Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               35

 

                                                                                      27        січня           21

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

 

                                                                            

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

      

 

На засідання запрошені:  Керечанин Неля Василівна - журналіст інформаційного агентства «ШАРІЙ.NET»; Пінягін Вадим Андрійович - оператор інформаційного агентства «ШАРІЙ.NET».

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна; головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1. Проект Закону України «Про парламентську службу» (реєстр.                        № 4530 від 21.12.2020р., внесений народними депутатами України                       Д.Разумковим, О.Корнієнком, Р.Стефанчуком, О.Кондратюк, О.Санченком, С.Швецем та іншими).

2. Проект Закону України «Про особливості служби в Апараті Верховної Ради України» (реєстр. № 4530-1 від 29.12.2020р., внесений народними депутатами України І.Геращенко, І.Климпуш-Цинцадзе, М.Княжицьким, М.Іоновою, В.Ар’євим та іншими).

3. Про звернення журналістки інформаційного агентства «ШАРІЙ.NET» Нелі Керечанин щодо відмови в акредитації зазначеному агентству на заходи, які проводять Офіс Президента України, Міністерство внутрішніх справ України, Служба безпеки України та Національна поліція України.

4. Про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова на період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

5. Про звернення Харківської обласної ради щодо реалізації Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок», яке надійшло листом від Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

6. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова на п’яту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

7. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на лютий 2021 року.

8. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про  проект Закону України «Про парламентську службу» (реєстр. № 4530 від 21.12.2020р., внесений народними депутатами України Д.Разумковим, О.Корнієнком, Р.Стефанчуком, О.Кондратюк, О.Санченком, С.Швецем та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону України «Про парламентську службу» (реєстр. № 4530 від 21.12.2020р., внесений народними депутатами України                       Д.Разумковим, О.Корнієнком, Р.Стефанчуком, О.Кондратюк, О.Санченком, С.Швецем та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України «Про парламентську службу» (реєстр. № 4530 від 21.12.2020р., внесений народними депутатами України  Д. Разумковим, О.Корнієнком, Р.Стефанчуком, О.Кондратюк, О.Санченком, С.Швецем та іншими) прийняти за основу.

 

       Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про проект Закону України «Про особливості служби в Апараті Верховної Ради України» (реєстр. № 4530-1 від 29.12.2020р., внесений народними депутатами України І.Геращенко, І.Климпуш-Цинцадзе, М.Княжицьким, М.Іоновою, В.Ар’євим та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону України «Про особливості служби в Апараті Верховної Ради України» (реєстр. № 4530-1 від 29.12.2020р., внесений народними депутатами України І.Геращенко, І.Климпуш-Цинцадзе, М.Княжицьким, М.Іоновою, В.Ар’євим та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України «Про особливості служби в Апараті Верховної Ради України» (реєстр. № 4530-1 від 29.12.2020р., внесений народними депутатами України І.Геращенко, І.Климпуш-Цинцадзе, М.Княжицьким, М.Іоновою, В.Ар’євим та іншими) відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення журналістки Інформаційного агентства «ШАРІЙ.NET» Нелі Керечанин щодо відмови в акредитації зазначеному агентству на заходи, які проводять Офіс Президента України, Міністерство внутрішніх справ України, Служба безпеки України та Національна поліція України.

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КЕРЕЧАНИН Н.В., ЧОЛОВСЬКИЙ Д.В.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналістку Інформаційного агентства «ШАРІЙ.NET» Н.Керечанин щодо відмови в акредитації зазначеному агентству на заходи, які проводять Офіс Президента України, Міністерство внутрішніх справ України, Служба безпеки України та Національна поліція України, Комітет вирішив:

 

         1. За інформацією, яка стала відомою Комітету, вбачаються непооднинокі випадки відмов зі сторони суб’єктів владних повноважень в акредитації журналістів, які подали усі необхідні документи, передбачені частиною другою статті 26 Закону України «Про інформацію».     

          У зв’язку з цим члени Комітету зазначають, що такі дії зі сторони суб’єктів владних повноважень є порушенням у забезпеченні права громадськості на одержання інформації через засоби масової інформації.

 

         2. У разі встановлення особливих умов допуску журналістів на заходи, які проводяться відповідно до міжнародних або інших спеціальних протоколів, необхідно оприлюднювати такі особливі умови на офіційних веб-сайтах відповідних суб’єктів владних повноважень до проведення заходів як це передбачено частиною п’ятою статті 26 Закону України «Про інформацію».

 

         3. З метою всебічного та об’єктивного висвітлення діяльності суб’єктів владних повноважень надіслати звернення до Керівника Офісу Президента України А.Єрмака та Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням максимально сприяти участі та роботі представників засобів масової інформації під час проведення публічних заходів.

 

     Голосували:  “за” – 3

                                       проти – 0

                                       утримались - 2

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова на період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету затвердили план роботи Комітету з питань свободи слова на п’яту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення Харківської обласної ради щодо реалізації Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок», яке надійшло листом від Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., БРАГАР Є.В.

 

Н.Шуфрич зазначив, що Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики надіслав нам рішення Харківської обласної ради  щодо реалізації Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок». Головуючий додав, що автори документу висловлюють глибоке занепокоєння з приводу ситуації, яка склалася на Харківщині у сфері функціонування комунальних друкарень, висловлюють зауваження щодо змісту низки норм зазначеного Закону і просять Верховну Раду України ініціювати розгляд питання про внесення до нього змін з метою забезпечення права територіальних громад самостійно вирішувати питання ефективного використання майна комунальної власності в межах Конституції України і законів України.

 

Члени Комітету вирішили зазначену у листі інформацію взяли до відома.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова на п’яту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на п’яту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

 

 

Дата проведення засідання

Місяць

 

Дата

Лютий

3

17

 

Березень

3

17

31

Квітень

14

28

 

Травень

19

 

 

Червень

2

16

30

Липень

14

 

 






 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на лютий 2021 року.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на лютий 2021 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

лютий

3

17

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

Т.Циба зазначила, що Комітетом з питань правоохоронної діяльності відправлено на доопрацювання проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності» (реєстр. № 4224).

Вона запропонувала народним депутатам України надати пропозиції до цього законопроекту.

Н.Шуфрич підтримав ініціативу Т.Циби та доручив секретаріату до п’ятниці підготувати відповідні зміни до Кримінального Кодексу України та ознайомити з ними членів Комітету.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

  


Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

 

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26