Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               32

 

                                                                                      04        листопада         20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

 

                                                                            

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

 

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

          Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.      

 

На засідання запрошені:  Рудик Кіра Олександрівна – народний депутат України, Бобровська Соломія Анатоліївна – народний депутат України, Задорожній Микола Миколайович – народний депутат України, Глотов Сергій – адвокат видавництва «Vivat», Клименко Ігор Іванович – адвокат народного депутата України від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, М.Андріуца, І.Гриценко, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1. Про рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо заборони видавництву «Vivat» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, до моменту усунення порушеного особистого немайнового права Віктора Медведчука.                                

2. Про звернення народного депутата України Миколи Задорожнього та голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо дострокового розірвання контракту з директором Комунального підприємства Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія «Тростянець» Юрієм Дараганом.                              

3. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності (реєстр. № 4224 від 16.10.2020р., внесений народними депутатами України Т.Цибою, М.Потураєвим, Є.Кравчук та іншими).    

4. Про звернення голови ради громадської організації «Поступ» Максима Твердохліба до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо потурання свободи слова з боку Служби безпеки України.

5. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо заборони видавництву «Vivat» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, до моменту усунення порушеного особистого немайнового права Віктора Медведчука.                                  

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., БОБРОВСЬКА С.А., РУДИК К.О., ГЛОТОВ С., КИРИЛЕНКО І.І., КІПІАНІ В.Т. (телефонним зв’язком).

 

Вирішили:

 

Заслухавши Сергія Глотова - адвоката видавництва «Vivat», Ігоря Клименка - адвоката народного депутата України В.Медведчука та автора книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані (телефонним зв’язком) щодо  рішення Дарницького районного суду міста Києва про заборону видавництву «Vivat» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса», Комітет вирішив:

 

1. У зв’язку з тим, що на засіданні Комітету не був присутній автор книги «Справа Василя Стуса» Вахтанг Кіпіані перенести розгляд питання на наступне засідання Комітету.

2. На засідання запросити автора книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, адвоката видавництва «Vivat» Сергія Глотова та Ігоря Клименка адвоката народного депутата України В.Медведчука.

 

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення народного депутата України Миколи Задорожнього та голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо дострокового розірвання контракту з директором Комунального підприємства Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія «Тростянець» Юрієм Дараганом.                              

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ЗАДОРОЖНІЙ М.М.

 

Присутній на засіданні народний депутат України М.Задорожній повідомив, що до нього надійшло звернення від директора Комунального підприємства Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія «Тростянець» Ю.Дрогана з приводу можливих, на його думку, грубих порушень чинного законодавства Тростянецькою міською радою в особі її Голови Ю.Бови.

У своєму зверненні Ю.Дроган скаржиться, що діючий міський голова Ю.Бова без будь яких пояснень та вмотивованих підстав розірвав з ним контракт.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення народного депутата України Миколи Задорожнього та голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо дострокового розірвання контракту з директором Комунального підприємства Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія «Тростянець» Юрієм Дараганом, члени Комітету зазначили, що дійсно є непоодинокі випадки, коли окремі представники органів місцевого самоврядування зловживають своїми повноваженнями, які проявляються в діяннях, що можуть бути кваліфіковані за статтею 171 Кримінального кодексу України, як перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

 

Комітет вирішив:

 

  1. Надіслати звернення до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

         2. Звернутися до Голови Національної поліції України з проханням наведені у зверненні факти взяти під особистий контроль.

 

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності (реєстр. № 4224 від 16.10.2020р., внесений народними депутатами України Т.Цибою, М.Потураєвим, Є.Кравчук та іншими).    

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності (реєстр. № 4224 від 16.10.2020р., внесений народними депутатами України Т.Цибою, М.Потураєвим, Є.Кравчук та іншими), Комітет вирішив:     

 

Запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності (реєстр. № 4224 від 16.10.2020р., внесений народними депутатами України Т.Цибою, М.Потураєвим, Є.Кравчук та іншими) прийняти за основу.    

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення голови ради громадської організації «Поступ» Максима Твердохліба до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо потурання свободи слова з боку Служби безпеки України.


Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення голови ради громадської організації «Поступ» Максима Твердохліба до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо потурання свободи слова з боку Служби безпеки України, Комітет вирішив:

Інформацію Голови Ради Громадської організації «Поступ» М.Твердохліба взяти до відома.

 

     Голосували:  “за” – 4

                                       проти – 0

                                       утримались - 1

 

       Рішення прийнято.


Різне.


Н.Шуфрич наголосив, що у парламенті зареєстровано проект Постанови «Про деякі особливості проведення парламентських слухань у період дії карантину в Україні», (реєстр. № 4302 від 02.11.2020р., внесений народними депутатами України Є.Кравчук, Г.Третьяковою, Н.Шуфричем та іншими). Він додав, що проектом Постанови передбачено перенесення наших слухань, які заплановані на 9 грудня, на невизначений період до відміни встановленого Кабінетом Міністрів України карантину.


Т.Циба наголосила, що зараз працює робоча група по підготовці проведення парламентських слухань «Свобода слова чи свобода брехні: факти чи фейки». Вона запропонувала звернутися до директора Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України з проханням делегувати до складу робочої групи свого представника.

 

С.Швець зауважив, що Верховна Рада України у першому читанні прийняла проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів. Він привітав членів Комітету зі змінами в законодавстві.

Голова Комітету Н.Шуфрич підтримуючи колег запропонував при підготовці цього законопроекту до другого читання готувати відповідні пропозиції.

С.Швець повідомив, що наступне засідання Комітету з питань свободи слова відбудеться 18 листопада ц.р.

  

Стенограма засідання Комітету додається.

 


 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 


 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2020 рік”

22 грудня 2020 16:42
17 грудня 2020 11:20
10 листопада 2020 09:50
21 жовтня 2020 15:22
15 жовтня 2020 10:39
24 вересня 2020 09:37
24 вересня 2020 09:32
08 вересня 2020 15:55
21 липня 2020 09:08
13 липня 2020 09:12