Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

  55

 

15          червня           11

 

 

Головує:  Голова Комітету А.ШЕВЧЕНКО

 

Присутні народні депутати України: БОНДАРЕНКО О.А., ГОЛУБ О.В., УКОЛОВ В.О., ЛАНДІК В.І., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.,       ФЕДУН О.Л., БАГРАЄВ М.Г., МУЦ О.П.

 

Відсутні народні депутати України:  СТЕЦЬ Ю.Я.

 

На засідання запрошені: Оробець Леся Юріївна – народний депутат України; Кармазін Юрій Анатолійович – народний депутат України; Мірошниченко Юрій Романович – народний депутат України; Сенченко Андрій Віленович – народний депутат України; Синиця Артем Миколайович – народний депутат України; Шевчук Сергій Володимирович – народний депутат України; Манжосов Володимир Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фартушний Микола Всеволодович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Курдінович Олександр В’ячеславович – перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Айрапетян Армен Олексійович – начальник служби боротьби з митними правопорушеннями Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції Державної митної служби України; Карпій Андрій Станіславович – керівник проекту, голова редакційної ради Всеукраїнської радіомережі “Мелодія”; Тростянська Ірина – представник Всеукраїнської радіомережі “Мелодія”; Горобчук Віктор - представник Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО з Італії; Соколенко Наталія – кореспондент “Вікна” СТБ; Остапа Світлана – журналіст Інтернет - видання  “Телекритика”; Розкладай Ігор – юрист Інституту Медіа-права; Скіпальський Андрій Петрович – керівник громадської організації “Регіональний центр громадянського представництва “Життя”; Красовський Костянтин – керівник відділу по боротьбі з тютюнопалінням міністерства охорони здоров’я України; Шевченко Тарас Сергійович – директор Інституту медіа права; Лєнгауер Олександр Євгенович – представник організаці “СЕС України”; Хоменко Валентина Олексіївна – Генеральний директор Української асоціації виробників тютюнових виробів “Укртютюн”; Деркач Ярослав – помічник народного депутата України О.Кондратюк.

 

 

Присутні: завідувач секретаріату Комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, спеціаліст І категорії М.Шамота.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про рекламу” (щодо розташування засобів зовнішньої реклами), (реєстр. № 8017 від 24.01.2011, внесений народним депутатом України О.Тищенком).

2. Проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України “Про рекламу” (щодо розташування засобів зовнішньої реклами),(реєстр. № 8017-1 від 03.02.2011р., внесений народним депутатом України П.Симоненком).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення), (реєстр. № 8298 від 24.03.2011р., внесений Кабінетом Міністрів України).

4. Проект Постанови про надання згоди на звільнення Президентом України Плаксюка Ю.О. з посади Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України (реєстр. № 8649 від 09.06.2011р., внесений Президентом України).

5. Проект Постанови про надання згоди на призначення Президентом України Курдіновича О.В. на посаду Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України (реєстр. № 8650 від 09.06.2011р., внесений Президентом України).

6. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), (реєстр. № 5164 від 24.09.2009р., внесений народними депутатами України Ю. Мірошниченком, Л. Оробець, О. Голубом та іншими).

7. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо уточнення поняття “спеціалізовані видання” та усунення протиріч між окремими положеннями Закону), (реєстр. № 5316 від 05.11.2009р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, М.Баграєвим), друге читання.

8. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо приведення у відповідність до Європейської конвенції про транскордонне телебачення), (реєстр. № 3081 від 28.08.2008р.), повторне друге читання.

9.Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами), (реєстр. № 4510 від 20.05.209р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, М.Баграєвим), повторне друге читання

10. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони шахрайства у засобах масової інформації), (реєстр. № 5176 від 28.09.2009р., внесений народними депутатами України С.Міщенком, Г.Герман).

11. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми), (реєстр. № 6429 від 26052010р., внесений народними депутатами України М.Трайдуком, О.Фельдманом та інш.), друге читання.

12. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі), (реєстр. № 6447-1 від 16.06.2010р., внесений народним депутатом України О.Кондратюк), друге читання

13. Проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про рекламу” (щодо уточнення сфери застосування Закону та удосконалення окремих положень), (реєстр. № 8569 від 26.05.2011,  внесений народними депутатами України О.Кондратюк, М.Баграєвим, І.Геращенко, В.Ландіком, О.Бондаренко, С.Павленком).

14. Про звернення колективу Всеукраїнської радіомережі “Мелодія” з приводу Рішення Національної радою України з питань телебачення і радіомовлення про передачу 12 базових частот “Мелодії”  ДП “Новий обрій”.

         15. Про повторне Рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо відмови ТОВ “Чорноморська радіокомпанія” у продовженні строку дії ліцензії на мовлення у трьох населених пунктах Криму.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету А.Шевченка про проект Закону про внесення зміни до Закону України “Про рекламу” (щодо розташування засобів зовнішньої реклами), (реєстр. № 8017 від 24.01.2011, внесений народним депутатом України О.Тищенком).

