставі частини 9 статті 10 Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».                      

5. Про підтримку Третьої міжнародної конференції «Дні електронних комунікацій» (ДЕК-2019) та делегування для участі в ній народних депутатів України – членів Комітету.

 

 

В.Сюмар наголосила, що у різному обговоримо ситуацію з припиненням трансляції українських мовників у Луганській області. Також послухаємо рекомендації з приводу зміни фінансування Суспільного мовника, які доповість представник Ради Європи.

Головуюча додала, що на засіданні присутня наша колега Наталія Ковальчук (Агафонова), яка проінформує про міжнародний проект по захисту свободи вираження в Інтернеті.   

 

         Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації (реєстр. № 10139 від 12.03.2019р., внесений народним депутатом України І.Лапіним).                                  

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації (реєстр. № 10139 від 12.03.2019р., внесений народним депутатом України І.Лапіним), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні в частині, що стосується нашого Комітету проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації (реєстр. № 10139) відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

  Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення головного редактора газети «Голос України» Горлова А.Ф. щодо необхідності утворення додатків до газети «Голос України» мовами національних меншин.

 

Виступили:  ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., ОПАНАСЕНКО О.В., ГОРЛОВ А.Ф.

 


Вирішили:

 

Заслухавши головного редактора газети «Голос України» А.Горлова щодо необхідності створення додатків до газети «Голос України», які видаватимуться мовами національних меншин, Комітет вирішив:

 

З метою інформування громадськості про роботу єдиного законодавчого органу держави, органів місцевого самоврядування України, розвитку парламентаризму та утвердження навколо розбудови самостійної, незалежної країни, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не заперечує щодо видання і розповсюдження додатків до газети «Голос України», які виходитимуть мовами національних меншин.

 

Голосували:  “за” – 7

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення народного депутата України В.І.Ар’єва щодо передачі цілісного майнового комплексу ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» до сфери управління Державного комітету телебачення і радіомовлення України.                                 

 

Виступили: СЕВРЮКОВ В.В., ШВЕРК Г.А., ОПАНАСЕНКО О.В. ЧЕРВАК Б.О., ЩЕКУН А.С., ЧОБІТ Д.В.

 

Вирішили:

 

Заслухавши генерального директора Державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво» А.Щекуна та першого заступника голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Б.Червака щодо передачі цілісного майнового комплексу ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» до сфери управління Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Комітет вирішив:

 

Підтримати пропозицію народного депутата України В. Ар'єва щодо передачі цілісного майнового комплексу ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» до сфери управління Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

 

Народний депутат України С.Висоцький долучився до засідання Комітету.

 

 

Голосували:  “за” – 7

                                   проти – 0

                                   утримались - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про підтримку третьої міжнародної конференції «Дні електронних комунікацій» (ДЕК-2019) та делегування для участі в ній народних депутатів України – членів Комітету.

 

В.Сюмар наголосила, що до Комітету надійшов лист від Інтернет асоціації України, Асоціації правовласників та постачальників контенту і Латвійської асоціації електронних комунікацій щодо проведення третьої міжнародної конференції «Дні електронних комунікацій України». Вона додала, що є пропозиція делегувати Григорія Шверка для участі у цій конференції.

 

Члени Комітету підтримали пропозицію головуючої та доручили Шверку Григорію Ароновичу взяти участь у третій міжнародній конференції «Дні електронних комунікацій України».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про міжнародний проект по захисту свободи вираження в Інтернеті.  

 

Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.С. КОВАЛЬЧУК (АГАФОНОВА)Н.В.

 

Народний депутат України Н.Ковальчук(Агафонова) запропонувала на базі Комітету разом з Асоціацією з підзвітності та демократії в Інтернеті провести круглий стіл. Вона додала, що ця Асоціація міжнародна, в неї входить багато представників різних країн, і основна мета її діяльності це захист прав людини в Інтернеті.

 

 

 

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету вирішили:

1. Спільно з Асоціацією з підзвітності та демократії в Інтернеті провести круглий стіл щодо захисту прав людини в Інтернеті.

2. Створити робочу групу у складі членів Комітету О.Червакової, С.Висоцького, Ю.Павленка, Г.Шверка. Запросити до складу робочої групи народного депутата України Н.Ковальчук (Агафонову) та одного представника від Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

В.Сюмар наголосила, що 4 квітня ц.р. у частині Луганської області було відключене українське телебачення через борги Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення за електроенергію. Вона додала, що Постановою Кабінету Міністрів України з резервного фонду було виділено 97 млн грн. на покриття боргів за трансляцію, але Національна суспільна телерадіокомпанія України не може їх освоїти оскільки не мають відповідних договорів на ці кошти.

