Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                77

 

                                                                                          15         листопада       17    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

 

 

                                                             

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О.  

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

На засідання запрошені:  Німченко Василь Іванович – народний депутат України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Ковтун Олександр Вікторович – заступник начальника управління Головного слідчого управління Національної поліції України; Романюк Сергій Іванович – заступник керівника Київської міської прокуратури № 9 міста Києва; Шиманський Максим Юрійович – прокурор Київської міської прокуратури № 9 міста Києва; Ткач Михайло - журналіст програми «Схеми: корупція в деталях»; Лазаревич Кирило – оператор знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Сьомкін Сергій – виконавчий директор «Індустріального телевізійного комітету».

 

 

Присутні: керівник секретаріату комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів), (реєстр. № 7048 від 29.08.2017р., внесений народним депутатом України В.Рабіновичем).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо розподілу коштів, виділених для державної підтримки кінематографії (реєстр. № 7178 від 05.10.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, М.Княжицьким, Г.Шверком, О.Кондратюк).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обов'язкового подання народним депутатом інформації про перебування за кордоном та зменшення фінансового забезпечення народного депутата у випадку відсутності на пленарному засіданні), (реєстраційний № 7194 від 10.10.2017 р., внесений народним депутатом України С.Капліним).

4. Проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Димчаком, М.Довбенком та інш.).

          5. Про інцидент з ознаками перешкоджання журналістській діяльності  Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича  ввечері 7 листопада  біля VIP-терміналу аеропорту «Київ».

         6. Різне.

                                     

 

 

 

 

         В.Сюмар наголосила, що проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Димчаком, М.Довбенком та інш.) знімаємо з порядку денного, а замість нього розглянемо доопрацьований проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг народної медицини (цілительства), послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо), (реєстр. № 4924-д від 16.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, В.Севрюковим, Б.Онуфриком, Г.Шверком та інш.).

 

 

Порядок денний із змінами затверджено одноголосно.

 

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів), (реєстр. № 7048 від 29.08.2017р., внесений народним депутатом України В.Рабіновичем).

 

     Виступили:  ОНУФРИК Б.Р., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів), (реєстр. № 7048 від 29.08.2017р., внесений народним депутатом України В.Рабіновичем), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період з виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів), (реєстр. № 7048 від 29.08.2017р., внесений народним депутатом України В.Рабіновичем) відхилити.

 

Голосували:  “за” – 9

                       “проти” – 0

                       “утримались” - 1

Рішення прийнято.                           

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо розподілу коштів, виділених для державної підтримки кінематографії (реєстр. № 7178 від 05.10.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, М.Княжицьким, Г.Шверком, О.Кондратюк).

 

Виступили:  ШВЕРК Г.А., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо розподілу коштів, виділених для державної підтримки кінематографії (реєстр. № 7178 від 05.10.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, М.Княжицьким, Г.Шверком, О.Кондратюк), Комітет вирішив:

 

 

запропонувати Комітету з питань культури і духовності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо розподілу коштів, виділених для державної підтримки кінематографії (реєстр. № 7178 від 05.10.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, М.Княжицьким, Г.Шверком, О.Кондратюк) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обов'язкового подання народним депутатом інформації про перебування за кордоном та зменшення фінансового забезпечення народного депутата у випадку відсутності на пленарному засіданні), (реєстраційний № 7194 від 10.10.2017 р., внесений народним депутатом України С.Капліним).

                   

         Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В.

 

         Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обов'язкового подання народним депутатом інформації про перебування за кордоном та зменшення фінансового забезпечення народного депутата у випадку відсутності на пленарному засіданні), (реєстраційний № 7194 від 10.10.2017 р., внесений народним депутатом України С.Капліним), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань Регламенту та організаційної роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обов'язкового подання народним депутатом інформації про перебування за кордоном та зменшення фінансового забезпечення народного депутата у випадку відсутності на пленарному засіданні), (реєстраційний № 7194 від 10.10.2017 р., внесений народним депутатом України С.Капліним) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію члена Комітету В.Севрюкова про  доопрацьований проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг народної медицини (цілительства), послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо), (реєстр. № 4924-д від 16.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, В.Севрюковим, Б.Онуфриком, Г.Шверком та інш.).

 

 

         Виступили:  СЮМАР В.В.

 

         Вирішили:

 

         Розглянувши доопрацьований проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг народної медицини (цілительства), послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо), (реєстр. № 4924-д від 16.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, В.Севрюковим, Б.Онуфриком, Г.Шверком та інш.), Комітет вирішив:

 

         рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у повторному першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг народної медицини (цілительства), послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо), (реєстр. № 4924-д від 16.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, В.Севрюковим, Б.Онуфриком, Г.Шверком та інш.) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Народний депутат України Шверк Г.А. залишив засідання Комітету.

 

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про інцидент з ознаками перешкоджання журналістській діяльності  Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича  ввечері 7 листопада  біля VIP-терміналу аеропорту «Київ».

        

 Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., ОНУФРИК Б.Р., НІМЧЕНКО В.І.,  ТКАЧ М., КОВТУН О.В., РОМАНЮК С.І.

 

         Відомий в Україні журналіст знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях» (проект «Радіо Свобода») Михайло Ткач поінформував присутніх на засіданні про обставини інциденту, під час якого на нього та оператора Кирила Лазаревича напали з наміром перешкодити зйомці у публічному місці.

Версію нападаючої сторони озвучив народний депутат України В.Німченко, який зокрема, розповів про зустріч Медведчука з Путіним, Медвєдєвим і главою Московського патріархату Кирилом.

Представники Національної поліції та прокуратури поінформували про відкриття кримінального розслідування інциденту. Також народні депутати України Вікторія Сюмар, Ольга Червакова, Сергій Висоцький та інші торкнулися широкого кола проблем, так чи інакше пов’язаних з даним інцидентом.

Присутні на засіданні представники громадськості засвідчили свою зацікавленість у належному захисті професійних прав журналістів, насамперед – у ретельному і результативному розслідуванні фактів, про які йшлося.

Головуюча Вікторія Сюмар наголосила на тому, що розгляд інциденту може служити ще одним аргументом на користь неабиякої актуальності проведення запланованих Комітетом парламентських слухань щодо безпеки журналістів.

Після обговорення В.Сюмар зазначила, що Комітет звернеться до керівництва правоохоронних органів з вимогою проведення максимально швидкого, об’єктивного та неупередженого розслідування даного інциденту. Також вона додала, що будемо просити керівництво тримати цю справу під особистим контролем.

Підсумовуючи розмову члени Комітету підтримали пропозицію головуючої взяти хід цього розслідування на контроль Комітету та на наступному засіданні повернутися до розгляду цього питання.

 

 

 

         Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2017 рік ”

27 грудня 2017 09:19
08 грудня 2017 15:09
16 листопада 2017 09:21
13 листопада 2017 09:03
05 жовтня 2017 15:10
21 вересня 2017 10:29
07 вересня 2017 17:45
12 липня 2017 18:00
21 червня 2017 19:00
15 червня 2017 19:45