Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                72

 

                                                                                           12        липня            17    

 

                                                            вул. М.Грушевського, 18/2, кімн. № 11

 

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                               

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., СТЕЦЕНКО Д.О.,  ПАВЛЕНКО Ю.О.,  БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

Відсутні народні депутати України:  ВИСОЦЬКИЙ С.В., АБДУЛЛІН О.Р.

На засідання запрошені:  Біденко Артем Ігорович – Державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Ален Расбріджен - голова ради директорів Комітету захисту журналістів CPJ; Джоел Саймон – виконавчий директор Комітету захисту журналістів CPJ; Огнянова Ніна – координатор програми CPJ в Європі; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Розкладай Ігор Євгенович – юрист Громадської організації «Інститут Медіа Права»; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації провласників та постачальників контенту.

 

Присутні: керівник секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Презентація звіту про хід розслідування вбивства Павла Шеремета, підготовлений Комітетом Захисту Журналістів CPJ (Нью-Йорк, США).                    

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 6560 від 08.06.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Черваковою, О.Сочкою, Б.Онуфриком та інш.).                     

3. Про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на сьому сесію восьмого скликання (вересень 2017 року - січень 2018 року.).  

4. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на сьому сесію восьмого скликання (вересень 2017 року - січень 2018 року.).

5. Інформація про роботу Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2017р.).

 

          Порядок денний  затверджено одноголосно.

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про презентацію звіту про хід розслідування вбивства Павла Шеремета, підготовлений Комітетом Захисту Журналістів CPJ (Нью-Йорк, США).          

 

В.Сюмар наголосила, що на засіданні присутні очільники Міжнародної журналістської правозахисної організації Комітету захисту журналістів         (CPJ Нью-Йорк, США), які представлять звіт, приурочений до річниці вбивства відомого журналіста Павла Шеремета в Києві з назвою: «Відмова від правосуддя: Розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів».

Голова ради директорів CPJ Ален Расбріджен та виконавчий директор CPJ Джоел Саймон  поінформували народних депутатів про зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, представниками правоохоронних органів Україні, задіяних у розслідуванні вбивства.

Головний мессидж, озвучений представниками CPJ – це відсутність позитивних результатів розслідування вбивства Павла Шеремета, що сталося рік тому. Цей факт особливо турбує Комітет захисту журналістів. Очільники CPJ зокрема, рекомендують українській  владі долучити незалежних міжнародних слідчих для ретельного вивчення кожної версії, всіх можливих  мотивів злочину, в тому числі  професійній діяльності Павла Шеремета в Україні як потенційному мотиву.

         Голова комітету Вікторія Сюмар, погоджуючись з основним висновком, зауважила, що до розслідування є чимало питань, проте вона вважає назву документу дещо невідповідною. В.Сюмар звернула увагу представників CPJ на кардинальну відмінність нинішньої ситуації від історії з розслідуванням вбивства Георгія Гонгадзе, коли очільники влади всіляко перешкоджали встановленню істини. Вона зауважила, що нинішня влада України, як і журналістська спільнота, і міжнародні правозахисні організації, заінтересована в об’єктивному розслідуванні, встановленні як вбивць, так і замовників вбивства Павла Шеремета.

Ольга Червакова зазначила, що Комітет з 17 травня намагається заслухати звіт правоохоронців з цього питання, але вони не з’являються на засідання. Вона вкотре запропонувала заслухати звіт міністра МВС Арсена Авакова в п’ятницю 14 липня на дні уряду в парламенті.

Підсумовуючи головуюча зауважила, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики і надалі в межах своїх повноважень контролюватиме це питання.

 

         Народний депутат України Ю.Павленко залишив засідання Комітету.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 6560 від 08.06.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Черваковою, О.Сочкою, Б.Онуфриком та інш.).                     

   

     Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В., КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 6560 від 08.06.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Черваковою, О.Сочкою, Б.Онуфриком та інш.), Комітет вирішив:

 

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 6560 від 08.06.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Черваковою, О.Сочкою, Б.Онуфриком та інш.) прийняти за основу.                       

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

В.Сюмар повідомила членам Комітету, що завтра Верховна Рада України має розглядати проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 6565). Вона додала, що є зауваження з боку Комітету з питань інформатизації та зв’язку, які  стосуються безоплатності видачі висновків УДЦР, крім цього на думку Комітету положення законопроекту суперечать вимогами міжнародних договорів щодо необхідності узгоджувати чи координувати дозволи на мовлення на певних частотах у прикордонних регіонах з сусідами. Тому законопроект не можу бути ухваленим за основу та в цілому, а лише за основу.

В.Сюмар наголосила на необхідності більше координувати нашу роботу з Комітетом з питань інформатизації та зв’язку і запропонувала народним депутатам у вересні спільно з Комітетом з питань інформатизації та зв’язку провести виїзне засідання в Одеській області.

 

 

Народний депутат України Ю.Павленко долучився до засідання Комітету.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на сьому сесію восьмого скликання.

 

         Виступили:  СЮМАР В.П., ШВЕРК Г.А.

 

   Вирішили:

 

Після обговорення народні депутати України – члени Комітету затвердили план роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на період сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на сьому сесію восьмого скликання.

 

         Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

 

   Вирішили:

 

Відповідно до вимог частини третьої статті 43 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" на підставі Постанови Верховної Ради України №  2135 -VIII від 13.07.17р. «Про календарний план проведення сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» комітет затвердив розклад засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на сьому сесію Верховної Ради України VIII скликання.

 

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

вересень

6

20

жовтень

4

18

листопад

1

15

грудень

6

20

січень

10

17

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про            підсумки роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2017р.).

    

В.Сюмар проінформувала народних депутатів про підсумки роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики за період шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та наголосила, що триває робота над законопроектом про аудіовізуальні послуги. Вона запросила народних депутатів України влітку долучитись до роботи над цим законопроектом.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

        

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

        

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2017 рік ”

27 грудня 2017 09:19
08 грудня 2017 15:09
16 листопада 2017 09:21
13 листопада 2017 09:03
05 жовтня 2017 15:10
21 вересня 2017 10:29
07 вересня 2017 17:45
12 липня 2017 18:00
21 червня 2017 19:00
15 червня 2017 19:45