 

Виступили:  В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК, О.МУЦ

 

 

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо розташування засобів зовнішньої реклами), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України відхилити цей законопроект, оскільки питання розміщення рекламних носіїв на автомобільних дорогах внормовано у статті 39 Закону України “Про автомобільні дороги”.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету А.Шевченка про проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України “Про рекламу” (щодо розташування засобів зовнішньої реклами),(реєстр. № 8017-1 від 03.02.2011р., внесений народним депутатом України П.Симоненком).

 

Виступили:  В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до статті 16 Закону України “Про рекламу” (щодо розташування засобів зовнішньої реклами), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України відхилити цей законопроект, оскільки питання розміщення рекламних носіїв на автомобільних дорогах внормовано у статті 39 Закону України “Про автомобільні дороги”.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення), (реєстр. № 8298 від 24.03.2011р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили:  О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, В.УКОЛОВ, О.ФЕДУН

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

         2. Співдоповідачем законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити першого заступника Голови Комітету Бондаренко О.А.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету А.Шевченка про проект Постанови про надання згоди на звільнення Президентом України Плаксюка Ю.О. з посади Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України (реєстр. № 8649 від 09.06.2011р., внесений Президентом України).

 

Виступили: О.БОНДАРЕНКО, В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК, В.УКОЛОВ, О.АБДУЛЛІН, В.УКОЛОВ, О.ФЕДУН

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Постанови про надання згоди на звільнення Президентом України Плаксюка Ю.О. з посади Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України прийняти Постанову про надання згоди на звільнення Президентом України Плаксюка Ю.О. з посади Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України відповідно до пункту 24 частини першої статті 85 Конституції України.

 

Голосували:  “за”- 6

                                 “проти” - 0

                                 “утримались”  - 4

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету А.Шевченка про проект постанови про надання згоди на призначення Президентом України Курдіновича О.В. на посаду Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України (реєстр. № 8650 від 09.06.2011р., внесений Президентом України).

 

Виступили: О.ГОЛУБ, О.БОНДАРЕНКО, В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК, В.УКОЛОВ, О.АБДУЛЛІН, В.УКОЛОВ, О.ФЕДУН

 

 

 

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Постанови про надання згоди на призначення Президентом України Курдіновича О.В. на посаду Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України прийняти Постанову про надання згоди на призначення Президентом України Курдіновича О.В. на посаду Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України відповідно до пункту 24 частини першої статті 85 Конституції України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

А.ШЕВЧЕНКО запропонував членам комітету внести зміни до порядку денного засідання комітету і розглянути 6 питанням звернення колективу Всеукраїнської радіомережі “Мелодія” та 7 - питання про повторне Рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо відмови ТОВ “Чорноморська радіокомпанія” у продовженні строку дії ліцензії на мовлення у трьох населених пунктах Криму.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету А.Шевченка про  звернення колективу Всеукраїнської радіомережі “Мелодія” з приводу рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про передачу 12 базових частот “Мелодії”  ДП “Новий обрій”.

 

Виступили: О.ГОЛУБ, О.БОНДАРЕНКО, В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК, В.УКОЛОВ, О.АБДУЛЛІН, О.ФЕДУН, Ю.КАРМАЗІН, В.МАНЖОСОВ, М.ФАРТУШНИЙ, А.КАРПІЙ

 

Вирішили:   

Розглянувши звернення директора АТ “ОНІКС” Н.Пілютікової та звернення народного депутата України Ю.Кармазіна стосовно правомірності рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо вилучення у Всеукраїнської радіомережі “Мелодія” 12 базових частот  та   передачу їх через процедуру конкурсу компанії ДП “Новий обрій”, Комітет вирішив:

Звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити наведені у зверненнях та виступі  на засіданні  Комітету народного депутата А.Кармазіна факти щодо протиправного внесення Нацрадою змін до ліцензії Всеукраїнської радіомережі “Мелодія”, які в подальшому спричинили низку рішень з позбавлення “Мелодії” базових частот та у разі підтвердження вжити заходів прокурорського реагування.

 

Голосували:  “за”- 8

                                 “проти” - 0

                                 “утримались”  - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

А.ШЕВЧЕНКО повідомив, що 17 червня буде розглянуто питання про  Звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Він запропонував народним депутатам України -  членам комітету звернутися з пропозицією про продовження терміну роботи цієї ТСК.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету А.Шевченка про повторне рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо відмови ТОВ “Чорноморська радіокомпанія” у продовженні строку дії ліцензії на мовлення у трьох населених пунктах Криму.

 

Виступили: О.ГОЛУБ, О.БОНДАРЕНКО, В.ЛАНДІК, В.УКОЛОВ, О.АБДУЛЛІН, М.БАГРАЄВ, А.СЕНЧЕНКО, В.МАНЖОСОВ, М.ФАРТУШНИЙ, А.КАРПІЙ

 

Вирішили:   

Розглянувши повторно питання щодо Рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про відмову ТОВ “Чорноморська радіокомпанія” у продовженні строку дії ліцензії на мовлення у трьох населених пунктах, Комітет вирішив:

Направити лист Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення з проханням вирішити питання по суті, не доводячи до повторного конкурсу.

