Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               41

 

                                                                                       14        квітня           21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх
о 14 год. 15 хв.

                                                  

                                                                    

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    


На засідання запрошені: Кучмиста-Кравченко Алла Іллівна – помічник генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Степанський Сергій Олександрович – радник генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Шевцов Сергій Олександрович – начальник юридичної служби Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Вітюк Ілля Анатолійович – начальник управління Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України; Пасак Юлія Вікторівна – журналіст, член Національної спілки журналісті України; Чорноус Андрій Геннадійович – учасник конфлікту у справі Ю.В.Пасак; Каразамфір Денис Сергійович – представник директора КП ТРК «Інфо-центр»; Москаленко Катерина – керівник інтернет-видання «Апостроф»; Барбула Павло Олексійович – екс-директор ДП ГВХП "Спецтехноекспорт"; Мкртичева Марина Ігорівна – адвокат П.О.Барбули; Шлінчак Віктор Петрович – Керівник інформаційного агентства «Главком»; Лимар Юлія Володимирівна – співзасновниця ТОВ «Українські медійні системи»; Попович Денис – головний редактор Інтернет-видання «Апостроф».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАЙМ МЕДІА» Павла Єгоричева щодо припинення мовлення телеканалу «Перший незалежний».

2. Про звернення помічниці генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Алли Кучмистої-Кравченко щодо можливого порушення Закону України «Про державну таємницю» та іншого законодавства України генеральним директором КРРТ Кирилом Даниловим.

3. Про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо можливого незаконного позбавлення місця реєстрації неповнолітньої дитини журналістки – членкині НСЖУ Пасак Юлії Вікторівни.

4. Про напад на журналістів КП ТРК «Інфо-центр», який стався                  06 квітня 2021 року.

          5. Про звернення керівника Інтернет-видання «Апостроф»  К.Москаленко щодо обмеження доступу користувачів мережі Інтернет до 12 українських ЗМІ, в т.ч. й до веб-сайту apostrophe.ua.

           6. Різне.                                             

 

 

Порядок денний  затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ТАЙМ МЕДІА» Павла Єгоричева щодо припинення мовлення телеканалу «Перший незалежний».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

Н.Шуфрич наголосив, що 12 квітня ц.р. адміністративний суд у складі Верховного суду України почав розгляд справи щодо застосування санкцій до ТОВ Телерадіокомпанія «112-ТВ». Він додав, що будемо слідкувати за рішенням суду.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету Н.Шуфрича про  звернення помічниці генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Алли Кучмистої-Кравченко щодо можливого порушення Закону України «Про державну таємницю» та іншого законодавства України генеральним директором КРРТ Кирилом Даниловим.

 

Н.Шуфрич наголосив, що це питання буде розглянуто в закритому режимі та запросив членів Комітету і всіх присутніх з цього питання до свого кабінету.

Вирішили:


         Розглянувши у закритому режимі звернення помічниці генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Алли Кучмистої-Кравченко щодо можливого порушення Закону України «Про державну таємницю» та іншого законодавства України генеральним директором КРРТ Кирилом Даниловим, Комітет вирішив:

 

         Звернутися до Служби безпеки України з проханням перевірити факти наведені у зверненні помічниці генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Алли Кучмистої-Кравченко.

 

Голосували:  «за» – 4

                                  «проти» – 0

                                  «утримались» - 1

 

       Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо можливого незаконного позбавлення місця реєстрації неповнолітньої дитини журналістки – членкині НСЖУ Пасак Юлії Вікторівни.

                             

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ПАСАК Ю.В., ЧОРНОУС А.Г.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналістку, члена Національної спілки журналістів України Пасак Ю.В. та Чорноуса Андрія Геннадійовича, Комітет вирішив:

 

Надіслати звернення Пасак Юлії Вікторівни до заступника Міністра внутрішніх справ України А.Геращенка з проханням перевірити наведені факти відповідно до законодавства України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про напад на журналістів КП ТРК «Інфо-центр», який стався 06 квітня 2021 року.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КАРАЗАМФІР Д.С.

 

Представник директора ТРК Денис Каразамфір повідомив, що  6 квітня

2021 року до приміщення Комунального підприємства телерадіокомпанії “Інфо–Центр” прийшли секретар Селидівської міської ради Р.Суков та депутат місцевої ради Т.Мухаметвалієва та вимагали негайно надати їм установчі, фінансові документи, договори комунального підприємства та іншу первинну документацію для перевірки, вдаючись до образ, звинувачень та приниження зовнішності Олени Каразамфір. Він додав, що своїми діями секретар міської ради Р.Суков та депутатка Т.Мухаметвалієва спричинили перешкоди у діяльності журналіста на робочому місці та зірвали план поточної роботи ТРК «Інфо-Центр» по виготовленню передачі для ефіру.

