СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова

 

2 травня 2023 року

 

ШУФРИЧ Н.І. Засідання комітету оголошую відкритим.

Порядок денний – всі ознайомленні. Попередньо дякую, документи були підготовлені. Немає пропозицій? Затверджуємо? Хто – за? Одноголосно.

Шановні колеги, перший законопроект – це проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за окремі дії проти основ національної безпеки України. Але там, якщо я не помиляюся, одним із авторів є Веніславський… А, ні! Це Мазурашу новий закон. (Шум у залі)

 А що у нас вирішив профільний комітет?

КОЗЛОВ М.В. Профільний комітет ще не розглядав.

ШУФРИЧ Н.І. Давайте почекаємо рішення профільного комітету. Відкладемо. Ми не можемо бути більшими католиками, ніж Папа Римський. Погоджуєтеся?

ШВЕЦЬ С.Ф. 100 відсотків. Але попередньо я можу сказати, що я подивився пропозиції, вони мені не подобаються. Оце як раз про свободу слова.

БРАГАР Є.В.  Ми можемо прокотити.

ШУФРИЧ Н.І. Що?

БРАГАР Є.В. Можемо прокотити законопроект.

ШУФРИЧ Н.І. Виступаємо проти?

БРАГАР Є.В. Я не буду за нього голосувати.

ШУФРИЧ Н.І. Тоді є пропозиція повернути його автору на доопрацювання. Хто – за?

Все. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до другого питання порядку денного. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо імплементації норм європейського законодавства у національне законодавство… (Загальна дискусія)

Є пропозиція підтримати. Хто – за?

Не будемо його затягувати. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Проект Закону про безпеку класифікованої інформації. У мене є пропозиція його підтримати. Я бачу пан Сергій трошки…

ШВЕЦЬ С.Ф. Трошки не дуже.

Бо дивіться, Нестор Іванович, висновок …

ШУФРИЧ Н.І. А це питання Комітету національної безпеки, профільний? Або інформаційної політики? Який буде профільний?

КОЗЛОВ М.В. Нацбезпеки.

ШУФРИЧ Н.І. А є заключення.

КОЗЛОВ М.В.  Є, безумовно.

ШВЕЦЬ С.Ф. 15 сторінок – заключення …

ШУФРИЧ Н.І. Це те, що ми чекали.

ШВЕЦЬ С.Ф. Те, що ми чекали. Я спеціально роздрукував, щоб вам показати.

ШУФРИЧ Н.І. Практика мені показує, що треба читати останню.

ШВЕЦЬ С.Ф.  Висновок там поганий, відверто кажучи.

ШУФРИЧ Н.І. А коли би він був добрий у них? То ж вони для того ж є, щоб так поганенько писати. Що будемо робити? А як комітет нацбезпеки підтримав?

КОЗЛОВ М.В. Вони ще не розглядали.

ШУФРИЧ Н.І. В мене є пропозиція дочекатися їх рішення. Відкладемо тоді. Тут, дійсно, ми маємо поважати і Папу Римського, і всіх віруючих, і членів всіх комітетів. Тому давайте, тут точно не будемо бігти поперед коня. Це питання нацбезпеки. Нехай вони визначаться. І можливо ми внесемо пропозицію, що цей законопроект діяв на час дії військового стану. Тобто, можливо ми зробимо таку пропозицію.

А він прийнятий на постійні основі? Тобто його пропонують прийняти назавжди?

КОЗЛОВ М.В. Так.

ШУФРИЧ Н.І. Ну, я думаю, що назавжди… На час дії військового стану – можливо. Будемо консультуватися і чекати рішення.

Тоді, шановні колеги, якщо ви не проти, третє питання переносимо на наступні засідання, на одне з наступних засідань, коли буде вже рішення Комітету з питань національної безпеки та оборони. Хто – за?

Дякую. Рішення прийнято.

Про звернення громадянина Володимира Мухіна щодо поширення недостовірної інформації про його діяльність на вебсайті порталу "FromUA". Я думаю, що тут треба надати інформацію, що це не є наша компетенція та це є виключно компетенція суду. Прошу підготувати таку відповідь. Ще не готова?

