Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               42

 

                                                                                       28        квітня           21

 

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

 

о 14 год. 15 хв. 

                                                  

 

                                                                    

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    


На засідання запрошені:  Бужанський Максим Аркадійович – народний депутат України; Куліков Андрій Вікторович – Голова Комісії з журналістської етики; Лебєдєва Тетяна Яківна - журналіст, почесний голова Національної асоціації медіа; Коломієць Антон Володимирович – голова Громадської організації «Про НАОМА».

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення голови Комісії з журналістської етики Андрія Куликова щодо можливого тиску на членів Комісії з журналістської етики, на свободу висловлювань, а також щодо незаконної видачі прес-карт та зловживань статусом журналіста.                   

2. Про звернення голови громадської організації «ПРО НАОМА» Антона Коломійця щодо можливого зловживання статусом журналіста Федором Александровичем та продажем журналістських посвідчень Видавничим домом «BUSINESS КОМПАНЬЙОН».                  

3. Проект Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні (реєстр. № 5109 від 19.02.2021р., внесений народними депутатами України М.Бужанським, С.Колебошиним, Т.Цибою, С.Швецем, Є.Брагаром та іншими).           

4. Проект Закону про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні" (реєстр. № 5110 від 19.02.2021р., внесений народними депутатами України М.Бужанським, Ю.Мисягіним, С.Швецем, Є.Брагаром та іншими).                          

5. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на травень 2021 року.

6. Різне.                        

 

С.Швець запропонував проект Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні (реєстр. № 5109) та проект Закону про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні" (реєстр. № 5110) розглянути першими. Він також наголосив, що сам буде доповідати ці питання.  

 

Порядок денний  затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про проект Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні (реєстр. № 5109 від 19.02.2021р., внесений народними депутатами України М.Бужанським, С.Колебошиним, Т.Цибою, С.Швецем, Є.Брагаром та іншими).           

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БУЖАНСЬКИЙ М.А.

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні (реєстр. № 5109 від 19.02.2021р., внесений народними депутатами України М.Бужанським, С.Колебошиним, Т.Цибою, С.Швецем, Є.Брагаром та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про запобігання та протидію антисемітизму в Україні (реєстр. № 5109) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.           

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про проект Закону про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні" (реєстр. № 5110 від 19.02.2021р., внесений народними депутатами України М.Бужанським, Ю.Мисягіним, С.Швецем, Є.Брагаром та іншими).                          

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БУЖАНСЬКИЙ М.А.

 

Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні" (реєстр. № 5110 від 19.02.2021р., внесений народними депутатами України М.Бужанським, Ю.Мисягіним, С.Швецем, Є.Брагаром та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статі 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні" (реєстр. № 5110) прийняти за основу.

 

       Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення голови Комісії з журналістської етики Андрія Куликова щодо можливого тиску на членів Комісії з журналістської етики, на свободу висловлювань, а також щодо незаконної видачі прес-карт та зловживань статусом журналіста.                   

                             

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КУЛИКОВ А.В., ЛЕБЄДЄВА Т.Я.

 

А.Куликов наголосив, що Комісія з журналістської етики фіксує випадки масової роздачі посвідчень журналіста особам, які не ведуть журналістської діяльності, в тому числі – видачі таких посвідчень за гроші. При цьому особи, які рекламують такі послуги роблять акцент на перевагах статусу журналіста – як–то можливості оформити дозвіл на зброю, отримати переваги перед іншими громадянами безперешкодно відвідувати органи виконавчої влади, також  бути присутнім на засіданнях виборчих комісій.

Він додав, що поки не врегульовано поняття хто є журналістом та немає системи єдиної прес-карти доти відкривається можливість зловживанням професією журналіста. Також він підкреслив, що потрібна саморегуляції, потрібен в Україні єдиний орган, який буде видавати прес-карти національного загальноукраїнського зразка.  

Водночас А.Куликов повідомив, що в результаті публічних виступів в медіа щодо припинення незаконної видачі прес-карт і зловживання статусом журналіста члени Комісії з журналістської етики відчули тиск на себе та на свободу висловлювань в цілому. Він додав, що працівниками Камінь-Каширського районного відділу поліції Головного управління національної поліції у Волинській області було відкрито кримінальні провадження за заявами головного редактора інформаційного агентства «Журналісти проти корупції» Сергія Кота.

 

Вирішили:

 

Заслухавши Голову Комісії з журналістської етики А.Куликова та почесного Голову Національної асоціації медіа Т.Лебєдєву щодо можливого тиску на членів Комісії з журналістської етики, на свободу висловлювань, а також щодо незаконної видачі прес-карт та зловживань статусом журналіста, Комітет вирішив:

 

1.                     Підготувати відповідні зміни до статті 358 Кримінального кодексу України та до Закону України «Про інформацію» щодо розробки єдиної прес-карти для журналістів.

 

2.  Звернутися до Міністерства внутрішніх справ України з проханням надати об’єктивну оцінку щодо розслідування всіх кримінальних проваджень, які стосуються Комісії з журналістської етики.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення голови громадської організації «ПРО НАОМА» Антона Коломійця щодо можливого зловживання статусом журналіста Федором Александровичем та продажем журналістських посвідчень Видавничим домом «BUSINESS КОМПАНЬЙОН».                  

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КОЛОМІЄЦЬ А.В.

 

Голова Громадської організації «Про Наома» А.Коломієць наголосив, що Александрович Ф.А. отримав журналістське посвідчення від Видавничого дому «BUSINESS КОМПАНЬЙОН» та використовує його із зловживанням та для власних і сторонніх інтересів.

Доповідач попросив приєднати його звернення до заяви Комісії з журналістської етики щодо незаконної видачі прес-карт і зловживання статусом журналіста, а також внести зміни до чинного законодавства України в частині скасування реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності в наслідок зловживання, неконтрольованої роздачі та продажу ними журналістських посвідчень.

Напрацювати пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства України в частині реального притягнення до відповідальності осіб, що отримали чи придбали посвідчення журналіста, а також за використання статусу журналіста в особистих інтересах чи в інтересах третіх осіб.

 

 

Народний депутат України Н.Шуфрич залишив засідання Комітету.

 

 

           Головує:  заступник Голови Комітету БРАГАР Є.В.

 

Вирішили:

 

Заслухавши Голову Громадської організації «Про Наома» А.Коломійця щодо можливого зловживання статусом журналіста Федором Александровичем та продажем журналістських посвідчень Видавничим домом «BUSINESS КОМПАНЬЙОН», Комітет вирішив:

 

Інформацію А.Коломійця взяти до відома та долучити його звернення до заяви Комісії з журналістської етики щодо незаконної видачі прес-карт та зловживання статусом журналіста.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на травень 2021 року.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на травень 2021 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

травень

19

 

Також Є.Брагар наголосив, що згідно з положеннями частини четвертої статті 10 Закону України “Про регламент Верховної Ради України” та частини першої статті 43 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”, у разі необхідності, Комітет з питань свободи слова може зібратися в будь який час у міжсесійний період та період сесії.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Заступник Голови

Комітету                                                          Євген БРАГАР

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26