         За результатами цього інциденту працівниками Покровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області порушено кримінальну справу за частиною першою статті 171 Кримінального Кодексу України.

 

Вирішили:

 

Заслухавши представника директора ТРК «Інфо-Центр» Дениса Каразамфіра щодо нападу на журналістів КП ТРК «Інфо-Центр», Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Голови Національної поліції України І.Клименка з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування даного інциденту та, у межах компетенції, надати Комітету інформацію щодо здійснених заходів реагування з урахуванням обставин, пов’язаних із недопустимістю розголошення відомостей досудового розслідування.

2. Надіслати звернення до В.о. директора Державного бюро розслідувань О.Сухачова з проханням вивчити усі обставини даного інциденту на предмет перевищення повноважень, які закріплені у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», представниками Селидівської міської ради.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про звернення керівника Інтернет-видання «Апостроф» К.Москаленко щодо обмеження доступу користувачів мережі Інтернет до 12 українських ЗМІ, в т.ч. й до веб-сайту apostrophe.ua.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., МОСКАЛЕНКО К., БАРБУЛА П.О., МКРТИЧЕВА М.І., ШЛІНЧАК В.П., ЛИМАР Ю.В., ПОПОВИЧ Д.

 

Представники Інтернет-видання "Апостроф" і сайту «Главком»  повідомили, що доменні імена їхніх та ще ряду видань були заблоковані у рамках кримінального провадження, порушеного за зверненням колишнього держслужбовця Павла Барбули за статтею 182 Кримінального кодексу України.

Зокрема, керівник Інтернет-видання «Апостроф» Катерина Москаленко наголосила, що Інтернет-видання вважає обвинувачення на свою адресу безпідставними. За її словами, дане кримінальне провадження було закрито 10 березня 2021 року у зв’язку з відсутністю складу злочину. Однак 24 березня провайдер заблокував видання, оскільки в рамках кримінального провадження за клопотанням адвоката було винесено ухвалу про арешт 12-ти українських ЗМІ шляхом заборони доступу користувачів до сайтів цих видань. Судовий розгляд клопотань про скасування арешту триває досі.

 

Наразі роботу одного із цих видань, сайту «Главком», розблоковано після звернення до суду. Роботу ще ряду інтернет-видань було відновлено після того, як вони спростували опубліковану інформацію про позивача.

 

Керівник інформагентства «Главком» Віктор Шлінчак зауважив, що це не перший випадок блокування роботи сайтів інтернет-ЗМІ і наголосив на неправомірності таких дій при арешті майнових прав. За його словами, у такий спосіб може здійснюватися перешкоджання журналістській діяльності.
 

Шеф-редактор проекту «Главком» Юлія Лимар запропонувала:

- внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими заборонити при арешті майнових прав блокувати доменні імена ЗМІ без спеціального рішення суду;

- запровадити регулятора, який буде реєструвати інтернет-ЗМІ, оскільки наразі діяльність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на них не поширюється;

- внести зміни до Закону "Про інформаційні агентства", вказавши, що вони несуть відповідальність за надану інформацію як ЗМІ, а не тільки отримують прибутки від її продажу.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення керівника Інтернет-видання «Апостроф» К.Москаленко щодо обмеження доступу користувачів мережі Інтернет до 12 українських ЗМІ, в т.ч. й до веб-сайту apostrophe.ua., Комітет вирішив:

 

1. Спільно із Комітетом з питань правоохоронної діяльності та Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики напрацювати звернення до Голови Верховного Суду України з проханням у подальшій практиці до законодавчого врегулювання даного питання врахувати випадки із арештом доменів засобів масової інформації при розгляді майнових питань.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Народний депутат України Н.Шуфрич залишив засідання Комітету.

 

 

           Головує:  заступник Голови Комітету БРАГАР Є.В.

 

 

О.Санченко запропонував інформацію щодо блокування домену Інтернет-видання "Апостроф" взяти до відома.

 

Т.Циба запропонувала звернутися до Національної поліції України за роз’ясненнями.

 

 

2. Звернутися до керівника Національної поліції України з проханням  забезпечити об’єктивне розслідування у кримінальному провадженні, а також надати роз’яснення щодо можливості проведення розслідування по кожному засобу масової інформації, як окремому та самостійному учаснику кримінального провадження.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Заступник Голови

Комітету                                                          Євген Брагар

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26