Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                79

 

                                                                                          20          грудня           17    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 00 хв.

 

 

                                                             

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р.,  БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О., КОНДРАТЮК О.К.

 

На засідання запрошені: Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації провласників та постачальників контенту; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Мієнко В’ячеслав Костянтинович – заступник генерального директора ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1».

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

    1. Проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо встановлення обсягів національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення телерадіоорганізацій (реєстр. № 7329 від 21.11.201р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).                            

        2. Проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Демчаком, М.Довбенком та ін.).

            3. Проект Закону про внесення змін до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення гласності та відкритості місцевих рад (реєстр. № 7071 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України О.Дубініним, В.Шевченком та інш.).

            4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України до держави-агресора), (реєстр. № 7187 від 09.10.2017р., внесений народними депутатами України А.Немировським, А.Шиньковичем, А.Денисенком).

           5. Різне.   

 

 

         В.Сюмар наголосила, що проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Демчаком, М.Довбенком та ін.) знімаємо з порядку денного, натомість в різному розглянемо лист Голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку О.Данченка щодо законопроекту № 7291, також розглянемо пропозицію про нагородження Почесною Грамотою Верховної Ради України працівника секретаріату Комітету та про звернення до Антимонопольного комітету України щодо перевірки роботи дистриб’ютора, який має монопольне становище на українському ринку дистрибуції.

 

 

Порядок денний із змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо встановлення обсягів національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення телерадіоорганізацій (реєстр. № 7329 від 21.11.201р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).                            

 

     Виступили:  ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В.

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо встановлення обсягів національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення телерадіоорганізацій (реєстр. № 7329 від 21.11.201р., внесений народним депутатом України В.Сюмар),  Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо встановлення обсягів національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення телерадіоорганізацій (реєстр. № 7329 від 21.11.201р., внесений народним депутатом України В.Сюмар) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.                           

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення гласності та відкритості місцевих рад (реєстр. № 7071 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України О.Дубініним, В.Шевченком та інш.).

 

Виступили: ОНУФРИК Б.С., СЕЛЕЦЬКИЙ П.І.

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення гласності та відкритості місцевих рад (реєстр. № 7071 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України О.Дубініним, В.Шевченком та інш.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення гласності та відкритості місцевих рад (реєстр. № 7071 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України О.Дубініним, В.Шевченком та інш.) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

 

Рішення прийнято одноголосно.                           

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України до держави-агресора), (реєстр. № 7187 від 09.10.2017р., внесений народними депутатами України А.Немировським, А.Шиньковичем, А.Денисенком).

 

                    

         Виступили:  ОПАНАСЕНКО О.В.

 

Обговоривши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України до держави-агресора), (реєстр. № 7187 від 09.10.2017р., внесений народними депутатами України А.Немировським, А.Шиньковичем, А.Денисенком) члени Комітету підтримали пропозицію голови Комітету В.Сюмар повернутися до розгляду законопроекту на наступному засіданні Комітету запросивши до участі в розгляді авторів законодавчої ініціативи.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про лист  Голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку О.Данченка щодо проекту Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291, внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Лубінцем, О.Кондратюк).

 

  В.Сюмар наголосила, що Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку  О.Данченко звернувся до Голови Верховної Ради України А.Парубія  з проханням визначити головним комітетом з підготовки проекту Закону про мораторій  на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291) Комітет з питань інформатизації та зв’язку.

 

Після обговорення члени Комітету зазначили, що метою законопроекту є встановлення мораторію на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей.

Комітет відзначив, що проект Закону запропонований у розвиток інформаційної політики держави та покликаний для вирішення проблем її інформаційної безпеки.

Тому, наголосила В.Сюмар, будемо просити Голову Верховної Ради України залишити даний проект закону в нашому Комітеті.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про нагородження Почесною Грамотою Верховної Ради України заступника керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Гриценка Федора Володимировича.  

 

Вирішили:

 

Розглянувши клопотання Голови Комітету В.Сюмар про нагородження заступника керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Гриценка Федора Володимировича, Комітет вирішив:

 

За багаторічну сумлінну працю, ініціативне ставлення до виконання службових обов’язків, високий професіоналізм порушити клопотання про нагородження Гриценка Федора Володимировича Почесною Грамотою Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

В.Сюмар повідомила, що нещодавно у Держкіно відбулася зустріч з представниками дистриб’юторів по фільму «Кіборги». Фільм отримав рекордну кількість позитивних відгуків критиків і простих глядачів, і зумів отримати рекордну кількість коштів у прокаті.

Головуюча додала, що ми отримали дуже негативну реакцію від головного українського дистриб’ютора, який є монополістом на ринку, пана Богдана Батруха, який навіть голову Нацради звинуватив у тому, що він є завербованим російським агентом, і вважає, що держава в особі мене, Іллєнка і Артеменка вчинила злочин, коли попросила кінотеатри витримати квоту 15% і не знімати "Кіборгів" з прокату.

Після обговорення члени Комітету вирішили:

1. Звернутися до Антимонопольного комітету України з проханням розглянути питання щодо стану конкуренції на українському ринку дистрибуції кінопродукції, зокрема, перевірити діяльність компанії «B&H Film Distribution» та надати висновок щодо відповідності дій даного суб’єкту господарювання вимогам, визначеним Законами України «Про захист економічної конкуренції» та «Про захист від недобросовісної конкуренції».

2. Звернутися до  Міністерства освіти і науки України задля співпраці у напрямку популяризації української кінопродукції та просвітництва молодого покоління українців. А також розглянути ініціативу представників індустрії кінопрокату щодо 70 % знижки вартості квитків для школярів з метою широкого залучення дітей і підлітків до перегляду кращих вітчизняних просвітницьких кінофільмів. 

 

Також народні депутати України – члени Комітету обговорили організаційні аспекти свого передноворічного візиту до Київського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Родина», який знаходиться в селі Сезенків Баришівського району. Йшлося про святкові подарунки для вихованців та придбання обладнання, необхідного для подальшої успішної діяльності центру.

 

Наприкінці Голова Комітету наголосила, що зареєструвала проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень, який викликав неоднозначні дискусії.

В.Сюмар додала, що у цьому законопроекті пропонується врегулювати, як органи влади мають розміщувати матеріали в приватних ЗМІ, бо станом на зараз вони можуть їх просто розміщувати як "джинсу", проплачуючи з бюджету, ніхто в тому не буде розбиратися журналістський цей матеріал чи ні, і ми не будемо знати, скільки це коштує, тобто є дуже багато проблем, і саме цей законопроект покликаний їх врегулювати.

Головуюча попросила членів Комітету ознайомитися з цим важливим законопроектом після чого будуть проведені відповідні обговорення та розгляд законопроекту на засіданні Комітету.

 

        

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2017 рік ”

27 грудня 2017 09:19
08 грудня 2017 15:09
16 листопада 2017 09:21
13 листопада 2017 09:03
05 жовтня 2017 15:10
21 вересня 2017 10:29
07 вересня 2017 17:45
12 липня 2017 18:00
21 червня 2017 19:00
15 червня 2017 19:45