Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               6

 

                                                                                      16           жовтня        19

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 15 год. 00 хв.

 

 

         Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

         Присутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф.,  ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.  

 

 

На засідання запрошені: Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Зіневич Юрій Михайлович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Літвищенко Ганна Олександрівна – начальник юридичного управління Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Томіленко Сергій Антонович – Голова Національної спілки журналістів України; Кущ Ліна Володимирівна – перший секретар Національної спілки журналістів України; Оснат Лубрані – координаторка системи ООН в Україні; Бенжамін Моро – заступник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні; Голованов Василь Володимирович – генеральний продюсер телеканалу «NEWSONE»; Талабара Артур Русланович – кореспондент газети «Правовий Контроль Україна»; Журбенко Артур Володимирович –журналіст газети «Правовий Контроль Україна»;  Собко Володимир Петрович – журналіст, репортер ІА «Таврія-Ньюс»; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної Асоціації українських медіа; Потапова Анна Євгенівна – перекладач офісу координатора ООН; Петренко Галина - журналіст Громадської організації «Детектор медіа».

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступники керівника секретаріату Комітету М.Андріуца; Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету І.Гриценко,  С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.    Доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні щодо свободи слова та її вираження.

2.   Про звернення директора телеканалу «NEWSONE» (ТОВ «Новости 24 години» Юрія Будяка.                            

3. Про звернення кореспондента газети «Правовий Контроль Україна» Артура Талабіри щодо незаконних дій співробітників поліції міста Києва.                          

4.  Про звернення репортера ІА «Таврія-Ньюс» Володимира Собка щодо затягування досудового розслідування кримінального провадження стосовно перешкоджання журналістській діяльності у м. Горішні Плавні Полтавської області.                        

5. Різне.

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні щодо свободи слова та її вираження.

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., ОСНАТ ЛУБРАНІ; БЕНЖАМІН МОРО

 

Координаторка систем ООН в Україні Оснат Лубрані подякувала  Комітету за запрошення та зауважила, що Представництво Організації Об’єднаних Націй в Україні і надалі продовжуватиме співпрацювати з Верховною Радою України. Вона додала, що ООН підтверджує свої зобов’язання щодо узгодженої роботи задля просування миру, прав людини, свободи слова та гендерної рівності згідно з пріоритетами Уряду України та міжнародними зобов’язаннями країни. 

 

Заступник Голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Бенжамін Моро теж подякував за запрошення на засідання Комітету та додав, що Моніторингова місія ООН прибула в Україну на запрошення уряду. Крім того, Бенжамін Моро зауважив, що моніторингова місія вважає основною загрозою для безпеки журналістів в Україні безкарність осіб, що скоїли злочини проти представників ЗМІ, а також бездіяльність правоохоронних органів у випадках скоєння нападів.

 Зокрема він сказав: «У всіх наших звітах ми постійно згадуємо, що основною загрозою для безпеки є безкарність порушників за попередні злочини. Ми постійно підкреслюємо, що доки ці порушники насолоджуються безкарністю за свої попередні злочини, неможливо забезпечити безпечне середовище для журналістів. Отже, ми закликаємо депутатів та членів комітету публічно засудити безкарність злочинців».

За його словами, моніторингова місія ООН з прав людини в Україні наполягає на продовженні практики створення тимчасових слідчих комісій у  справах нападів на журналістів, як це було у справі вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Крім того Моніторингова місія також висловила стурбованість діяльністю сайту «Миротворець» та запропонувала Верховній Раді України ініціювати закриття сайту «Миротворець», пояснивши це ти, що він містить персональні дані осіб, що є порушенням законодавства і становить небезпеку.

Заслухавши доповідь представників Моніторингової місії ООН з прав людини в України щодо свободи слова члени Комітету подякували за надану інформацію та запропонували місії ООН надати свої пропозиції до підсумкових рекомендацій парламентських слухань щодо безпеки діяльності журналістів в Україні.

 

 

Слухали: 2.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директора телеканалу «NewsOne» (ТОВ «Новости 24 години» Юрія Будяка.                            

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ГОЛОВАНОВ В.В., ЧЕРНИШ О.М., ЗІНЕВИЧ Ю.М., ЛІТВІЩЕНКО Г.О., ТОМІЛЕНКО С.А.

 

Головуючий наголосив, що на засіданні присутній генеральний продюсер телеканалу «NewsOne» Василь Голованов та запросив його до слова.

 

В.Голованов звернувся до Комітету з проханням стати на захист телеканалу, оскільки після рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо позбавлення мовника ліцензії існує загроза звільнення 419 працівників каналу. Він попросив в короткий термін оновити склад Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, і якщо це юридично можливо, просити Нацраду відкликати своє звернення, яке було надіслано до суду щодо анулювання ліцензії.

 

Присутні члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зауважили що діяли згідно із законами та в межах своїх повноважень як незалежного регулятора. Зокрема О.Черниш зазначив, що ми занепокоєні ситуацією з журналістами але телеканал мав ряд попереджень від Нацради на які не реагував, а Ю.Зіневич наголосив, що призначення  членів Нацради від парламенту буде внесено бо воно передбачене законом, а щодо рішення суду це було останньою мірою і хай суд вирішує чи були порушення в діях ліцензіата.

 

С.Томіленко наголосив, що дискутувати треба, аналізувати контент треба. Він додав, що медіарегулятор має обережно підходити до крайньої міри покарань та запропонував провести певну дискусію з цього питання на майданчику Національної спілки журналістів України.

