Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

     53

 

20          квітня           11

 

 

      Головує:  Голова Комітету А.ШЕВЧЕНКО

 

 

       Присутні народні депутати України: СТЕЦЬ Ю.Я., БОНДАРЕНКО О.А., УКОЛОВ В.О., ЛАНДІК В.І., КОНДРАТЮК О.К.

 

 

        Відсутні народні депутати України: ГОЛУБ О.В., ФЕДУН О.Л.  АБДУЛЛІН О.Р., БАГРАЄВ М.Г., МУЦ О.П.

 

 

На засідання запрошені:  Гейман Олег Айзікович – народний депутат України; Геращенко Ірина Володимирівна; Горобцов Володимир Олексійович – заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Остапа Світлана – журналіст Інтернет - видання  “Телекритика”; Большакова Ольга Юріївна - керівник Програми законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовників; Горчинська Катерина – заступник головного редактора газети “Kyiv Post”; Макаренко Олег – начальник юридичного департаменту видавництва “ТОВ “Паблік-медіа”.

 

 

Присутні: завідувач секретаріату Комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету І.Горецька, С.Самойленко, Л.Блищик, Я.Глиняна, старший консультант секретаріату Комітету М.Андріуца, спеціаліст І категорії М.Шамота.

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Про ситуацію навколо газети “Kyiv Post”.

         2. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми), (реєстр. № 6429 від 26.05.2010р., внесений народними депутатами України М.Трайдуком, О.Фельдманом та інш.) підготовлений до другого читання.

3. Проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо унеможливлення позбавлення ліцензій на мовлення інакше як на умовах, передбачений законом), (реєстр. № 7295 від 25.10.2010р., внесений народними депутатами України О.Фельдманом, О.Гейманом).

4. Про затвердження робочої групи по підготовці до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), (реєстр. № 6342 від 25.04.2010р., внесений народним депутатом України О.Бондаренко).

         5. Проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації), (реєстр. № 8256 від 17.03.2011р., внесений народними депутатами України А.Павловський, Ю.Кармазіним та іншими).

         6. Про нагородження працівників секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформації відзнаками Верховної Ради України.

7. Різне.

 

          Порядок денний затвержено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету А.Шевченка про ситуацію навколо газети “Kyiv Post”.

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, І.ГЕРАЩЕНКО, А.ШЕВЧЕНКО, О.БОНДАРЕНКО, В.УКОЛОВ, В.ЛАНДІК, О.КОНДРАТЮК, К.ГОРЧИНСЬКА

 

Вирішили:   

1. Звернутися листом до Міністра аграрної політики та продовольства України М.Присяжнюка з проханням дати пояснення чи була ініціатива про заборону публікації інтерв’ю.

2. Направити звернення до редакції газети Kyiv Post з проханням надати інформацію чи чинився тиск на редакцію газети з боку Міністра аграрної політики та продовольства України М.Присяжнюка або його команди щодо заборони публікації інтерв’ю.

3. Підготувати спільно від Комітету та Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів запит до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити інформацію щодо дотримання ст. 171 Кримінального Кодексу України.

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань реклами О.Кондратюк про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми), (реєстр. № 6429 від 26.05.2010р., внесений народними депутатами України М.Трайдуком, О.Фельдманом та інш.)

 

Виступили:  А.ШЕВЧЕНКО, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ

 

Вирішили:   

Розглянувши повторно підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми), Комітет вирішив:

         Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону   України про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо визначення часу закінчення переривання телевізійної програми) (реєстр. N 6429), прийнятий за основу 01.12.2010р.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення О.Бондаренко про проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо унеможливлення позбавлення ліцензій на мовлення інакше як на умовах, передбачений законом), (реєстр. № 7295 від 25.10.2010р., внесений народними депутатами України О.Фельдманом, О.Гейманом).

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ, О.ГЕЙМАН

 

Після обговорення народні депутати України – члени Комітету вирішили перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету та розглянути його в комплексі з проектом Закону України про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо ліцензування мовлення), (реєстр. № 6596 від 29.06.2010р., внесений народними депутатами України О.Бондаренко, Ю.Мороком)

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови підкомітету з питань телебачення і радіомовлення О.Бондаренко про затвердження робочої групи по підготовці до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення), (реєстр. № 6342 від 25.04.2010р., внесений народним депутатом України О.Бондаренко).

 

 

Виступили: Ю.СТЕЦЬ, А.ШЕВЧЕНКО

 

Вирішили:   

Розглянувши кандидатури до складу робочої групи з опрацювання проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції, Комітет вирішив:

 

Затвердити такий склад робочої групи:

Андрійко Роман Богданович – генеральний директор ТРК “Люкс FM”;

Большакова Ольга Юріївна – голова правління ГО “Східноєвропейський інститут проблем медіа”;

Городецька Ірина Олегівна – керівник юридичного відділу ТОВ “Телерадіокомпанія “Медіа маркет”;

Зирін Олександр Альбертович – український незалежний телевізійний оглядач;

Калениченко Павло Анатолійович – директор ОП “Український музичний альянс”;

Красноступ Ганна Миколаївна – начальник відділу законопроектної роботи юридичного управління Держкомтелерадіо України;

Кузін Сергій Васильович – директор ТОВ “Телерадіокомпанія “Русское радио Украины”;

Лобурець Юрій Юрійович – заступник голови правління Радіо групи “УМХ”;

М’ясникова Катерина Андріївна – виконавчий директор ГО “Незалежна Асоціація телерадіомовників”;

Прикордонний Дмитро Васильович – директор ГО “Коаліція виконавців і продюсерів України”;

Резниченко Валентин Михайлович – голова правління Радіогрупи “УМХ”;

Розкладай Ігор – юрист ГО “Інститут медіа права”;

Чернишов Ігор Миколайович – директор компанії “ТАВР”;

Шевченко Тарас Сергійович – директор ГО “Інститут медіа права”.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань друкованих засобів масової інформації та Інтернету В.Уколова про проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації), (реєстр. № 8256 від 17.03.2011р., внесений народними депутатами України А.Павловський, Ю.Кармазіним та іншими).

