Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

                                                                                                99

 

                                                                                           3            жовтня       18    

 

                                                         вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ПАВЛЕНКО Ю.О, СТЕЦЕНКО Д.О.,  СОЧКА О.О.

 

Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.

На засіданні присутні:  Німченко Василь Іванович – народний депутат України; Авдєєнко Олександр Андрійович – керівник Київської місцевої прокуратури № 6; Довгун Степан Зіновійович – заступник начальника головного слідчого управління, начальник управління організації досудового розслідування Національної поліції України; Доценко Данило Ігорович – начальник управління Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України; Левчук Віктор Анатолійович – начальник Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України; Тарабукін Олексій Юрійович – головний спеціаліст сектору правової та законопроектної роботи Міністерства інформаційної політики України; Голованов Василь Володимирович – генеральний продюсер телеканалу «NewsOne»; Білера Дорина – журналіст телеканалу «NewsOne»; Хмельницький Богдан Станіславович – адвокат Громадської організації «Стоп корупції»; Крюкова Світлана Валентинівна – заступник головного редактора Інтернет-видання «Страна.ua»; Мєдведєва Олеся Ігорівна – спеціальний кореспондент Інтернет-видання «Страна.ua»; Кришиха Христина Юріївна - журналістка Громадської організації «Стоп корупціїТВ»; Остапенко Едуард Григорович – журналіст програми «Надзвичайні новини» телеканалу ICTV; Братущак Олексій – журналіст «Української правди»; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної Асоціації українських медіа; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання Громадської організації «Детектор медіа», заступник голови Наглядової ради ПАТ «НСТУ»; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів Громадської організації «Інститут масової інформації; Романюк Оксана Миколаївна - виконавчий директор Громадської організації «Інститут масової інформації»; М’ясникова Катерина Сергіївна - виконавчий директор Громадської організації «Незалежної асоціації телерадіомовників»; Кущ Ліна Володимирівна – перший секретар Незалежної спілки журналістів України.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

          

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження соціальної реклами на телебаченні і радіо (реєстр. № 8616 від 16.07.2018р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).

         2.  Про стан розслідування:

нападу у прямому ефірі на кореспондента телеканалу «NewsONE» Дарину Білеру;

спроби тиску і вербування співробітником СБУ журналіста інтернет- видання «Страна UA»;

резонансних фактів перешкоджання журналістській діяльності, зафіксованих у 2018 році.                               

3.  Про звернення ГО «Стоп корупції» щодо фактів перешкоджання журналістській діяльності та нападу на знімальну групу 11 вересня ц.р. на території ДП «Лідіївське» (філії ТОВ СП «Нібулон») у селищі Лідіївка Миколаївської області.                                   

                          

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали голову Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження соціальної реклами на телебаченні і радіо (реєстр. № 8616 від 16.07.2018р., внесений народним депутатом України В.Сюмар).

 

     Виступили:   СЕВРЮКОВ В.В., МЯСНИКОВА К.С.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження соціальної реклами на телебаченні і радіо (реєстр. № 8616 від 16.07.2018р., внесений народним депутатом України В.Сюмар),  Комітет вирішив:               

 

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розповсюдження соціальної реклами на телебаченні і радіо (реєстр. № 8616 від 16.07.2018р., внесений народним депутатом України В.Сюмар)  прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2.  Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Червакову про звернення ГО «Стоп корупції» щодо фактів перешкоджання журналістській діяльності та нападу на знімальну групу 11 вересня ц.р. на території ДП «Лідіївське» (філії ТОВ СП «Нібулон») у селищі Лідіївка Миколаївської області.                                   

                          

     Виступили:   СЮМАР В.П., ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ Б.С., КРИШИХА Х.Ю.

 

Запрошена на засідання Комітету журналістка «Стоп корупції» Христина Кришина розповіла, що до Лідіївки з оператором приїхала на звернення місцевих мешканців, які скаржилися на рейдерське захоплення їхніх земель. Одначе спроби знімальної групи з’ясувати: на підставі яких документів філія ТОВ СП «Нібулон» використовує паї селян, обернулися для журналістів шестигодинним полоном. Знімальну групу заблокували вантажівками невідомі поблизу офісу підприємства, напали на оператора, пошкодили техніку, вимагаючи віддати флеш-карти із відзнятим матеріалом, де, окрім іншого, зафіксовано, як директор підприємства тікає від камери.

Два наряди поліції, які прибули на виклик журналістів безпорадно спостерігали за протиправними зухвалими діями кількох десятків молодиків з характерною зовнішністю. Більше того, поліцейські відмовились на місці прийняти заяву від потерпілих щодо перешкоджання їхній діяльності.