 

А.Мотовиловець запропонував залишити звернення без розгляду.

 

Вирішили:

 

Після обговорення Н.Шуфрич наголосив, що на розгляд Комітету  запропоновано три пропозиції.

 

 Перша пропозиція.

 

Направити в Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики звернення NEWSONE щодо прискорення процедури оновлення складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, в межах компетенції Верховної Ради, в зв’язку з закінченням  терміну п’ятирічних повноважень трьох членів Нацради, які делегуються Верховною Радою України.

 

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 1

                                   утримались - 0

 

 Рішення прийнято.

 

Друга пропозиція.

 

Звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з рекомендацією переглянути своє рішення та відкликати позов до суду з приводу позбавлення ліцензії на мовлення телеканалу  «NewsOne».

 

Голосували:  “за” – 1

                                   проти – 4

                                   утримались - 0

 

Рішення не прийнято.

 

Оскільки це питання не належить до предмету відання нашого Комітету,  але все ж таки є реальна загроза журналістам залишитися без роботи, С.Швець запропонував обговорити можливі рекомендації Національній раді відповідно до яких регулятор має бути більш уважним при прийнятті рішень пов’язаних з роботою журналістів. Після обговорення на розгляд була внесена третя пропозиція, запропонована С.Швецем.

 

Третя пропозиція.

 

Зважаючи на можливі наслідки для журналістів телеканалу «NewsOne» та захищаючи їх право інформувати аудиторію рекомендувати Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення при прийнятті рішень зважати на гарантоване конституцією України право на свободу слова, а також на законодавчі гарантії діяльності журналістських колективів.

 

Голосували:  “за” – 3

                                   проти – 1

                                   утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Народні депутати України Т.Циба та А.Мотовиловець залишили засідання Комітету.

 

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення кореспондента газети «Правовий Контроль Україна» Артура Талабіри щодо незаконних дій співробітників поліції міста Києва.                         

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ТАЛАБІРА А.Р.

 

А.Талабіра розповів, що маючи статус журналіста та виконуючи редакційне завдання газети «Правовий Контроль Україна» він приїхав до готелю «Баккара» для того щоб взяти інтерв’ю у громадянина Російської Федерації М.Фейгіна. Однак при першій спробі звернутися до Фейгіна, той його штовхнув, внаслідок чого журналіст впав на землю та отримав значний фізичний біль. Поліція зареєструвала кримінальне правопорушення за статтею 125 КК України, як умисне легке тілесне ушкодження.

Журналіст зауважив, що його було допитано як потерпілого. Однак, органом досудового розслідування перекваліфікація не відбулася, а кримінальне правопорушення трактувалося як таке, що передбачене ст. 125 КК України. Слідчий обґрунтував це тим, що М.Фейгіну на момент зазначеної ситуації нібито було невідомо що це журналіст.

А.Талабіра попросив Комітет вжити належних заходів щодо припинення незаконних дій збоку працівників Дніпровського управління поліції ГУНП у місті Києві, які навмисно не вносять відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань щодо факту вчинення М.Фейгіним кримінального правопорушення, передбаченого ст. 345-1 КК України та відмовляються у перекваліфікації злочину.

 

Вирішили:

 

Заслухавши та обговоривши звернення кореспондента газети «Правовий Контроль Україна» А.Талабіри, Комітет вирішив:

 

1. Після отримання від А.Талабіри додаткових матеріалів щодо інциденту з М.Фейгіним звернутися до Національної поліції України та Головного управління Національної поліції в місті Києві з проханням розглянути та вжити відповідних заходів.

2. Доручити Є.Брагару та С.Швецю вивчити матеріали щодо перешкоджання журналістській діяльності працівникам редакції газети «Правовий Контроль Україна», які будуть надані Комітету додатково та направити їх до Національної поліції України. У разі потреби розглянути це питання на засіданні Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення репортера ІА «Таврія-Ньюс» Володимира Собка щодо затягування досудового розслідування кримінального провадження стосовно перешкоджання журналістській діяльності у м. Горішні Плавні Полтавської області.                        

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., В.СОБКО

 

В.Собко розповів, що в місті Горішні Плавні він розслідує фінансові злочини влади, які через підставні компанії грабують міський бюджет. Він додав, що готовий публічно заявити про протиправні дії мера Горішні Плавні Дмитра Бикова.

Журналіст зазначив, що слідчі Горішньоплавнівського відділу поліції не проводять слідчі дії, не встановлюють всіх учасників подій та роблять все щоб винні не понесли покарання.

В.Собко попросив Комітет втрутитися в дану ситуацію та допомогти покарати винних.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналіста та репортера ІА «Таврія-Ньюс» В.Собка, Комітет вирішив:

 

Звернутися до Національної поліції України та Головного управління Національної поліції в Полтавській області з проханням розглянути звернення В.Собка та вжити відповідних заходів реагування.

Заяву журналіста залишити на контролі Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

 

Н.Шуфрич повідомив, що наступні засідання Комітету з питань свободи слова будуть розпочинатися о 14.30.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2019 рік”

13 січня 2020 16:48
13 січня 2020 16:46
04 грудня 2019 14:22
11 листопада 2019 11:45
23 жовтня 2019 15:06
08 жовтня 2019 15:24
24 вересня 2019 12:13
23 вересня 2019 13:25
17 вересня 2019 14:34
09 вересня 2019 16:19