Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               37

 

                                                                                      17        лютого           21

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                            

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    

 

    На засідання запрошені: Геращенко Ірина Володимирівна – народний депутат України; Шевченко Артем Валерійович – директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України; Ковтун Олександр Вікторович – начальник Управління дізнання Національної поліції України; Зломинога Валерій Михайлович – директор Департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради; Кармелюк Ірина Миколаївна – Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Сафаров Алі Фархатович – юрист Громадської організації «Інститут масової інформації»; Сидоров Сергій Сергійович – керівник Громадської організації «Запорізький центр розслідувань»; Мокрик Данило – журналіст «Bihus.Info»; Стадніченко Олександр Анатолійович – генеральний продюсер радіостанції «Ретро ФМ»; Осьмуха Сергій Олександрович – адвокат.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, М.Андріуца, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення народних депутатів України: І.Геращенко, М.Іонової,  І.Климпуш-Цинцадзе, І.Фріз щодо можливого порушення норм депутатської етики і загальновизнаних норм моралі народним депутатом України І.Кивою.

2. Про звернення колективу журналістів щодо можливого перешкоджання їх професійній діяльності зі сторони представників Запорізької міської ради, а також щодо можливої бездіяльності співробітників відділу № 1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області.

3. Про звернення народних депутатів України: Р.Лозинського, С.Бобровської,  Г.Васильченко, Ю.Клименко, О.Стефанишиної, Л.Василенко, Н.Піпи, В.Цабаля, Я.Рущишина, О.Устінової, Р.Костенка до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова щодо позбавлення акредитації журналістів та технічних працівників телеканалів, які перебувають під санкціями, зокрема «112», «NewsOne» та «Zik».

4. Про звернення генерального продюсера радіостанції «Ретро ФМ» Олександра Стадніченка щодо неналежного, зі слів автора, здійснення працівниками слідчого управління ГУНП у м. Києві обшуку в його особистому помешканні, вилучення речей, які використовувались під час журналістської діяльності та накладення на них арешту.

5. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення права на інформацію та захисту журналістської діяльності (реєстр. № 5040 від 08.02.2021р., внесений народними депутатами України Т.Цибою, А.Костюхом, Є.Кравчук та іншими).

6. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі до інформації (реєстр. № 5047 від 08.02.2021р., внесений народними депутатами України Н.Шуфричем, Т.Цибою, Є.Брагаром, О.Санченком, С.Швецем).

7. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету Н.Шуфрича про  звернення народних депутатів України: Р.Лозинського, С.Бобровської,  Г.Васильченко, Ю.Клименко, О.Стефанишиної, Л.Василенко, Н.Піпи, В.Цабаля, Я.Рущишина, О.Устінової, Р.Костенка до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова щодо позбавлення акредитації журналістів та технічних працівників телеканалів, які перебувають під санкціями, зокрема «112», «NewsOne» та «Zik».

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.

 

Н.Шуфрич наголосив, що 12 лютого 2021 року Прес-службою Апарату Верховної Ради України було прийнято рішення про припинення акредитації журналістам телеканалів «112-Україна», «NewsOne» та «Zik».

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення народних депутатів України: Р.Лозинського, С.Бобровської,  Г.Васильченко, Ю.Клименко, О.Стефанишиної, Л.Василенко, Н.Піпи, В.Цабаля, Я.Рущишина, О.Устінової, Р.Костенка до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова щодо позбавлення акредитації журналістів та технічних працівників телеканалів, які перебувають під санкціями, зокрема «112-Україна», «NewsOne» та «Zik», Комітет вирішив:

 

1. Звернення народних депутатів України Р.Лозинського, С.Бобровської,  Г.Васильченко, Ю.Клименко, О.Стефанишиної, Л.Василенко, Н.Піпи, В.Цабаля, Я.Рущишина, О.Устінової, Р.Костенка до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова щодо позбавлення акредитації журналістів та технічних працівників телеканалів, які перебувають під санкціями, зокрема «112-Україна», «NewsOne» та «Zik» взяти до відома.

2. Звернутися до Прес-служби Апарату Верховної Ради України з проханням надати відповідь щодо правових підстав прийняття рішення про припинення акредитації журналістам та технічним працівникам телеканалів, які перебувають під санкціями, зокрема «112-Україна», «NewsOne» та «Zik».