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, Ю.СТЕЦЬ, В.ЛАНДІК

 

Вирішили:   

Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації), (реєстр. № 8256 від 17.03.2011р., внесений народними депутатами України А.Павловський, Ю.Кармазіним та іншими), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 6 Слухали інформацію секретаря Комітету Ю.Стеця про нагородження працівників секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформації відзнаками Верховної Ради України.

 

Виступили: А.ШЕВЧЕНКО, О.КОНДРАТЮК, В.ЛАНДІК, Ю.СТЕЦЬ,

 

 

Вирішили:   

         Розглянувши питання нагородження працівників секретаріату відзнаками Верховної Ради України, Комітет вирішив:

звернутися до Керівника Апарату Верховної Ради України з клопотанням нагородити:

         Почесною Грамотою Верховної Ради України

Горецьку Ірину Леонідівну за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, відповідальне ставлення до праці, вагомий особистий внесок  у розвиток вітчизняного законодавства;

Самойленко Світлану Дмитрівну за багаторічну сумлінну працю, відповідальне ставлення до роботи та бездоганне виконання службових обов’язків, вагомий внесок у забезпечення сталої роботи секретаріату Комітету;

 

         Подякою та цінним подарунком Верховної Ради України:

Охримчук Валентину Василівну за багаторічну сумлінну працю, відповідальне ставлення до роботи та бездоганне виконання службових обов’язків.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Р і з н е:

 

О.КОНДРАТЮК зауважила, що до Комітету звернувся Голова Координаційної ради Асоціації зовнішньої реклами України А.Біденко з приводу запропонованих змін до статті 16 Закону України “Про рекламу” у проекті Закону “Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим” (реєстр. № 8191). Вона додала, що у пункті 3 розділу 8 законопроекту внесено зміни, які не пов’язані із предметом правового регулювання законопроекту. Ця законодавча новела створює прецедент неспівпадіння вимог до виробників та розповсюджувачів реклами в Криму та на іншій території України, бо щодо них Рада Міністрів Автономної Республіки Крим діє самостійно, а не на підставі документів, розроблених Кабінетом Міністрів України.

Тому члени Комітету вирішили звернутися листом до профільного Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з пропозицією направити цей законопроект на повторне перше читання.

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Ю.СТЕЦЬ повідомив, що до Комітету звернувся директор Коледжу преси та телебачення м. Миколаїва Гліб Головченко з проханням відзначити Почесними грамотами Комітету з питань свободи слова та інформації керівників юнкорівських груп та співорганізаторів Національного конкурсу шкільних газет.

Члени Комітету одноголосно підтримали пропозицію нагородити Почесними грамотами Комітету з питань свободи слова та інформації:

Горбунко Ольгу Михайлівну – керівника юнкорівської групи газети “Гимназические ведомости”;

Гунченко Тетяну Сергіївну – керівника гуртку “Маріупольська школа молодого журналіста”;

Десятова Дмитра Леонідовича – керівника юнкорівської групи газети “Interttime”;

Сафранкову Людмилу Людвиківну – керівника юнкорівської групи газети “Шкільний вісник”;

Фібіх Олену Анатоліївну – директора Національного конкурсу шкільних газет.

 

А.ШЕВЧЕНКО зазначив, що в порядку денному Верховної Ради України з’явилося питання про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі), реєстр. № 6532. Він запропонував членам Комітету розглянути підготовлену до другого читання порівняльну таблицю цього законопроекту.

 

Вирішили:

Розглянувши підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі), Комітет вирішив:

 

1.     Поправку 1 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 2 народного депутата України В.Чуднова - підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 3 народного депутата України П.Мовчана – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 4 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 5 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 6 народного депутата України Ю.Кармазіна – підтримати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 7 народного депутата України П.Мовчана – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 8 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 9 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 10 народного депутата України Ю.Кармазіна – підтримати частково

Рішення прийнято одноголосно

поправку 11 народного депутата України  П.Мовчана – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 12 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 13 народного депутата України М.Круця  - підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 14 народного депутат України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 15 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 16 народного депутата України  В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 17 народного депутата України П.Мовчана – відхилити

Рішення прийнято одноголосно

поправку 18 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 19 народного депутата України  М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 20 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 21 народного депутата України М.Круця – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 22 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

поправку 23 народного депутата України Ю.Кармазіна – підтримати з редакційними правками

Рішення прийнято одноголосно

поправку 24 народного депутата України В.Чуднова – підтримати

Рішення прийнято одноголосно

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Ю.СТЕЦЬ повідомив, що в Комітеті вже тривалий час залишається вакантною посада Першого заступника Голови комітету, що створює певні організаційні труднощі при здійсненні народними депутатами України – членами Комітету своїх повноважень.

Члени Комітету вирішили звернутися листом до керівників фракції більшості у Верховній Раді України з проханням невідкладно розглянути це питання.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                 Андрій ШЕВЧЕНКО

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                             Юрій СТЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15