Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               36

 

                                                                                      03        лютого           21

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                            

                                                                        о 14 год. 15 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    

 

    На засідання запрошені: Коваль Валентин Юрійович – перший заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Томіленко Сергій Антонович – голова Національної спілки журналістів України; Літвіщенко Ганна Олександрівна – начальник юридичного управління Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Кармелюк Ірина Миколаївна – керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Сметана Василь Васильович – юрист ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ»; Кужеєв Павло Ігорович – головний редактор ТОВ «Телерадіокомпанія «112 Україна»; Сухачов Ростислав Сергійович – журналіст, ведучий телеканалу «ZIK»; Панченко Діана Віталіївна - журналіст, телеведуча телеканалу «NewsOne»; Клочко Дмитро - представник «Pavlovsky News».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна; головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, М.Андріуца, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.                 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві (реєстр. № 4598 від 15.01.2021р., внесений народними депутатами України О.Качурою, Д.Люботою, Г.Третьяковою та іншими).                        

2. Проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони розміщення реклами на автошляхах» (реєстр. № 4534 від 22.12.2020 р., внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Ткаченком О.М., Михайлюк Г.О. та іншими).

3. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві (реєстр. № 4599 від 15.01.2021р., внесений народними депутатами України О.Качурою, Д.Люботою, А.Скороход та іншими).                                    

4. Різне.

 

 

         Н.Шуфрич наголосив, що додатково розглянемо резонансне питання про введення санкцій та закриття каналів «112 Україна», «NewsОne» і «ZIK» та про звернення керівництва телевізійного каналу «112 Україна» щодо правомірності прийняття рішення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення про накладення штрафних санкцій на канал.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Народний депутат України О.Санченко долучився до засідання Комітету.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві (реєстр. № 4598 від 15.01.2021р., внесений народними депутатами України О.Качурою, Д.Люботою, Г.Третьяковою та іншими).                       


Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві (реєстр. № 4598 від 15.01.2021р., внесений народними депутатами України О.Качурою, Д.Люботою, Г.Третьяковою та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві (реєстр. № 4598 від 15.01.2021р., внесений народними депутатами України О.Качурою, Д.Люботою, Г.Третьяковою та іншими) прийнято за основу.

 

  Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві (реєстр. № 4599 від 15.01.2021р., внесений народними депутатами України О.Качурою, Д.Люботою, А.Скороход та іншими).                                    

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві (реєстр. № 4599 від 15.01.2021р., внесений народними депутатами України О.Качурою, Д.Люботою, А.Скороход та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві (реєстр. № 4599 від 15.01.2021р., внесений народними депутатами України О.Качурою, Д.Люботою, А.Скороход та іншими) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони розміщення реклами на автошляхах» (реєстр. № 4534 від 22.12.2020 р., внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Ткаченком О.М., Михайлюк Г.О. та іншими).

 

Виступили:  ЦИБА Т.В., ШУФРИЧ Н.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони розміщення реклами на автошляхах» (реєстр. № 4534 від 22.12.2020 р., внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Ткаченком О.М., Михайлюк Г.О. та іншими), Комітет вирішив:

 

         Запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатом розгляду у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони розміщення реклами на автошляхах» (реєстр. № 4534 від 22.12.2020 р., внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О., Ткаченком О.М., Михайлюк Г.О. та іншими) прийняти за основу.

 

     Голосували:  “за” – 4

                                       проти – 0

                                       утримались - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

Т.Циба зауважила, що проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності (реєстр. № 4224) знято з розгляду. Вона додала, що підготувала новий законопроект та попросила членів Комітету підписати його.

         Голова Комітету підтримав Т.Цибу та запросив членів Комітету долучитися до підписання законопроекту.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення генерального директора ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» Є.Бенкендорфа щодо правомірності прийняття рішення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення про накладення штрафних санкцій на канал.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КОВАЛЬ В.Ю., ЛІТВІЩЕНКО Г.О., СМЕТАНА В.В.

Юрист ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» В.Сметана наголосив, що рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про накладення штрафних санкцій було ухвалене незаконно, оскільки на засіданні з поважних причин не був присутній представник ЗМІ, про що регулятор був повідомлений.

У свою чергу, перший заступник голови Нацради Валентин Коваль поінформував, що рішення скасоване, а повторно питання буде розглядатися 12 лютого ц.р. із дотриманням усіх норм законодавства. Він також додав, що рішення яке ухвалив Комітет з питань свободи слова про забезпечення дистанційної участі представників засобів масової інформації у засіданнях регулятора в умовах карантинних обмежень, не можливо виконати оскільки законодавством не передбачена дистанційна верифікація учасників засідання.

