СТЕНОГРАМА
засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова

20 березня 2023 року

 

Веде засідання голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пене Сергію, вітаю….  Ми з паном Євгеном раді вас бачити.

Шановні колеги, кворум у нас є, 100 відсотків присутності народних депутатів членів комітету. У зв'язку з цим оголошую засідання комітету відкритим і прошу проголосувати за порядок денний.

Хто – за? Заперечень нема. Прийнято одноголосно.

Перше питання про звернення директора Приватного підприємства "Медіа-Зміїв" Лариси Бодаревої щодо врегулювання питання стосовно відмови Зміївської міської ради у продовженні договору оренди майна комунальної власності громади.

Пане Миколо, коротко, яка наша буде позиція? Ми звертаємося до міського голови, просимо продовжити. Якщо цього не відбудеться, то відповідно будемо шукати можливість реагувати далі.

КОЗЛОВ М.В. Нестор Іванович, пропозиція зустрічна – допомогти вирішити питання з приміщенням для "Медіа-Зміїв".

ГОЛОВУЮЧИЙ. В який спосіб?

КОЗЛОВ М.В. Або продовження, або запропонувати інше приміщення.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, щоб вони, міська рада?

КОЗЛОВ М.В. Щоб міська рада,  так.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте зробимо, перше…

КОЗЛОВ М.В. Ми ж не знаємо, яке там приміщення, під що. Тим більше, Зміїв – це у відносній близькості до фронту знаходиться. Це ж Харківська область.

ГОЛОВУЮЧИЙ. У мене буде пропозиція. Тоді це вже треба було би писати не Зміївському міському голові, а відповідному керівнику ОВА військової. Тому, можливо, ми зробимо перший крок: звернемося до  міського голови і подивимося як він відреагує, у нього ж є термін реагування.  І в залежності від його пояснення ми уже скористаємося вашою пропозицією, але тоді уже будемо звертатись не до міського голови, а до керівника  обласної ВА, щоб він  взяв це питання на  контроль і вирішив його. Тому що міський голова, мені здається, тут вичерпає: або він продовжить договір, або ми побачимо якусь іншу його позицію.  Приймається?

КОЗЛОВ М.В. Да.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Сергію, ви чули, так? Тобто відповідне звернення-інформування як міського голови, так і головного редактора прошу затвердити. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Про визначення існуючого в Російській Федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людоненависницьких.

Пане Сергію, ви тут є одним із співавторів. Будь ласка, ваша позиція.

ШВЕЦЬ С.Ф. Дивіться, колеги, тут, з одного боку, у нас не існує такого ні політико-правового, ні політико-історичного терміну як "рашизм". Таким чином Верховна Рада ніби як і запроваджує практику вживання в політико-правовому відношенні цього терміну. З іншого боку, в заяві, безпосередньо заяві, яка пропонується на розгляд Верховної Ради, сказано, що він… цей рашизм є основою сучасного політичного режиму за керівництвом Володимира Путіна, в основі якого лежить шовінізм та націонал-соціалізм. Відповідно тут … (Не чути) в цій заяві резолютивна частина, а саме безпосередньо Верховна Рада в ній закликає Організацію Об'єднаних Націй, Європейський парламент, Парламентську асамблею Ради Європи, Парламентську асамблею ОБСЄ, Парламентську асамблею НАТО, уряди та парламенти іноземних держав підтримати засудження ідеології, політики та практик рашизму. І закликає міжнародне співтовариство застосувати реальні заходи, які дадуть можливість притягнути військово-політичне керівництво Російської Федерації до відповідальності за вчинення стосовно України та її народу злочину агресії, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду.

Таким чином дивіться, друзі, що законодавець… (Не чути) В заяві законодавця те, що… (Не чути) Верховна Рада зауважить до світового співтовариства агресії Російської Федерації проти України і підходить до цього ще з одного боку, безпосередньо намагається запровадити такий термін як "рашизм". Я не бачу щодо цього жодних протиріч. Зважаючи на нинішню ситуацію в країні і особливо після рішення Міжнародного кримінального суду щодо видачі ордеру на арешт Володимира Путіна за злочини проти людяності відповідно я пропоную на засіданні комітету підтримати таку заяву, пропоновану заяву Верховної Ради.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Євгене.