 

  Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення генерального продюсера радіостанції «Ретро ФМ» Олександра Стадніченка щодо неналежного, зі слів автора, здійснення працівниками слідчого управління ГУНП у м. Києві обшуку в його особистому помешканні, вилучення речей, які використовувались під час журналістської діяльності та накладення на них арешту.

                                  

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., СТАДНІЧЕНКО О.А., ОСЬМУХА С.О., ШЕВЧЕНКО А.В.

 

Генеральний продюсер радіостанції «Реторо ФМ» О.Стадніченко повідомив, що 24 вересня 2020 року за місцем його мешкання було проведено обшук та була вилучена техніка, яка використовувалася під час журналістської діяльності. Він додав, що суддею Шевченківського районного суду м. Києва на його майно було накладено арешт. Також О.Стадніченко наголосив, що йому не відомі обставини по яким проводиться досудове розслідування, а це кримінальне впровадження носить замовний характер.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення генерального продюсера радіостанції «Ретро ФМ» Олександра Стадніченка щодо неналежного, зі слів автора, здійснення працівниками слідчого управління ГУНП у м. Києві обшуку в його особистому помешканні, вилучення речей, які використовувались під час журналістської діяльності та накладення на них арешту, Комітет вирішив:

У зв’язку з тим, що вже є рішення суду і Комітет з питань свободи слова не може давати оцінку суду, звернутися до Міністерства внутрішніх справ України з проханням в межах проведення досудового розслідування прискорити розгляд справи та повернути техніку, яка була вилучена при обшуку.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення колективу журналістів щодо можливого перешкоджання їх професійній діяльності зі сторони представників Запорізької міської ради, а також щодо можливої бездіяльності співробітників відділу № 1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області.

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., СИДОРОВ С.С., ЗЛОМИНОГА В.М., САФАРОВ А.Ф.

 

Присутній на засіданні керівник ГО «Запорізький центр розслідувань» С.Сидоров повідомив, що в Запоріжжі склалася критична ситуація щодо допуску представників засобів масової інформації до Запорізької міської ради. Він додав, що представники міської ради не пропускають журналістів на засідання сесії, відмовляються надавати коментарі, не завжди пускають журналістів на прес-конференції.

Директор Департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради В.Зломинога наголосив, що міська рада зараз розробляє Положення з допуску представників засобів масової інформації до приміщення Запорізької міської ради.

Для позитивного вирішення цього питання Голова Комітету запропонував Сергію Сидорову та Валерію Зломинозі поспілкуватися в його кабінеті та дійти згоди.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення колективу журналістів щодо можливого перешкоджання їх професійній діяльності зі сторони представників Запорізької міської ради, а також щодо можливої бездіяльності співробітників відділу № 1 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області, Комітет вирішив:

 

         Звернутися листом до Міського голови міста Запоріжжя з проханням взяти справу щодо перешкоджання журналістській діяльності у м. Запоріжжя під особистий контроль та в майбутньому уникати таких випадків.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення народних депутатів України: І.Геращенко, М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе, І.Фріз щодо можливого порушення норм депутатської етики і загальновизнаних норм моралі народним депутатом України І.Кивою.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ГЕРАЩЕНКО І.В., МОКРИК Д.

Присутній на засіданні журналіст «Bihus.Info» Д.Мокрик повідомив, що 4 лютого 2021 р. у приміщенні Верховної Ради України звернувся до народного депутата України І.Киви з проханням надати коментар. І.Кива відповідаючи на запитання вжив грубу, нецензурну лексику.

Д.Мокрик додав, що народний депутат України І.Кива цим порушив норми депутатської етики і моралі та виявив зневагу до працівників засобів масової інформації.

Він попросив щоб Комітет на цю ситуацію відреагував, не з точки зору Киви і Мокрика, а з точки зору українських засобів масової інформацій та українського парламенту.

 

Народний депутат України О.Санченко залишив засідання Комітету.