Вирішили:

Обговоривши звернення генерального директора ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» Є.Бенкендорфа щодо правомірності прийняття рішення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення про накладення штрафних санкцій на канал, Головуючий запропонував звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням до завершення карантину утриматися від виїзних перевірок всіх телеканалів.

      Голосували:  “за” – 2

                                       проти – 0

                                       утримались - 3

 

         Рішення не прийнято.

 

Н.Шуфрич зазначив, що у зв’язку з неможливістю реалізації пропозицій щодо забезпечення участі представників мовників під час засідань Національної ради в режимі «онлайн», які були направлені листом Комітету № 04-29/15-2020/245137 від 18 грудня 2020року та враховуючи розвиток діджиталізації, а також дії карантинних обмежень, звернутися до  Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням надати конкретні пропозиції щодо внесення змін до законодавства та (або) інших нормативно-правових актів, а також інших документів, які посприяють реалізації технічної і юридичної можливості запрошення представників мовників, їх верифікації та заслуховування, прийняття рішень Національною радою тощо в режимі «онлайн». Звернення підготувати за підписом секретаря Комітету С.Швеця.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення журналістських колективів телеканалів ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ»; телеканалу «NewsOne» та телеканалу «ZIK» у зв’язку з припиненням мовлення.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., СМЕТАНА В.В., КУЖЕЄВ П.І., ПАНЧЕНКО Д.В., СУХАЧОВ Р.С., ТОМІЛЕНКО С.А.

 Доповідаючи це питання Н.Шуфрич наголосив, що до Комітету звернулись журналістські колективи трьох телевізійних каналів – «112 Україна», «NewsОne» і «ZIK» - у зв’язку з припиненням їх мовлення у цифровому мультиплексі і кабельних мережах. Головуючий поінформував, що  2 лютого ц.р. Президент України своїм Указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», у результаті чого три телеканали припинили мовлення.

     В обговоренні взяли участь Кужеєв Павло Ігорович – головний редактор ТОВ «Телерадіокомпанія «112 Україна»; Сухачов Ростислав Сергійович – журналіст, ведучий телеканалу «ZIK»; Панченко Діана Віталіївна - телеведуча телеканалу «NewsOne» та юрист ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» Сметана Василь Васильович, а також Голова спілки журналістів України Томіленко Сергій Антонович.

         Представники телеканалів заявили, що закриття одночасно трьох каналів є «безпрецедентною подією» для України, а саме рішення про закриття вони вважають безпідставним.

Сергій Томіленко висловився щодо неправомірності застосування санкцій до українських ЗМІ. «Влада має надати обґрунтування санкцій і відділити відповідальність ЗМІ від претензій до інших громадян», - сказав голова НСЖУ.

У свою чергу, народні депутати назвали рішення РНБО таким, що сприяє посиленню інформаційної безпеки держави. «Президент не застосовував жодних обмежувальних заходів до журналістів. Це не має стосунку до свободи слова», - сказав під час обговорення секретар Комітету Сергій Швець і зауважив, що санкції застосовані до комерційної діяльності особи.

  Вирішили:


Обговоривши звернення журналістських колективів телеканалів ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ»; телеканалу «NewsOne» та телеканалу «ZIK» у зв’язку з припиненням мовлення на розгляд Комітету було запропоновано 4 пропозиції.

 

1.                 Звернутися до Президента України В.Зеленського з проханням скасувати Указ Президента № 43/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

 

     Голосували:  “за” – 1

                                       проти – 3

                                       утримались - 1

 

              Рішення не прийнято.

 

 

2.                 Скасувати частину 2 пункту 2  Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

 

     Голосували:  “за” – 1

                                       проти – 2

                                       утримались - 2

 

             Рішення не прийнято.

 

 

3.                 Відтермінувати прийняття рішення Комітету з питань свободи слова до отримання від Ради національної безпеки і оборони України вичерпної інформації на підставі яких документів було прийнято Рішення РНБО від 02 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

 

     Голосували:  “за” – 1

                                       проти – 1

                                       утримались - 3

 

            Рішення не прийнято.

 

 

4.                 Звернутися до  відеохостингу YouTube з проханням не блокувати  канали «112 Україна», ZIK та  NewsOne.

 

     Голосували:  “за” – 2

                                       проти – 0

                                       утримались - 3

 

              Рішення не прийнято.

 

        

Головуючий зауважив, що за результатами обговорення Комітет не підтримав жодного із запропонованих рішень стосовно даного питання.

 

 

         Члени Комітету підтримали пропозицію Т.Циби звернутися до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова з проханням, як тільки буде знято карантинні обмеження, надати пріоритет у проведенні парламентських слухань «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26