БРАГАР Є.В. Тоді дозвольте внести пару правок в те, що сказав Сергій Федорович. Все-таки Путіну було винесено не вирок, йому було винесено… було оголошено підозру і це був Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Його не треба плутати з трибуналом ООН. Це все-таки… І видали йому не за злочини проти людяності, а за конкретний злочин щодо викрадення дітей.  Це все-таки зараз  іде мова про конкретику. За ті злочини проти людяності, це все-таки буде питання в повоєнному врегулюванні. І повоєнне врегулювання, я вважаю, що після війни буде трибунал аналогічний, який був  по колишній  Югославії, так само він і буде по Україні, в якому це все буде і розглядатися. І дуже важлива ця постанова в контексті саме цього  прийдешнього процесу, який буде саме після війни. Тому його, я вважаю, неодмінно треба підтримати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми  підтримуємо цей проект постанови. Але вважаю, що коли мова йдеться про звернення, особливо до міжнародної спільноти, то треба використовувати загальновизнані терміни, а в даному випадку такий термін як "фашизм". І я думаю, що з цієї точки зору якби ми дії Російської Федерації в Україні стосовно наших громадян кваліфікували як ознаки фашизму, я думаю, що це було би більш дієво. Але приймаємо вашу версію, спробуємо впровадити не нове поняття в міжнародні ідеологічні, юридичні та інші  форми і норми. В першу чергу, безумовно, норми. Тобто  підтримуємо цей проект постанови. Я думаю, що тут ніяких нема заперечень. Я думаю, одноголосно. Я правильно зрозумів?

Шановні колеги, рішення прийнято з цього приводу, Верховна Рада визначиться.

Про звернення Голови, третє питання, Сокирянської міської ради Дністровського району Чернівецької області Василя Козака про надання роз'яснення щодо оприлюднення актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування у період дії воєнного стану. Це питання більше стосується Комітету інформаційної політики. Але наші спеціалісти, дякую, підготували відповідну відповідь. Всі мали можливість з нею ознайомитись. Я думаю, що ми приймемо рішення щодо відповіді і роз'яснення, і направлення його пану Козаку. Заперечень нема? Дякую.

Хто – за? Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Про дату і час ознайомлення на апаратнопрограмному комплексі у дистанційному форматі із використанням технологій відеоконференцзв'язку для підготовки та проведення засідань комітетів. В принципі, у нас і так непогано працює онлайн-система. А коли воно буде впроваджено вже в комітеті?

КОЗЛОВ М.В.  Найближчим часом. Зараз навчати народних депутатів і помічників як працювати. Потрібно визначитись, коли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто це буде означати… Чим це буде  відрізнятись від того, як ми робимо зараз з паном Сергієм, що це буде стаціонарна апаратура, розташована в комітеті, я так розумію?

КОЗЛОВ М.В. Це, можливо, буде встановлений програмою в планшеті, які були видані, і на цьому…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте довіримо нашому секретаріату визначити дату і час по мірі того, як ознайомляться з цією системою вони самі, потім наші помічники, і тоді доведуть до нас. Погоджуємося?  

ШВЕЦЬ С.Ф. Підтримую. (Не чути)

ГОЛОВУЮЧИЙ. В "Різному" у нас заяви, так?

КОЗЛОВ М.В. Ні. Можливо, завтра, якщо буде засідання комітету, перегляньте.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це порядок денний на завтра.

Шановні колеги, про звернення журналістки Незалежної медіапрофспілки Олени Мудрої, проект постанови, доручення Голови і заяви.

Шановні колеги, пропоную провести завтра засідання комітету в режимі онлайн, враховуючи, що ми о 10-й годині будемо скоріш за все збиратись у Верховній Раді України. Хто встигне в 9:30 в кулуарах, а хто затримається в дорозі, тоді підключається онлайн. Якщо ви не проти, я оголошую про засідання комітету наступного завтра о 9:30 в кулуарах Верховної Ради України біля сесійної зали або в режимі  онлайн в залежності від того, хто як зможе бути присутнім. Домовились, 9:30 завтра. Відповідне рішення…  Тут можна було не голосувати в даному випадку. Достатньо було би просто рішення, але ми ще затвердили його голосуванням.

Тоді  фактично порядок денний вичерпано. Всім дякую. До зустрічі завтра. А сьогодні в залі, безумовно, з паном Сергієм, тому що з паном Євгеном мені вже випала честь побачитись особисто вранці. Пане Сергію, до зустрічі. Дякую.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Стенограми 2023 рік”

20 грудня 2023 11:30
22 листопада 2023 09:30
08 листопада 2023 11:00
18 жовтня 2023 09:30
05 жовтня 2023 10:30
06 вересня 2023 10:45
23 серпня 2023 11:00
09 серпня 2023 11:30
26 липня 2023 11:15
01 липня 2023 10:30