Комітет з питань свободи слова

 

 

54

 

17       листопада          21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

о 14 год. 15 хв.

 

 

 

Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.,  ШВАЧКО А.О.

 

На засідання запрошені: Гамшеєва Катерина Вікторівна – заступник начальника управління дізнання Національної поліції України; Гордієнко Оляна Павлівна – Голова Наглядової ради АТ «Укрексімбанк»; Береза Альона Анатоліївна – журналістка, голова Громадської організації «Жіночий Антикорупційний Рух»; Сафаров Алі – юрист Громадської організації «Інститут масової інформації».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко, І.Гриценко, М.Андріуца.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

 

1. Про хід розслідування справи щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях»  представниками АТ «Укрексімбанк».

2.  Про звернення журналістки Альони Берези щодо нападу на неї, який стався 03 листопада 2021 року у місті Хмельницькому.

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо розгляду питань, пов’язаних із нагородженням Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України (реєстр. № 6231 від 28.10.2021р., внесений народними депутатами України Г.Третьяковою, С.Швецем, А.Богданцем та іншими).

4. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на грудень 2021 року.

5. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про хід розслідування справи щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях»  представниками АТ «Укрексімбанк».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О., ГОРДІЄНКО О.П., ГАМШЕЄВА К.В.

 

Вирішили:

 

Заслухавши заступницю начальника управління дізнання Національної поліції України Катерину Гамшеєву та Голову Наглядової ради АТ «Укрексімбанк» Оляну Гордієнко про хід розслідування справи щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях»  представниками АТ «Укрексімбанк», Комітет вирішив:

1. Звернутися до Міністра внутрішніх справ України Д.Монастирського з подякою за високий професіоналізм проявлений у координації дій працівників органів внутрішніх справ задля оперативного реагування та ефективного розслідування злочину щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» представниками АТ «Укрексімбанк».

2. Надіслати лист в.о. Голови Правління АТ «Укрексімбанк» С.Єрмакову та Голові Наглядової ради АТ «Укрексімбанк» Оляні Гордієнко з вдячністю за оперативне реагування керівництвом банку про прийняте рішення щодо звільнення із займаних посад директора Департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова та начальника Управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення журналістки Альони Берези щодо нападу на неї, який стався 03 листопада 2021 року у місті Хмельницькому.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О., БЕРЕЗА А.А., САФАРОВ А.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналістку та голову Громадської організації «Жіночий Антикорупційний Рух» Альону Березу щодо нападу на неї, який стався 03 листопада 2021 року у місті Хмельницькому, Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Міністра внутрішніх справ України Д.Монастирського з вдячність за оперативність реагування працівників правоохоронних органів та надання цілодобової охорони журналістці А.Березі.

А також з проханням вивчити обставини даного інциденту на можливість порушення кримінальних справ за статтями 171 та 3451 Кримінального кодексу України.

 

2. Доручити секретарю Комітету С.Швецю взяти під особистий контроль виконання даної справи.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо розгляду питань, пов’язаних із нагородженням Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України (реєстр. № 6231 від 28.10.2021р., внесений народними депутатами України Г. Третьяковою, С. Швецем, А. Богданцем та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо розгляду питань, пов’язаних із нагородженням Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України (реєстр. № 6231 від 28.10.2021р., внесений народними депутатами України Г. Третьяковою, С. Швецем, А. Богданцем та іншими),  Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо розгляду питань, пов’язаних із нагородженням Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України (реєстр. № 6231 від 28.10.2021р., внесений народними депутатами України Г.Третьяковою, С.Швецем, А.Богданцем та іншими) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на грудень 2021 року.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на грудень 2021 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

Дата проведення засідання

місяць

дата

грудень

01

15

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

С.Швець повідомив, що до нього надійшла заява від головного редактора інформаційного агентства «Активні громадяни» Ірини Ковальчук щодо розслідування кримінальних справ стосовно погроз та нападу на журналіста Дмитра Перова.

Він додав, що в жовтні 2019 року на ім’я прокурора міста Києва Д.Перовим було подано заяву щодо погроз на його адресу, однак жодної відповіді по суті справи від правоохоронних органів не надійшло та жодних слідчих дій не було проведено.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення головного редактора інформаційного агентства «Активні громадяни» Ірини Ковальчук щодо розслідування кримінальних справ стосовно погроз та нападу на журналіста Дмитра Перова, Комітет вирішив:

 

1. Звернення головного редактора інформаційного агентства «Активні громадяни» Ірини Ковальчук щодо розслідування кримінальних справ стосовно погроз та нападу на журналіста Дмитра Перова надіслати до Голови Національної поліції України І.Клименку з проханням ознайомитися з обставинами даних справ та хід розслідування взяти під особистий контроль.

2. Доручити секретарю Комітету С.Швецю взяти під особистий контроль виконання даної справи та у разі необхідності розглянути це питання на засіданні Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                     Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                 Сергій ШВЕЦЬ


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26