Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

  

 

                                                                                                98

 

                                                                                           2            жовтня      18    

 

                                                         вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 00 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К.,  СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ПАВЛЕНКО Ю.О, СТЕЦЕНКО Д.О.,  СОЧКА О.О.

 

Відсутні народні депутати України:   АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засіданні присутні: Деркач Ярослав Вікторович – помічник-консультант народного депутата України Кондратюк О.К.; Сьомкін Сергій – виконавчий директор «Індустріального телевізійного комітету».

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

          

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері (реєстр. № 9068 від 07.09.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Ляшко, О.Березюком, О.Черваковою та інш.)

 

О.Червакова запропонувала обговорити питання про внесення змін до законопроектів про мову в частині яка стосується нашого Комітету, оскільки розгляд цих законопроектів у Верховній Раді України заплановано на четвер.

 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали голову Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері (реєстр. № 9068 від 07.09.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Ляшко, О.Березюком, О.Черваковою та інш.)

 

 

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В. ПАВЛЕНКО Ю.О., СЬОМКІН С.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері (реєстр. № 9068 від 07.09.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Ляшко, О.Березюком, О.Черваковою та інш.), Комітет вирішив:               

 

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо посилення інформаційної безпеки та протидії державі-агресору в інформаційній сфері (реєстр. № 9068 від 07.09.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Ляшко, О.Березюком, О.Черваковою та інш.) прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 11

                        проти – 1

                        утримались – 0

 

Рішення прийнято.

 

 

 

О.Червакова зауважила, що у зв’язку з розглядом чотирьох законопроектів про мови (реєстр. № 5556, 5669, 5670, 5670-д) пропоную узгодити позицію Комітету. Вона запропонувала, щоб з мовного закону були вилучені всі зміни про телебачення і радіомовлення та про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення.  

В.Сюмар зазначила, що наш Комітет наполягатиме на тому, щоб мовні норми для телебачення та радіо були ухвалені в такому варіанті, як у законі про телебачення і радіомовлення, а якщо залишиться норма про 90% української мови, то щоб її введення в дію було відтерміновано на деякий час.

Вона нагадала, що з 13 жовтня 2018 року вступають в дію норми закону про мовні квоти на телебаченні. Йдеться про 75% державної мови для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% – для місцевих, а також 75% державної мови для програм новин на телебаченні.

 

С.Висоцький наголосив, що він проти того, щоб Комітет робив якусь публічну заяву, оскільки голоси багатьох фракцій висять на волоску. Він додав що неприпустимо щоб заява нашого комітету, навіть збалансована, не використовувалася кимось, що, мовляв, комітет проти закону про мову.

Після обговорення члени Комітету доручили Вікторії Сюмар при розгляді цих законопроектів у сесійній залі висловити позицію Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо виключення відповідних пунктів, якими вносяться зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

Голосували:  “за” – 11

                        проти – 1

                        утримались – 0

 

Рішення прийнято.

 

  

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07