 

Член правління НСТУ Радіон Никоненко повідомив, що гроші виділяються як позика з поверненням до кінця цього року. Отримати гроші і сплатити – це різні речі. Позика надається не НСТУ, а нашому розпоряднику – Державному комітету телебачення і радіомовлення України. Він додав, що Держкомтелерадіо має ці кошти передати НСТУ, а ми сплачувати. Але ми не можемо їх ніяк освоїти, немає підстав.

 

Голова Комітету наголосила, що мовлення у Луганській та Донецькій областях мало би бути пріоритетним. Що така ситуація становить загрозу національній безпеці. Кабмін ці питання зараз вирішує сам. Та НСТУ мало би бути зацікавлене також. У контексті наявності військової агресії на цих територіях так безвідповідально планувати бюджетні паспорти не можна.

Вона додала, що Комітет і надалі буде стежити за цією ситуацією та будемо сподіватися що мовлення буде включено.  


Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення Голови Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» С.В.Остапи з приводу загроз реформуванню суспільного мовника пов’язаних із зверненнями Громадських організацій до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з вимогою дострокового припинення повноважень членів Наглядової ради на підставі частини 9 статті 10 Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».                      

 

Виступили:   ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., МІСЬКИЙ В.В.

 

Комітет у межах повноважень розглянув звернення голови Наглядової ради ПАТ «НСТУ» Світлани Остапи з приводу загроз реформування Суспільного мовлення, пов’язаних із вимогами громадських організацій «ВО «Автомайдан» та «ВГО «ОПІРОРГ» щодо дострокового припинення повноважень дев’яти членів Наглядової ради ПАТ «НСТУ» (які пропустили за два з половиною роки три і більше засідань цієї ради) на підставі пункту 9 частини першої статті 10 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». У зазначеному положенні йдеться про те, що три пропуски засідань Наглядової ради НСТУ можуть бути підставою дострокового припинення повноважень члена Наглядової ради НСТУ.

Проаналізувавши виклики, пов’язані із правозастосуванням зазначеної норми Закону, Комітет зауважив, що припис пункту 9 частини першої статті 10 Закону має суттєві недоліки у викладі норми, що можуть слугувати інструментом маніпуляцій, тиску на членів Наглядової ради ПАТ «НСТУ», блокування роботи наглядового органу. Виходячи з цього, Комітет вважає, що зазначена норма потребує доопрацювання та внесення відповідних змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

 

Після обговорення члени Комітету вирішили найближчим часом створити робочу групу для оперативного напрацювання відповідних змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

 

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про презентацію звіту експертів Ради Європи про стан фінансування ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» у світі стандартів Ради Європи.

 

В.Сюмар зазначила, що на засіданні присутні міжнародні партнери з Ради Європи, які презентують систему фінансування суспільного мовника ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія» у світлі стандартів Ради Європи та запросила до слова Маріуса Драгоміра.

 

Доповідаючи Маріус Драгомір розповів про основні тенденції у фінансуванні суспільних медіа у Європі, про взаємозв’язок неналежного фінансування суспільних мовників із рівнем поширення популістських та екстремістських ідей, що простежується у європейських країнах, зупинився на недоліках поточної моделі фінансування суспільного мовника в Україні та розповів про два альтернативні сценарії фінансування ПАТ «НСТУ».

Після обговорення Голова Комітету сказала, що наразі не бачить Суспільне мовлення в Україні без державного бюджету, адже збирати абонентську плату з аудиторії станом на зараз навряд чи є можливим, зважаючи на відсутність таких традицій в українському суспільстві. Треба дискутувати про те, яким чином можна залучати кошти, як створювати незалежні фонди, щоб зменшити впливи уряду на цей процес. Головуюча додала, що впроваджувати такі механізми необхідно на законодавчому рівні.

Підсумовуючи В.Сюмар подякувала колегам з Ради Європи та наголосила, що Комітет обов’язково вивчить надані рекомендації і повернеться до цієї теми на рівні законодавчої практики.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 


Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 


Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2019 рік”

11 липня 2019 16:59
04 липня 2019 16:02
21 червня 2019 14:06
06 червня 2019 16:54
16 травня 2019 12:34
06 травня 2019 16:08
15 квітня 2019 11:58
25 березня 2019 13:32
15 березня 2019 14:01
05 березня 2019 16:11