Комітет з питань свободи слова

 

 

 

47

 

2 липня 21

 

 

вул. М.Грушевського, 5, зал №

о 12 год. 00 хв

 

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    

   

На засідання запрошені:  Павленко Юрій Олексійович – народний депутат України; Кармелюк Ірина Миколаївна – Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, С.Самойленко.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.                 Про звернення керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірини Кармелюк щодо позбавлення Ірми Крат, акредитованої журналістки від газети «Свобода слова», акредитації при Верховній Раді України, яка скоїла грубе порушення порядку та процедури роботи Верховної Ради України під час брифінгу 01 липня 2021 року.

2.                 Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.


Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірини Кармелюк щодо позбавлення Ірми Крат, акредитованої журналістки від газети «Свобода слова», акредитації при Верховній Раді України, яка скоїла грубе порушення порядку та процедури роботи Верховної Ради України під час брифінгу 01 липня 2021 року.

Присутня на засіданні Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України І.Кармелюк повідомила, що під час брифінгу 1 липня 2021 року в кулуарах третього поверху акредитована від газети «Свобода слова» Ірма Крат скоїла грубе порушення порядку та процедури роботи Верховної Ради України – напала на народного депутата України М.В.Потураєва.

Враховуючи суспільно небезпечну поведінку Ірми Крат у парламенті, І.Кармелюк запропонувала Комітету з питань свободи слова позбавити акредитації при Верховній Раді України журналістки від газети «Свобода слова» Ірми Крат.


Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КАРМЕЛЮК І.М.


Вирішили:


Заслухавши Керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України І.Кармелюк щодо позбавлення Ірми Крат, акредитованої журналістки від газети «Свобода слова», акредитації при Верховній Раді України, яка скоїла грубе порушення порядку та процедури роботи Верховної Ради України під час брифінгу 01 липня 2021 року, Комітет вирішив:

 

Керуючись пунктом 20 Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів  масової інформації при Апараті Верховної Ради України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 01 липня 2014 року № 1549-VII, рекомендувати Прес-службі Апарату Верховної Ради України прийняти рішення про припинення акредитації при Верховній Раді України журналістки від газети «Свобода слова» Ірми Крат.

 

Голосували:  «за» – 4

                                    «проти» – 0

                                    «утримались» - 1

 

Рішення прийнято.


Водночас члени Комітету зауважили про необхідність перегляду діючого Положення про акредитацію представників засобів масової інформації при Верховній Раді України.

 

І.Кармелюк зауважила, що діюче Положення не дає можливості регулювати процес акредитації, зокрема, у частині позбавлення карток акредитації тих журналістів, що порушують загальні норми етики та безпеки у парламенті, не враховує санітарні норми, необхідні для забезпечення належних умов роботи в кулуарах Верховної Ради України та під час засідань комітетів тощо, дає можливість акредитуватися людям, що не висвітлюють діяльність парламенту та займаються не журналістською діяльністю.

 

І.Кармелюк також додала, що чинне Положення про акредитацію представників ЗМІ при Верховній Раді України було затверджено Постановою Верховної Ради України.

Тому Прес-служба вже надіслала відповідні листи до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та до Комітету з питань свободи слова.

 

Різне.


Ю.Павленко повідомив, що Громадська організація «Спілка молодих кінокритиків України» організовує Перший Всеукраїнський кінофорум, який покликаний сприяти об’єднанню молоді з усієї України навколо українського кіно та надання їм платформи для обговорення і творчості. Захід буде відбуватися у двох містах – Києві та Житомирі в жовтня і листопаді 2021 року.

Він також додав, що Всеукраїнський захід надає можливість молодим делегатам з міст та селищ із шістнадцяти регіонів України познайомитися з діяльністю української кіноіндустрії та безкоштовно прийняти участь у низці навчальних мотиваційних індустріальних заходів у визначених містах. Ця активність допоможе покращити взаємодію молоді з усієї України для об’єднання громадського суспільства через кіно.

 

Голова Комітету Н.Шуфрич запропонував підтримати ініціативу Громадської молодіжної організації «Спілка молодих кінокритиків України» та надіслати рекомендаційний лист щодо підтримки проведення Першого Всеукраїнського кінофоруму.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Н.Шуфрич наголосив, що 6 липня ц.р. у Верховній Раді України відбудеться зустріч співдоповідачів Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами-членами Ради Європи (Моніторинговий комітет) А.Хеєра та Б.Торарінссона з членами Комітету з питань свободи слова.

 

Головуючий запросив членів Комітету взяти участь у цьому заході.

 

 

 

Голова Комітету                                               Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                            Сергій ШВЕЦЬ


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26