СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова

 

23 лютого 2023 року

 

Веде засідання Голова Комітету з питань свободи слова Шуфрич Н.І.

 

ШУФРИЧ Н.І.   Доброго дня шановні колеги. Кворум є. Засідання Комітету оголошує відкритим. Всі ознайомлені з порядком денним?

ШВЕЦЬ С.Ф.  Так.

ШУФРИЧ Н.І. Пропоную затвердити порядок денний. Хто за?

ШВЕЦЬ С.Ф. За – три. Одноголосно.

ШУФРИЧ Н.І.  Розглядаємо перше питання порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони поширення інформації про пленарне засідання Верховної Ради України під час дії воєнного стану (реєстр. № 9005 від 09.02.2023 р., внесений народними депутатами України Р.Стефанчуком, О.Крнієнком, Є.Брагаром та іншими).

БРАГАР Є.В. …

ШУФРИЧ Н.І. ... Прошу її підтримати в першому читанні і в цілому. Хто – за?

ШВЕЦЬ С.Ф. Дякую. Одноголосно.

ШУФРИЧ Н.І. Перше рішення прийнято.

Проти? Утрималися? Немає.

 

ШУФРИЧ Н.І. Друге питання. Проект закону про внесення змін до статті 277 Цивільного кодексу України щодо визнання інформації недостовірною. Пане Сергію, враховуючи обставини, прошу в межах 1 хвилини надати інформацію.

ШВЕЦЬ С.Ф. Так, дивіться, друзі. Ця історія напряму стосується діяльності нашого комітету. Мова йде про усунення деяких неузгодженостей в Цивільному кодексі щодо поширення недостовірної інформації. Ці норми зазнавали змін впродовж часів незалежності України. Ми маємо різну практику, судову, в тому числі, практику застосування цих норм.  Зараз законопроект покликаний ввести в тому числі привести у відповідність до законодавства Європейського Союзу.

Довго можна розповідати, але, насамперед, скажу таке, що мета забезпечення належного механізму реалізації захисту громадянами честі, гідності та ділової репутації. Зняття з позивача у справах спростування недостовірної інформації обов'язку, що інформація є недостовірною.

ШУФРИЧ Н.І. Ваша думка?

ШВЕЦЬ С.Ф. Власне, дивіться. Моя думка співпадає з метою, яка внесена… Будь-який охочий може це побачити в пояснювальній записці. Мова йде про те, щоб закріпити норму, що негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила не доведе протилежне. Я пропоную комітету підтримати.

ШУФРИЧ Н.І. Добре.

Шановні колеги, прошу підтримати. За?

ШВЕЦЬ С.Ф. За – 3.

Проти? Утрималися?

Одноголосно.

 

ШУФРИЧ Н.І. Рішення прийнято.

З приводу третього питання, я думаю, тут ніяких не має бути питань. Це постанова про Звернення Верховної Ради до національних парламентів держав-учасниць першого Парламентського саміту Кримської платформи з нагоди 9-ої річниці спроби анексії та тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь Російською Федерацією щодо консолідації дій, спрямованих на подальший спротив окупації півострова та подолання наслідків такої окупації після її припинення.

Пан Швець є співавтором. Вітаю, пане Швець.

Я думаю, тут все зрозуміло, ставлю підтримку в цілому як постанови. Дякую.

ШВЕЦЬ С.Ф. За – 3.

Проти? Утрималися?

Одноголосно.

 

ШУФРИЧ Н.І. Шановні колеги, четверте питання порядку денного про затвердження заяв та звернень Комітету з питань свободи слова.

Я пропоную затвердити заяви, які були за звітній період, після останнього нашого комітету оприлюднені від імені комітету, це заява Комітету ….

Хто – за?

ШВЕЦЬ С.Ф. За – 3.

Проти? Утрималися?

Рішення прийнято.

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

Шановні колеги, якщо в "Різному" нічого немає... Пане Євгене,  в "Різному" немає?  У пана Сергія є. Будь ласка.

ШВЕЦЬ С.Ф. Єдине що, друзі, по питанню, по якому я доповідав, прошу в наше рішення внести невелике уточнення. Те, що ми проголосували, означити як позицію комітету, але дочекатися висновку Головного науково-експертного управління. Коли воно буде, то тоді ми можемо проголосувати таке рішення ще раз.

ШУФРИЧ Н.І. Добре.

Тоді у нас є попереднє рішення, і пану Сергію ми дамо право визначитися чи випускати його, чи розглянути ще раз. Шановні колеги, відповідну пропозицію пана Сергія прошу проголосувати. За?

ШВЕЦЬ С.Ф. За – 3.

Проти? Утрималися?

Рішення прийнято.

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

Пане Миколо, прошу оформити рішення комітету.

Враховуючи, що ми вичерпали порядок денний, засідання комітету оголошую закритим. Всім дякую! Євгене, дякую!

БРАГАР Є.В. Дякую всім. До побачення.

ШУФРИЧ Н.І. До побачення.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Стенограми 2023 рік”

20 грудня 2023 11:30
22 листопада 2023 09:30
08 листопада 2023 11:00
18 жовтня 2023 09:30
05 жовтня 2023 10:30
06 вересня 2023 10:45
23 серпня 2023 11:00
09 серпня 2023 11:30
26 липня 2023 11:15
01 липня 2023 10:30