 

Голосували:  “за” - 9

                                 “проти” - 0

                                 “утримались”  - 1

 

Рішення прийнято.

Слухали: 8. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), (реєстр. № 5164 від 24.09.2009р., внесений народними депутатами України Ю. Мірошниченком, Л.Оробець, О.Голубом та іншими).

 

Виступили: О.ГОЛУБ, О.БОНДАРЕНКО, В.ЛАНДІК, А.ШЕВЧЕНКА, В.УКОЛОВ, О.АБДУЛЛІН, О.МУЦ, О.ФЕДУН

 

Вирішили:   

Розглянувши підготовлену до другого читання порівняльну таблицю до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів), Комітет вирішив:

 

поправку 1 народного депутата України А.Кінаха – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 2 народного депутата України О.Кондратюк - врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 3 народного депутата України К.Ляпіної – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 4 народного депутата України  А.Синиці – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 5 народного депутата України О.Голуба – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 6 народного депутата України Ю.Мірошниченка – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 7 народного депутата України Т.Чорновола – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 8 народного депутата України Т.Чорновола – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 9 народного депутата України К.Ляпіної – врахувати в іншій редакції

Голосували:  “за”- 6

                                 “проти” - 4

                                  “утримались”  - 0

Рішення прийнято

поправку 10 народного депутата України О.Голуба  врахувати в іншій редакції

Голосували:  “за”- 6

                                 “проти” - 4

                                 “утримались”  - 0

Рішення прийнято

поправку 11 народного депутата України А.Синиці – врахувати в іншій редакції

Голосували:  “за”- 6

                                 “проти” - 4

                                 “утримались”  - 0

Рішення прийнято

поправку 12 народного депутата України О.Кондратюк  врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 13 народного депутата України А.Кінаха – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 14 народного депутата України А.Кінаха – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 15 народного депутата України А.Синиці – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 16 народного депутата України Т.Чорновола – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 17 народного депутата України О.Голуба – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 18 народного депутата України С.Шевчука – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 19 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 20 народного депутата України А.Синиці – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 21 народного депутата України Т.Чорновола – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 22 народного депутата України О.Голуба – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 23 народного депутата України А.Кінаха – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 24 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 25 народного депутата України К.Ляпіної – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 26 народного депутата України Т.Чорновола – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 27 народного депутата України О.Голуба – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 28 народного депутата України А.Синиці – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 29 народного депутата України О.Кондратюк – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 30 народного депутата України А.Кінаха – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 31 народного депутата України Т.Чорновола – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 32 народного депутата України О.Голуба – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 33 народного депутата України А.Кінаха – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 34 народного депутата України А.Кінаха – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 35 народного депутата України Т.Чорновола – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 36 народного депутата України О.Голуба – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 37 народного депутата України А.Кінаха – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 38 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 39 народного депутата України А.Синиці – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 40 народного депутата України А.Синиці – врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 41 народного депутата України Т.Чорновола – враховано в іншій редакції

Рішення прийнято одноголосно

поправку 42 народного депутата України А.Синиці – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 43 народного депутата України Т.Чорновола – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 44 народного депутата України О.Голуба – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 45 народного депутата України А.Кінаха – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 46 народного депутата України А.Синиці – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 47 народного депутата України О.Кондратюк – врахувати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 48 народного депутата України Ю.Мірошниченка – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 49 народного депутата України Ю.Мірошниченка – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 50 народного депутата України К.Ляпіної – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 51народного депутата України Л.Оробець – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 52 народного депутата України К.Ляпіної – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 53 народного депутата України Ю.Мірошниченка – враховано в іншій редакції

Рішення прийнято одноголосно

поправку 54 народного депутата України Л.Оробець – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 55 народного депутата України С.Шевчука – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 56 народного депутата України К.Ляпіної – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 57 народного депутата України Ю.Мірошниченка – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 58 народного депутата України К.Ляпіної– відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 59 народного депутата України О.Кондратюк– враховано

Рішення прийнято одноголосно

поправку 60 народного депутата України Ю.Мірошниченка – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 61 народного депутата України Т.Чорновола – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 62 народного депутата України Ю.Мірошниченка– відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 63 народного депутата України О.Голуба – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 64 народного депутата України А.Кінаха– відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 65 народного депутата України А.Синиці– відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 66 народного депутата України Ю.Мірошниченка– враховано

Рішення прийнято одноголосно

поправку 67 народного депутата України Ю.Ковалевської– відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 68 народного депутата України О.Кондратюк– врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 69 народного депутата України К.Ляпіної– врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 70 народного депутата України А.Синиці– врахувати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 71 народного депутата України Т.Чорновола – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 72 народного депутата України А.Кінаха– відхилити

Рішення прийнято одноголосно

 

         2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Розгляд інших законопроектів перенесено на наступне засідання комітету.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                 Андрій ШЕВЧЕНКО

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                             Юрій СТЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15