КОЗЛОВ М.В. Готова. Є проект.

ШУФРИЧ Н.І.  Давайте, я зразу підпишу і забудемо. Будь ласка, пане Миколо віддаю. Дякую.

Щодо п'ятого питання порядку денного. Про звернення Олексія Оскара акредитованого журналіста ВРУ та засновника благодійного фонду Олексія Оскара (благодійний фонд – скромна людина, зразу бачу) щодо незаконних дій працівників Служби безпеки України відносно нього та волонтера Зарецького. А він журналіст!

КОЗЛОВ М.В. Ми перевіряли – він дійсно акредитований.

ШУФРИЧ Н.І.  Є пропозиція звернутися до Голови Служби безпеки України.

Шановні колеги, пропонуємо СБУ перевірити самих себе. Хто – за?

Дякую. Я з вашого дозволу підпишу.

Шановні колеги, питання про затвердження заяв та звернень Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова. Ви знаєте, що, на жаль, у нас…..(не чути).

Давайте, питання щодо заяв перенесемо на завтра.  І вже пропонується нам наступний порядок денний. Він буде вам наданий. Швиденько прочитаю.

Проект Постанови про визнання приватної військової компанії "Вагнер" терористичною організацією. То ми нібито вже їх визнали. По "Вагнеру" ми не приймали?

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища.

Про виконання доручення Голови Верховної Ради України Стефанчука щодо підготовки в межах предметів відання комітету до 1 червня поточного року.

Про реєстрацію членами комітету з питань свободи слова проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення допомоги журналістам за шкоду їх життю та здоров'ю, завдану під час виконання ними професійних обов'язків внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України.

КОЗЛОВ М.В. Секретаріат підготував проект. Ми б хотіли, щоб кожен член комітету ознайомився, ми скинемо на WhatsApp чи на поштову скриньку, а ви вже визначтеся, хто буде підписуватися, хто буде першим в цьому переліку. Щоб ми закрили… (Не чути)

 ШУФРИЧ Н.І.  Шановні колеги, є пропозиція його підготувати. І давайте визначимося, завтра визначимося – крайній термін реєстрації, а на наступному засіданні комітету його розглянемо і запропонуємо до розгляду.

Ми не встигнемо його зареєструвати, щоб завтра вже могли його розглянути? Принаймні, щоб ми могли на комітету розглянути. Нам треба, щоб він був розписаний? Добре. Я пропоную це питання перенести на сьогодні і термін його реєстрації визначимозавтра до 14:00.

Шановні колеги, пропоную додатково внести в сьогоднішній порядок денний питання про реєстрацію членами Комітету з питань свободи слова проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення допомоги журналістам за шкоду їх життю та здоров'ю, завдану під час виконання ними професійних обов'язків внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України. Хто – за?

Дякую. Одноголосно питання внесено в порядок денний сьогоднішнього засідання комітету. Пропоную визначити крайній термін реєстрації вказаного законопроекту 3 травня 14:00. Хто – за? Дякую.

Прошу шановних членів комітету відповідно стати співавторами і в межах можливості запропонувати своїм колегам підтримати цей законопроект.

Дякую. Перенесли ми питання щодо заяв на завтра. А четвертого питання тоді вже завтра не буде. Порядок денний у нас завтра буде з п'яти питань. Завтра вранці його затвердимо.

"Різне" – у  нас сьогодні якісь пропозиції є? Немає. Шановні колеги, порядок денний засідання комітету вичерпаний. Більше того, ми прийняли більше рішень, ніж планували. А ні, одне перенесли! Тобто баланс зберігся. Всім гарного пленарного засідання! До зустрічі завтра! Дякую. Засідання комітету оголошую закритим.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Стенограми 2023 рік”

20 грудня 2023 11:30
22 листопада 2023 09:30
08 листопада 2023 11:00
18 жовтня 2023 09:30
05 жовтня 2023 10:30
06 вересня 2023 10:45
23 серпня 2023 11:00
09 серпня 2023 11:30
26 липня 2023 11:15
01 липня 2023 10:30