Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               28

 

                                                                                       16           вересня          20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                             

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.      

 

          Відсутні народні депутати України:  ШВЕЦЬ С.Ф.

 

На засідання запрошені: Володіна Дар’я Артемівна – народний депутат України; Черниш Олег Миколайович – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Зіневич Юрій Михайлович – відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Сташевський Володимир Віталійович – генеральний директор ТОВ «Телеканал «Прямий»; Глуховська Світлана Миколаївна – генеральний продюсер ТОВ «Телеканал «Прямий»; Майоров Олексій – шеф редактор телеканалу «ODESA.LIVE»

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

 

1.                 Про звернення народного депутата України Володіної Д.А. щодо порушення конституційних прав неповнолітнього Максима Ткачука, необґрунтованого усунення його від участі у конкурсному відборі Дитяче «Євробачення – 2020», порушення рівноправності громадян, нехтування пам’яттю жертв нацизму у Великій Вітчизняній війні.

2.       Про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Сташевського В.В. стосовно тиску зі сторони Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

3.       Про звернення директора ТОВ «Телерадіокомпанія КЛУБ-ТВ» Мельника В.В. стосовно перешкоджання журналістській діяльності представника знімальної групи телеканалу «ODESA.LIVE», яке сталося 10 вересня 2020 року в місті Одеса, під час спецоперації з буксирування танкера «Делфі».

4.                 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях (реєстр. № 3952 від 03.08.2020 року, внесений народним депутатом України Р. Стефанчуком).

5.                 Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

           Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича щодо порушення конституційних прав неповнолітнього Максима Ткачука, необґрунтованого усунення його від участі у конкурсному відборі Дитяче «Євробачення – 2020», порушення рівноправності громадян, нехтування пам’яттю жертв нацизму у Великій Вітчизняній війні.

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., ВОЛОДІНА Д.А.


Вирішили:

 

           Заслухавши інформацію народного депутата України Д.Володіної щодо порушення конституційних прав неповнолітнього Максима Ткачука, необґрунтованого усунення його від участі у конкурсному відборі Дитяче «Євробачення – 2020», порушення рівноправності громадян, нехтування пам’яттю жертв нацизму у Великій Вітчизняній війні, члени Комітету запропонували 18 вересня 2020 року о 12.00 в кулуарах Верховної Ради України провести позачергове засідання Комітету з цього питання. Запросити Голову правління Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» З.Аласанію та прийняти відповідне рішення.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Сташевського В.В. стосовно тиску зі сторони Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ЗІНЕВИЧ Ю.М., ЧЕРНИШ О.М., СТАШЕВСЬКИЙ В.В., ГЛУХОВСЬКА С.М.

 

Присутня на засіданні генеральний продюсер каналу Світлана Глуховська нагадала, що на засіданні Комітету з питань свободи слова 2 вересня, відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Зіневич сказав, що у порядку денному  Нацради, запланованому на наступний день, немає питання про анулювання ліцензії «Прямий FM» і, загалом, таке рішення прерогатива суду, однак, рішення було ухвалене.

Юрій Зіневич, у свою чергу, повідомив, що Нацрада планувала розглянути питання про результати планової перевірки «Телеканалу «Прямий», а пропозиція прийняти рішення щодо анулювання ліцензії було внесено з голосу під час засідання. Нацрада, за його словами, прийняла рішення про анулювання ліцензії, оскільки компанія не розпочала мовлення протягом року від дня видачі ліцензії, як це передбачено законодавством.

Генеральний директор ТОВ «Телеканал «Прямий» Володимир Сташевський назвав ухвалене рішення політичним тиском і зауважив, що це перше рішення, коли є мовлення, а Національна рада анулює ліцензію. Він також додав, що телеканал буде оскаржувати рішення у судовому порядку.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Сташевського В.В. стосовно тиску зі сторони Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:

 

Звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням переглянути рішення № 1006 від 3 вересня 2020 року про анулювання ліцензії на мовлення НР № 01430-м від 09.11.2018 ТОВ «Телеканал «Прямий», у зв’язку з відсутністю передбаченого ліцензією мовлення протягом року з дня видачі ліцензії.

 

     Голосували:  “за” – 3

                                       проти – 0

                                       утримались - 1

 

       Рішення прийнято.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директора ТОВ «Телерадіокомпанія КЛУБ-ТВ» Мельника В.В. стосовно перешкоджання журналістській діяльності представника знімальної групи телеканалу «ODESA.LIVE», яке сталося 10 вересня 2020 року в місті Одеса, під час спецоперації з буксирування танкера «Делфі».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., МАЙОРОВ О.

 

Присутній на засіданні шеф-редактор телеканалу «ODESA.LIVE» Олексій Майоров повідомив, що 10 вересня ц.р. під час висвітлення подій підйому та транспортування танкера «Делфі» міський голова Одеси Г.Труханов забороняв знімальній групі телеканалу виконувати редакційне завдання та застосував до журналістів ненормативну лексику.

 

Водночас О.Майоров наголосив, що конфлікт вичерпано, оскільки, міський голова Г.Труханов під час сесії Одеської міськради вибачився перед одним із учасників інциденту. Він додав, що канал приймає вибачення пана Труханова та буде і надалі слідкувати за його роботою.

 

Члени комітету цю інформацію взяли до відома.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях (реєстр. № 3952 від 03.08.2020 року, внесений народним депутатом України Р. Стефанчуком).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях (реєстр. № 3952 від 03.08.2020 року, внесений народним депутатом України Р. Стефанчуком), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях” (реєстр. № 3952 від 03.08.2020 року, внесений народним депутатом України Р. Стефанчуком) за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

Т.Циба наголосила, що всім членам Комітету на електронні скриньки розіслала проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності журналістів». Вона попросила парламентарів ознайомитися з цим законопроектом.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2020 рік”

22 грудня 2020 16:42
17 грудня 2020 11:20
10 листопада 2020 09:50
21 жовтня 2020 15:22
15 жовтня 2020 10:39
24 вересня 2020 09:37
24 вересня 2020 09:32
08 вересня 2020 15:55
21 липня 2020 09:08
13 липня 2020 09:12