Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               43

 

                                                                                       19        травня           21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

о 14 год. 15 хв. 

 

                                                                    

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    

 

 

На засідання запрошені:  Штепа Сергій Сергійович – народний депутат України; Зворигіна Наталія Георгіївна – в.о. головного редактора КП «Газета «Запорізька правда»; Колтунов Ілля Сергійович – журналіст видання «RegioNews»; Бородін Володимир Борисович – оператор видання «RegioNews»; Стельмах Олексій Олексійович – представник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення народного депутата України Сергія Штепи щодо ситуації, яка сталась навколо газети «Запорізька правда».

2. Про звернення журналіста Іллі Колтунова щодо перешкоджання його журналістській діяльності, яке відбулось 13 травня 2021 року у місті Харків.

3. Проект Закону про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про рекламу» щодо соціальної реклами, спрямованої на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (реєстр. № 5226 від 11.03.2011 р, внесений Кабінетом Міністрів України).

4. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на червень 2021 року.

5. Різне.

 

Порядок денний  затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про   звернення народного депутата України Сергія Штепи щодо ситуації, яка сталась навколо газети «Запорізька правда».

         

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ШТЕПА С.С., ЗВОРИГІНА Н.Г.

 

Присутня на засіданні в.о. головного редактора Комунального підприємства «Газета «Запорізька правда» Наталія Зворигіна повідомила, що 18 березня ц.р. на сесії Запорізької обласної ради депутати без обговорення ухвалили рішення про ліквідацію газети «Запорізька правда». Вона додала, що це єдине у Запорізькій області україномовне видання регіонального рівня. Боротьба за порятунок газети для запорізької громади триває з 2016 року, коли згідно чинного законодавства про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ трудовий колектив газети заявив про бажання роздержавитись. Н.Зворигіна також додала, що з листопада 2018 року і понині тривають суди за відродження газети. З квітня 2019 р. третій апеляційний адміністративний суд у м. Дніпро ухвалив рішення, яким зобов’язав Запорізьку обласну раду виконати Закон про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ по відношенню до «Запорізької правди» у повному обсязі. Але обласна рада вирішила не виконувати це рішення.

Наталія Зворигіна звернулася до членів Комітету з проханням посприяти виконанню Запорізькою обласною радою Закону і рішення суду.

 

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши в.о. головного редактора КП «Газета «Запорізька правда» Наталію Зворигіну щодо ситуації, яка сталася навколо газети, Комітет вирішив:  

         

1.                 Надіслати звернення до Голови Запорізької обласної ради з проханням забезпечити у повній мірі завершення процесу реформування КП «Газета «Запорізька правда», відповідно до вимог передбачених Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», для подальшого його належного функціонування.

 

2.                 Звернутися листом до Голови Запорізької обласної державної адміністрації з проханням взяти під особистий контроль хід даного реформування та про результати розгляду повідомити Комітет.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  звернення журналіста Іллі Колтунова щодо перешкоджання його журналістській діяльності, яке відбулось 13 травня 2021 року у місті Харків.

                         

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., КОЛТУНОВ І.С.

 

Перед тим, як надати слово журналісту І.Колтунову, Голова Комітету Н.Шуфрич доручив секретаріату, в подальшому при розгляді резонансних питань, запрошувати всі сторони конфліктної ситуації не узгоджуючи з керівництвом Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

І.Колтунов повідомив, що інцидент стався 13 травня ц.р. у Харкові під час виконання ним редакційного завдання. Він додав, що під час спроби взяти інтерв’ю у в.о. міського голови Харкова І.Терехова, який проводив зустріч із мешканцями Салтівського житлового масиву, невідомі особи накинулися на нього, перешкоджали йому спілкуватися з паном Тереховим та намагалися  вихопити з рук мікрофон, штовхали його і ледь не повалили на землю.

Журналіст продемонстрував відеозапис інциденту, а також повідомив, що було подано відповідну заяву до Холодногірського районного управління поліції № 2 Головного управління Національної поліції в Харківській області. Однак, зазначені відомості так і не були внесені до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. З цього приводу було подана відповідна заява до суду.

Вирішили:

 

         Заслухавши І.Колтунова щодо перешкоджання його професійній журналістській діяльності, яке відбулось 13 травня 2021 року у місті Харкові, Комітет вирішив:

 

Звернутися до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова та до заступника Міністра внутрішніх справ України А.Геращенка з проханням взяти під контроль хід розслідування даного інциденту та про результати розгляду повідомити Комітет.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про рекламу» щодо соціальної реклами, спрямованої на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (реєстр. № 5226 від 11.03.2011 р, внесений Кабінетом Міністрів України).

                          

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., СТЕЛЬМАХ О.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про рекламу» щодо соціальної реклами, спрямованої на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (реєстр. № 5226 від 11.03.2011 р, внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про рекламу» щодо соціальної реклами, спрямованої на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (реєстр. № 5226 від 11.03.2011 р, внесений Кабінетом Міністрів України) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на червень 2021 року.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на червень 2021 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

червень

   02      

16

30

 

 

Також Н.Шуфрич наголосив, що згідно з положеннями частини четвертої статті 10 Закону України “Про регламент Верховної Ради України” та частини першої статті 43 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”, у разі необхідності, Комітет з питань свободи слова може зібратися в будь який час у міжсесійний період та період сесії.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

Т.Циба наголосила, що під час робочого візиту до міста Івано-Франківськ мала нагоду поспілкуватися із керівництвом обласного телебачення «Галичина». Вона додала, що її проінформували про ситуацію, яка сталася із нагородженням почесним званням «Заслужений журналіст України» завідувача редакції новин «Вісті» Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина» - Лілії Василівни Бондарчук.

Доповідачка зазначила, що нагородний лист для представлення до державної нагороди Бондарчук Л.В.  був направлений до Президента України ще наприкінці 2019 року. Проте, станом на сьогодні відповідного нагородження не відбулось.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету вирішили звернутися до Офісу Президента України з проханням до найближчих професійних або державних свят посприяти нагородженню відповідною державною нагородою журналістку, завідувача редакції новин «Вісті» Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина» - Бондарчук Лілію Василівну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26