Комітет з питань свободи слова

 

 

                                                                                               31

 

                                                                                      20          жовтня          20

 

    

вул. М.Грушевського, 5, кулуари, зал № 3

                                                                                     

                                                                             

                                                                        о 12 год. 00 хв.

 

                                           

 

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

          Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.      

 

На засідання запрошені:  Дунда Олег Андрійович – народний депутат України; Шевчук Микола Миколайович – заступник Керівника Апарату Верховної Ради України; Кармелюк Ірина Миколаївна – Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1. Про звернення керівника Прес-Служби Апарату Верховної Ради України Ірини Кармелюк щодо можливості позбавлення акредитації журналістів, які не здійснюють висвітлення діяльності Верховної Ради України.

         2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо протидії інформаційній війні (реєстр.                 № 4188 від 05.10.2020р., внесений народним депутатом України О. Дундою).

3. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за публічне заперечення факту збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України (реєстр. № 4189 від 05.10.2020р., внесений народним  депутатом України О. Дундою).

4. Про звернення депутатів Одеської обласної ради щодо антикризової державної підтримки українських друкованих, теле- та радіомовних засобів масової інформації, які постраждали через кризу, викликану епідемією та карантинними обмеженнями.

5. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  звернення керівника Прес-Служби Апарату Верховної Ради України Ірини Кармелюк щодо можливості позбавлення акредитації журналістів, які не здійснюють висвітлення діяльності Верховної Ради України.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., КАРМЕЛЮК І.М.

І.Кармелюк зазначила, що на сьогодні у Верховній Раді України акредитовано понад 3000 представників засобів масової інформації. Прес-службою Апарату Верховної Ради України їм було надіслано листи з проханням надати матеріали про роботу парламенту за період акредитації 2019-2020 р.р.

Вона попросила Комітет позбавити акредитації журналістів тих видань, які не здійснюють висвітлення діяльності Верховної Ради України.


Вирішили:

 

Розглянувши звернення Керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України І.Кармелюк щодо можливості позбавлення акредитації журналістів, які не здійснюють висвітлення діяльності Верховної Ради України, Комітет вирішив:

 

Оскільки, відповідно до Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, метою акредитації є, зокрема: забезпечення відкритості і гласності діяльності Верховної Ради України, її органів, народних депутатів України та всебічного, об’єктивного та збалансованого висвітлення діяльності Верховної Ради України, звернутися до Прес-служби Апарату Верховної Ради України з пропозицією позбавити акредитації журналістів редакцій, які не здійснюють висвітлення діяльності парламенту.

 

1.     Інтернет-видання «POLITMARKET.INFO».

2.     Інтернет-видання «mind.kiev.ua».

3.     Газета «патріот ПЛЮС патріот».

4.     Інтернет-видання «ВД ПАНОРАМА».

5.     Інтернет-видання «Правова інформатика».

6.     Інтернет-видання «Ю-Контрол Медіа».

7.     Інтернет видання «Слідство. Інфо».

8.     Інформаційне агентство «АУРБ «ФАЛЬКОН».

9.     Інформаційне агентство «СТОП КОРУПЦІЇ ТВ».

10. Інформаційне агентство «МСГК ІНФО».

11.  Інформаційне агентство «КОСАТКА МЕДІА».

12.  Інформаційне агентство «Журналісти проти корупції».

13. Інформаційне агентство «Громадське телебачення Донбасу».

14.  Інформаційне агентство «Агентство промислової політики».

15.  Журнал «ЧАС ПЕРШИХ».

16.  Журнал «Доброволець України».

17.  Газета «Ник Вести».

18.  Газета «Схід та захід разом».

19.  Газета «Слово ПАТРІОТА».

20.  Газета «Життя Авто Євро Сили».

21.  Газета «Ветеранська правда».

22.  Інформаційне агентство «Руська Правда».

 

     Голосували:  “за” – 4

                                       проти – 0

                                       утримались - 1

 

       Рішення прийнято.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо протидії інформаційній війні (реєстр. № 4188 від 05.10.2020р., внесений народним депутатом України О. Дундою).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ДУНДА О.А., КОЗЛОВ М.В.

 

Вирішили:

 Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо протидії інформаційній війні (реєстр. № 4188 від 05.10.2020р., внесений народним депутатом України О. Дундою), Комітет вирішив:

 

1. Дочекатися висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

 

2. Запросити на засідання Комітету з питань свободи слова народного депутата України О.Дунду та прийняти відповідне рішення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за публічне заперечення факту збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України (реєстр. № 4189 від 05.10.2020р., внесений народним  депутатом України О. Дундою).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., ДУНДА О.А.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за публічне заперечення факту збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України (реєстр. № 4189 від 05.10.2020р., внесений народним  депутатом України О. Дундою), Комітет вирішив:

 

1. Дочекатися висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

 

2. Запросити на засідання Комітету з питань свободи слова народного депутата України О.Дунду та прийняти відповідне рішення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення депутатів Одеської обласної ради щодо антикризової державної підтримки українських друкованих, теле- та радіомовних засобів масової інформації, які постраждали через кризу, викликану епідемією та карантинними обмеженнями.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 Розглянувши звернення депутатів Одеської обласної ради щодо антикризової державної підтримки українських друкованих, теле- та радіомовних засобів масової інформації, які постраждали через кризу, викликану епідемією та карантинними обмеженнями, Комітет вирішив:

1. Підтримати звернення депутатів Одеської обласної ради щодо антикризової державної підтримки українських друкованих, теле- та радіомовних засобів масової інформації, які постраждали через кризу, викликану епідемією та карантинними обмеженнями.

        

2. Направити звернення до Комітету з питань бюджету, Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики для подальшого розгляду.

 

Рішення прийнято одноголосно.


Різне.

Т.Циба наголосила, що Дарницький районний суд міста Києва  оголосив   рішення у справі за позовом народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука проти журналіста й історика Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat про заборону видання і поширення книги «Справа Василя Стуса». Вона запропонувала від Комітету підготувати   заяву щодо заборони свободи слова.

 

Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

1.     Повернутися до цього питання на наступному засіданні Комітету.

 

2. На засідання запросити автора книги Вахтанга Кіпіані та представника народного депутата України від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

 

 3. Доповідачем з цього питання визначити голову підкомітету з   питань права громадян на інформацію Цибу Тетяну Вікторівну.

 

  Рішення прийнято одноголосно.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2020 рік”

22 грудня 2020 16:42
17 грудня 2020 11:20
10 листопада 2020 09:50
21 жовтня 2020 15:22
15 жовтня 2020 10:39
24 вересня 2020 09:37
24 вересня 2020 09:32
08 вересня 2020 15:55
21 липня 2020 09:08
13 липня 2020 09:12