Вирішили:

 

Після обговорення Голова Комітету В.Сюмар зауважила, що Комітет і надалі триматиме цю справу на контролі та скерує відповідні звернення до Генеральної прокуратури України і Національної поліції України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Голова Комітету Вікторія Сюмар вибачилася за нардепа від фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Олега Барну, який 2 жовтня у кулуарах парламенту образив журналіста програми «Гроші» каналу «1+1» Ігоря Колтунова. Вона додала, що їй соромно за таку поведінку колеги Барни та запропонувала звернутися до Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України щоб вони дали оцінку поведінці народного депутата України О.Барни.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про напад у прямому ефірі на кореспондента телеканалу «NewsOne» Дарину Білеру.

 

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А.,        ДОВГУН С.З., АВДЄЄНКО О.А., ГОЛОВАНОВ В.В., БІЛЕРА Д.,  БРАТУЩАК О., ОСТАПЕНКО Е.Г.

 

         Заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції України Довгун С.З. розповів, що наразі є два кримінальних провадження й одній особі оголошено підозру, також проводяться відповідні експертизи.

 

Керівник Київської міської прокуратури № 6 Авдієнко О.А. підтвердив, що людині, яка вдарила журналістку, оголошено підозру, яку кваліфікували за частиною першою статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання професійній журналістській діяльності). За кілька тижнів, після проведення призначеної судово-медичної експертизи, справу буде передано до суду. І ці слова прокурора викликали здивування у потерпілої, яка заявила, що після побиття відразу поїхала до судово-медичного експерта і давно має на руках висновок.

         Генеральний продюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов звинуватив правоохоронців у бездіяльності під час нападу на журналістку та пообіцяв передати відео, щоб поліцейські могли ідентифікувати своїх співробітників та покарати. 

Перша заступниця голови Комітету свободи слова Ольга Червакова поцікавилася у Василя Голованова, чи визнають на каналі певні перекоси в редакційній політиці, чи ведуться дискусії з журналістами стосовно професійних стандартів, чи існує редакційна рада та профспілка. На що В.Голованов зауважив, що редакційна рада існує, проводяться наради, і ми подаємо збалансовану позицію. Також від додав, що петиція, яка зареєстрована у Верховній Раді і розглядатиметься на Комітеті нацбезпеки і оборони – це все спроби тиску на непідконтрольний владі засіб масової інформації. Перекосів я не бачу. Якщо ви можете навести конкретні приклади в новинах, чи в моїх ефірах, я готовий відповідати за кожне своє слово.

 

Журналіст «Надзвичайних новин» Едуард Остапенко також акцентував увагу членів Комітету, що поліцейські і у їхній історії спокійно спостерігали за  діями п’яної компанії молодиків, яка напала на знімальну групу ICTV під час спільного патрулювання у Києві.

Ці факти, на думку члена Комітету Ю. Павленка, є неприпустимими та потребують принаймні дисциплінарного  розслідування. І це, вважає народний депутат, також є приводом для того, щоб звернутися до МВС з пропозицією спільного з Комітетом обговорити ці проблеми та напрацювати відповідні інструкції та роз’яснення.  Він також наголосив, що питання безпеки діяльності журналістів в Україні слід якомога швидше винести на парламентські слухання.

Підсумовуючи дискусію Вікторія Сюмар закликала всіх бути конструктивними. Зокрема, вона наголосила: «Будь-яка мова ворожнечі веде до погіршення ситуації. А в нас дуже часто полюбляють хайп і звинувачення. Ми завжди були вашими союзниками, розглядали ситуації із журналістською діяльністю. Намагалися бути об’єктивними, дуже прошу бути об’єктивними і журналістів».

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про стан розслідування резонансних фактів перешкоджання журналістській діяльності, зафіксованих у 2018 році.                               

 

     Виступили:  ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., РОМАНЮК О.М., КУЩ Л.В.

В.Сюмар повідомила, що на засіданні присутня виконавчий директор Громадської організації «Інститут масової інформації» Оксана Романюк, яка доповість про порушення прав журналістів в Україні.

 

О.Романюк доповіла, що за вісім місяців 2018 року зафіксовано 168 випадків порушень свободи слова у 23 регіонах України. Найбільшу кількість порушень зафіксовано в категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» - 67 випадків. Друга категорія – це «погрози і залякування журналістів» - 24 випадки. Третє місце посіла категорія «побиття та напади» - 22. Вона наголосила, що лідером-регіоном за кількістю порушень прав журналістів  залишається Київ та Київська область. Це 70 випадків із 168.

О.Романюк додала, що Інститут масової інформації проводить щомісячно всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск.

 

Після обговорення Головуюча В.Сюмар запропонувала по цим фактам оформити відповідне звернення Комітету та скерувати його до правоохоронних органів.

 

Питання про спроби тиску і вербування співробітником Служби безпеки України журналіста інтернет- видання «Страна UA» Комітет свободи слова та інформаційної політики розглянув у закритому режимі.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

  

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07