 

Вирішили:

Розглянувши звернення народних депутатів України: І.Геращенко, М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе, І.Фріз щодо можливого порушення норм депутатської етики і загальновизнаних норм моралі народним депутатом України І.Кивою, Комітет вирішив:

1. У зв’язку з непоодинокими випадками конфліктних ситуацій між народними депутатами України та представниками засобів масової інформації, які полягали у зневажливому ставленні до співрозмовників, невідповідального ставлення до виконання своїх обов’язків, не збереження власної гідності та поваги до честі і гідності інших людей, тощо направити звернення всім народним депутатам України з проханням сумлінно дотримуватися норм моралі та етичної поведінки під час спілкування з журналістами. Утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують вас, як народних депутатів України та Верховну Раду України.

Також звертаємо увагу, що ви наділені правом відмовитися від надання відповіді на запитувану інформацію, особливо коли мова йде про інформацію, поширення якої обмежується законами України, а також якщо запитувана інформація стосується вашого особистого та сімейного життя. При цьому така відмова має виходити з принципів коректності, етичності та ввічливості.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

2.  Ініціювати зміни до Закону України Про Регламент Верховної Ради України про позбавлення народного депутата права брати участь у двох пленарних засіданнях, якщо народний депутат України виголошує образливі слова на адресу журналіста.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. Звернутись до Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України з проханням провести спільне засідання щодо дотримання депутатської та журналістської етики.

 

4.  Підготувати Заяву для журналістів, погодити її з керівництвом Комітету та розмістити на сайті Комітету з питань свободи слова.

 

Заява

Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова (далі – Комітет) висловлює вам свою повагу та наголошує на тому, що головним нашим завданням було, є та буде забезпечення свободи слова, права громадян на інформацію, захист прав та свобод працівників засобів масової інформації, гарантії діяльності засобів масової інформації, захист прав журналістів і працівників засобів масової інформації.

За час своєї роботи Комітет жодного разу не залишався осторонь питань, які були пов’язані з порушенням свободи слова, розглядав усі звернення журналістів та інших працівників засобів масової інформації з питань щодо перешкоджання їх діяльності, направляв відповідні листи-реагування тощо, а також посилив на законодавчому рівні захист журналістів, їх близьких родичів та членів їх сімей від застосування погроз або насильства у зв’язку із здійсненням журналістами законної професійної діяльності, а також у випадку перешкоджання їх законній професійній діяльності.

На засіданні Комітету, яке відбулось 17 лютого 2021 року, члени Комітету здійснили розгляд питання щодо конфліктних ситуацій, які виникають між народними депутатами України та представниками засобів масової інформації.

Нажаль, у зв’язку з тим, що такі випадки є непоодинокими, задля уникнення їх проявів у майбутньому, члени Комітету, розглянувши та обговоривши дану проблематику та шляхи її вирішення, звертаються до вас, як народних депутатів України, з проханням щодо дотримання вами загальновизнаних норм моралі та етичної поведінки під час спілкування з представниками засобів масової інформації, а також інформуємо, що ви маєте право на відмову, у передбачених законодавством випадках, у наданні відповіді на запитувану інформацію, водночас, принагідно просимо, щоб така відмова виходила із принципів коректності, етичності та ввічливості.

Водночас, члени Комітету звертаються до представників засобів масової інформації з приводу наступного.

Просимо вас під час здійснення своєї діяльності сумлінно дотримуватись Конституції України та законів України, у яких визначені ваші права та обов’язки, зокрема «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про інформаційні агентства», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про телебачення і радіомовлення», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», Кодексу етики українського журналіста та інших нормативно-правових актів.

Верховна Рада України, будуючи правову державу, у контексті зазначеного питання, наголошує на сумлінному дотриманні усіма учасниками суспільно-політичного процесу вимог чинного законодавства України, під час здійснення своєї діяльності, а також щоб ваша поведінка була взірцем для усіх громадян.



 Директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко представив членам Комітету загальну інформацію за 2020 рік про стан розслідувань правопорушень, пов’язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів.

 

 ДОВІДКА

Протягом 2020 року органами досудового розслідування Національної поліції України розпочато 214 кримінальних провадженнях, пов’язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, з яких:

ст. 171 КК України - 167;

ст. 345-1 КК України - 46;

ст. 347-1 КК України - 1.

