Комітет з питань свободи слова

 

 

52

 

20 жовтня 21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

о 14 год. 45 хв.

 

 

Головує: Заступник Голови Комітету БРАГАР Є.В.

 

 

Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О.

 

Відсутні народні депутати України: ШУФРИЧ Н.І.

 

На засідання запрошені: Добросердов Артур Ринатович – т.в.о. заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України; Шевченко Артем Валерійович – директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України; Гетманець Юлія Миколаївна – кореспондентка телеканалу «Думська. TV»; Маланяк Тетяна – кореспондентка телеканалу «Думская.TV»; Войтенко Євген Віталійович – оператор телеканалу «Думская.TV»; Малюга Михайло – оператор телеканалу «Думская.TV».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, С.Самойленко, М.Андріуца.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про напад на знімальну групу «Думская.TV», який стався 04 жовтня 2021 року у гідропарку «Лузанівка» м. Одеси.

2. Про проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності (реєстр. № 6059 від 15.09.2021р., внесений народними депутатами України А.Пузійчуком, В.Ватрасом, А.Стріхарським та іншими).

3. Про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі журналіста до інформації (реєстр. № 6136 від 06.10.2021р., внесений народними депутатами України С.Швецем, Є.Брагаром, Н.Шуфричем, О.Санченком, Т.Цибою).

4. Про проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з журналістами акредитованими при Верховній Раді України (реєстр. № 6139 від 07.10.2021р., внесений народними депутатами України Н.Шуфричем, С.Швецем, Т.Цибою, Є.Брагаром, О.Санченком). 

5. Про проект Постанови про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 6154 від 08.10.2021р., внесений народними депутатами України М.Радуцьким, А.Клочком, Є.Брагаром та іншими). 

6. Про результати зустрічі заступника голови Комітету Євгенія Брагара з представниками Громадської Ради при Комітеті щодо використання прав журналістів на отримання дозволу на травматичну зброю.

7. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на листопад 2021 року.

8. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про напад на знімальну групу «Думская.TV», який стався 04 жовтня 2021 року у гідропарку «Лузанівка» м. Одеси.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О., ДОБРОСЕРДОВ А.Р., ШЕВЧЕНКО А.В., ГЕТМАНЕЦЬ Ю.М., ВОЙТЕНКО Є.В.

 

Вирішили:

 

Заслухавши присутніх на засіданні представників знімальної групи «Думська.TV» Гетманець Юлію та Войтенка Євгена, а також директора Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України Шевченка Артема та т.в.о. заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Добросердова Артура щодо нападу на знімальну групу «Думська.TV», Комітет вирішив:

 

Звернутися до Міністра внутрішніх справ України Д.Монастирського з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування згаданого інциденту.

 

       Рішення прийнято одноголосно.

 

Народний депутат України А.Швачко залишив засідання Комітету.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності (реєстр. № 6059 від 15.09.2021р., внесений народними депутатами України А.Пузійчуком, В.Ватрасом, А.Стріхарським та іншими).

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності (реєстр. № 6059 від 15.09.2021р., внесений народними депутатами України А.Пузійчуком, В.Ватрасом, А.Стріхарським та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності (реєстр. № 6059 від 15.09.2021р., внесений народними депутатами України А.Пузійчуком, В.Ватрасом, А.Стріхарським та іншими) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі журналіста до інформації (реєстр. № 6136 від 06.10.2021р., внесений народними депутатами України С.Швецем, Є.Брагаром, Н.Шуфричем, О.Санченком, Т.Цибою).

 

Виступили: ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Т.Циба запропонувала проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі журналіста до інформації (реєстр. № 6136 від 06.10.2021р., внесений народними депутатами України С.Швецем, Є.Брагаром, Н.Шуфричем, О.Санченком, Т.Цибою) перенести на наступне засідання Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з журналістами акредитованими при Верховній Раді України (реєстр. № 6139 від 07.10.2021р., внесений народними депутатами України Н.Шуфричем, С.Швецем, Т.Цибою, Є.Брагаром, О.Санченком). 

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Є.Брагар запропонував проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з журналістами акредитованими при Верховній Раді України (реєстр. № 6139) зняти з розгляду у зв’язку з тим, що в парламенті зареєстровано подібний проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України (реєстр. № 5702).

 

       Рішення прийнято одноголосно.

 

Народний депутат України А.Швачко долучився до засідання Комітету.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про проект Постанови про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 6154 від 08.10.2021р., внесений народними депутатами України М.Радуцьким, А.Клочком, Є.Брагаром та іншими). 

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 6154 від 08.10.2021р., внесений народними депутатами України М.Радуцьким, А.Клочком, Є.Брагаром та іншими), Комітет вирішив: 

 

Запропонувати Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читання проект Постанови про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 6154 від 08.10.2021р., внесений народними депутатами України М.Радуцьким, А.Клочком, Є.Брагаром та іншими) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про результати зустрічі Євгенія Брагара з представниками Громадської Ради при Комітеті щодо використання прав журналістів на отримання дозволу на травматичну зброю.

 

Є.Брагар доповів членам Комітету, що відбулася робоча зустріч з представниками Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова на якій обговорювалося питання про права журналістів для отримання дозволу на травматичну зброю.

 

За підсумками цієї зустрічі було означено три основні проблеми.

1. Це інструкція Міністерства внутрішніх справ України, відповідно до якої журналісти по спрощеній процедурі можуть отримувати травматичну зброю.

2. Проблема отримання посвідчення журналіста.

3. Можливість реєстрації засобу масової інформації, який не займається журналістською діяльністю.

 

Також Є.Брагар додав, що були визначені ключові напрямки діяльності для подальшої роботи.

 

Слухали: 7. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на листопад 2021 року.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на листопад 2021 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

Дата проведення засідання

місяць

дата

листопад

3

17

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

С.Швець звернув увагу народних депутатів, що почастішали випадки торгівлі журналістськими посвідченнями. Він також додав, що практика продажу журналістських посвідчень особам, які не здійснюють журналістської діяльності, підриває довіру суспільства до журналістської роботи в цілому й до статусу журналіста, що створює загрозу вільній та професійній журналістської діяльності, а відтак – перешкоджає законному праву суспільства отримувати правдиву, об’єктивну і всебічну інформацію з якісних і професійних джерел.

С.Швець доручив секретаріату підготувати це питання та включити до порядку денного наступного засідання Комітету.

 

Т.Циба внесла пропозицію нагородити помічника-консультанта Семенка Олександра-Миколу Мироновича Грамотою Верховної Ради України.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В.

 

Вирішили:

 

За вагомий внесок у справу державотворення, активну участь у законотворчій діяльності, високий професіоналізм та особистий внесок у розвиток громадянського суспільства нагородити Грамотою Верховної Ради України помічника-консультанта народного депутата України Циби Т.В., Голову секретаріату Міжфракційного депутатського об’єднання «Розвиток України» Верховної Ради України Семенка Олександра-Миколу Мироновича.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Т.Циба внесла пропозицію нагородити помічника-консультанта Сулейманова Рауф Ілгар огли Грамотою Верховної Ради України.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В.

 

Вирішили:

 

За вагомий внесок у справу державотворення, активну участь у законотворчій діяльності, високий професіоналізм та особистий внесок у розвиток громадянського суспільства нагородити Грамотою Верховної Ради України помічника-консультанта народного депутата України Яковенка Є.Г., заступника Голови секретаріату Міжфракційного депутатського об’єднання «Розвиток України» Верховної Ради України Сулейманова Рауф Ілгар огли.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Заступник

Голови Комітету                                      Євгеній БРАГАР

 

 

 

Секретар Комітету                                   Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26