Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               34

 

                                                                                      16        грудня           20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

 

                                                                            

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

      

 

На засідання запрошені:  Томіленко Сергій Антонович – Голова Національної спілки журналістів України; Сташевський Володимир Віталійович – генеральний директор ТОВ «Телеканал «Прямий»; Руденко Лариса – юрист ТОВ «Телеканал «Прямий»; Новак Валерія Марківна – координаторка Програми USAID РАДА при Верховній Раді України.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна; головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1. Про результати вивчення документів наданих шеф-редактором газети «Правовий контроль» Артуром Журбенком.

2. Про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо порушення карантинних вимог з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

3. Про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Сташевського В.В. щодо забезпечення належних організаційних, технічних та карантинних умов під час проведення засідань Національною Радою України з питань телебачення і радіомовлення.

         4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами (реєстр. № 4413 від 23.11.2020р., внесений народними депутатами України: Є.Кравчук, І.Констанкевич, О.Санченком, Т.Цибою, С.Швецем, О.Абдулліним та іншими).

5. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізій в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (реєстр. № 4413-1 від 08.12.2020р., внесений народним депутатом України Ю.Павленком).

6. Про представлення презентації Інформаційно-дослідницьким центром (ІДЦ) за підтримки Програми USAID РАДА при Верховній Раді України щодо ознайомлення членів Комітету з аналітичними матеріалами ІДЦ для можливого їх використання в підготовці до парламентських слухань.

7. Різне.

 

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про  результати вивчення документів наданих шеф-редактором газети «Правовий контроль» Артуром Журбенком.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши секретаря Комітету С.Швеця про результати вивчення документів наданих шеф-редактором газети «Правовий контроль» Артуром Журбенком, Комітет вирішив:

 

 

1.                 Звернутись до керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України І.Кармелюк щодо перевірки чинності акредитації при Верховній Раді України журналістів від друкованого засобу масової інформації – газети «Правовий контроль Україна» (свідоцтво серії КВ № 20738-10538Р від 30.04.2014), оскільки наказом Міністерства юстиції України від 08.08.2019р. свідоцтво про державну реєстрацію якого визнано недійсним.

У випадку підтвердження чинності, розглянути можливість щодо припинення акредитації журналістів при Верховній Раді України, які виступають від вищезазначеного засобу масової інформації.

 

2.                 Направити лист до Міністерства юстиції України з проханням надати інформацію чи надходили контрольні примірники Видання до Міністерства юстиції України. Надати інформацію чи не перебуває свідоцтво про державну реєстрацію Видання на стадії визнання таким, що втратило чинність на підставі частини другої статті 16 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні». Якщо вищезгадане рішення щодо втрати чинності свідоцтва про державну реєстрацію Видання прийняте, надати Комітету з питань свободи слова копію відповідного наказу.

 

3.                 Надіслати лист Заступнику Міністра внутрішніх справ України А.Геращенку з проханням вивчити документи друкованого засобу масової інформації – газети «Правовий контроль» на предмет того, чи є дії редакції Видання такими, які можуть бути кваліфікованими за статтею 358 Кримінального кодексу України, а саме: підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

 

     Голосували:  “за” – 3

                                       проти – 0

                                       утримались - 2

 

       Рішення прийнято.

 

 

Є.Брагар запропонував друге питання про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо порушення карантинних вимог з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення об’єднати з третім питанням про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Сташевського В.В. щодо забезпечення належних організаційних, технічних та карантинних умов під час проведення засідань Національною Радою України з питань телебачення і радіомовлення та розглядати, як одне єдине.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  звернення Голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо порушення карантинних вимог з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Сташевського В.В. щодо забезпечення належних організаційних, технічних та карантинних умов під час проведення засідань Національною Радою України з питань телебачення і радіомовлення.

 

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., ТОМІЛЕНКО С.А., СТАШЕВСЬКИЙ В.В., РУДЕНКО Л.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення Голови Національної спілки журналістів України С.Томіленка щодо порушення карантинних вимог з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та заслухавши генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» В.Сташевського щодо забезпечення належних організаційних, технічних та карантинних умов під час проведення засідань Національною Радою України з питань телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:

 

1.                 Звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням забезпечити відповідні умови з точки зору гарантування реалізації всіх карантинних вимог і забезпечення сприятливих робочих умов під час присутності ліцензіатів на засіданні Національної ради.

Також з огляду на реалії сьогодення під час розвитку діджиталізації забезпечити можливість представникам мовників здійснювати захист своїх інтересів та брати участь у засіданнях Національної ради в онлайн режимі знаходячись у своєму регіоні та користуватися такою практикою після завершення карантину.

 

2.                 Надіслати лист до Національної поліції України з проханням забезпечити перевірку умов проведення засідань Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та у разі виявлення порушень повідомити Комітет про здійснені заходи реагування.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами (реєстр. № 4413 від 23.11.2020р., внесений народними депутатами України: Є.Кравчук, І.Констанкевич, О.Санченком, Т.Цибою, С.Швецем, О.Абдулліним та іншими).

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами (реєстр. № 4413 від 23.11.2020р., внесений народними депутатами України: Є.Кравчук, І.Констанкевич, О.Санченком, Т.Цибою, С.Швецем, О.Абдулліним та іншими), Комітет вирішив:

 

         Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами (реєстр. № 4413 від 23.11.2020р., внесений народними депутатами України: Є.Кравчук, І.Констанкевич та іншими) прийняти за основу.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізій в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (реєстр. № 4413-1 від 08.12.2020р., внесений народним депутатом України Ю.Павленком).

 

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізій в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (реєстр. № 4413-1 від 08.12.2020р., внесений народним депутатом України Ю.Павленком), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізій в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (реєстр. № 4413-1 від 08.12.2020р., внесений народним депутатом України Ю.Павленком) прийнято за основу.

 

 

   Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про представлення презентації Інформаційно-дослідницьким центром (ІДЦ) за підтримки Програми USAID РАДА при Верховній Раді України щодо ознайомлення членів Комітету з аналітичними матеріалами ІДЦ для можливого їх використання в підготовці до парламентських слухань.

 

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., БРАГАР Є.В., НОВАК В.М.

 

 

Координаторка Програми USAID РАДА В.Новак представила членам Комітету презентацію Інформаційно-дослідницького центру. Вона зазначила, що Інформаційно-дослідницький центр планує надавати інформаційні довідки на запити народних депутатів України, секретаріатів комітетів та фракцій, структурних підрозділів Апарату Верховної Ради. Довідки будуть надаватися протягом двох тижнів з моменту отримання запиту, а через десять днів з моменту надання інформаційної довідки, за погодженням із замовником будуть розміщуватися на ресурсах Інформаційно-дослідницького центру.

 

Члени Комітету подякували за презентацію та інформацію В.Навак  взяли до відома.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

Н.Шуфрич запропонував від Комітету до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення підготувати звернення з проханням до завершення карантину максимально утриматися від виїзних перевірок ліцензіатів.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2020 рік”

22 грудня 2020 16:42
17 грудня 2020 11:20
10 листопада 2020 09:50
21 жовтня 2020 15:22
15 жовтня 2020 10:39
24 вересня 2020 09:37
24 вересня 2020 09:32
08 вересня 2020 15:55
21 липня 2020 09:08
13 липня 2020 09:12