Із зазначеної кількості кримінальних проваджень по областях розпочато (м. Київ – 38, Київська та Одеська по 20, Дніпропетровська та Львівська по 17, Вінницька – 14, Донецька та Харківська по 13, Полтавська – 11, Херсонська –  10, Закарпатська – 9, Чернігівська – 7, Волинська, Запорізька, Кіровоградська, Луганська та Чернівецька по 3, Миколаївська, Рівненська, Сумська та Черкаська по 2, Івано-Франківська та Хмельницька області по        1).

До суду направлено 16 кримінальних правопорушень, з яких: за ст. 171 КК України - 11, за ст. 345-1 КК України - 5 (м. Київ – 4, Київська  – 3, Дніпропетровська – 2, Волинська, Запорізька, Львівська, Одеська, Харківська, Херсонська та Хмельницька області по 1).

Закрито 132 кримінальних провадження  
(ст. 171 – 116, ст. 345-1 – 16).
Рішення про закриття погоджено з органами прокуратури.

Станом на 17.02.2021 в залишку, з урахуванням минулих років, перебуває 220 кримінальних правопорушень, з яких:  

ст. 171 КК України - 151;

ст. 345-1 КК України - 59;

ст. 347-1 КК України - 8;

ст. 348-1 КК України - 2.

Із вказаної кількості кримінальних проваджень: 23 розпочато у 2021 році; 51 злочин вчинено на тимчасово окупованій території ОРДЛО та АРК Крим; у 33 особу, що вчинила злочин встановлено.

 

Про механізм розслідування 171 статті розказав начальник управління дізнання Національної поліції Олександр Ковтун.  Зокрема він наголосив, що з 1 липня минулого року в активі Національної поліції запрацював інститут дізнання. Поряд зі слідчими були створені підрозділи дізнання в кількості 3700 осіб і на даний час вони займаються розслідуванням 99 складів кримінальних правопорушень, до яких і віднесена стаття 171 як "Перешкоджання законній і професійній діяльності журналістів".

За цей період підрозділами  дізнання розслідувалось 210 кримінальних проступків, передбачених статтею 171. З них 125 – це було розпочато в 2020 році і 18 – вже розпочали в 2021 році. Закінчили розслідування в 156 провадженнях. З них 11 вже в цьому році. До суду направили 14 і 2 - за 2021 рік.

На сьогодні підрозділами дізнання триває досудове розслідування в 54 кримінальних провадженнях.

Другого лютого цього року прийнято зміни до Кримінального кодексу і посилено кримінальну відповідальність за статтею 171-ю, і штрафи зросли в десять раз. Якщо до цього штраф становив 850 гривень за 171-у, частину першу, то зараз буде мінімальний 8 тисяч 500. Тобто кримінальна  відповідальність посилена.

Але все-таки ці правопорушення залишаються кримінальним проступком, бо до них відносяться правопорушення, санкції яких передбачає штраф до 3 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

 

Секретар Комітету С.Швець подякував А.Шевченку та О.Ковтуну за оперативне реагування та запропонував цю інформацію розмістити на сайті Комітету з питань свободи слова.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення права на інформацію та захисту журналістської діяльності (реєстр. № 5040 від 08.02.2021р., внесений народними депутатами України Т.Цибою, А.Костюхом, Є.Кравчук та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення права на інформацію та захисту журналістської діяльності (реєстр. № 5040 від 08.02.2021р., внесений народними депутатами України Т.Цибою, А.Костюхом, Є.Кравчук та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення права на інформацію та захисту журналістської діяльності (реєстр. № 5040 від 08.02.2021р., внесений народними депутатами України Т.Цибою, А.Костюхом, Є.Кравчук та іншими) прийняти за основу.

 

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі до інформації (реєстр. № 5047 від 08.02.2021р., внесений народними депутатами України Н.Шуфричем, Т.Цибою,  Є.Брагаром, О.Санченком, С.Швецем).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі до інформації (реєстр. № 5047 від 08.02.2021р., внесений народними депутатами України Н.Шуфричем, Т.Цибою, Є.Брагаром, О.Санченком, С.Швецем), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі до інформації (реєстр. № 5047 від 08.02.2021р., внесений народними депутатами України Н.Шуфричем, Т.Цибою, Є.Брагаром, О.Санченком, С.Швецем) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято за основу.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26