Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               26

 

                                                                                       15           липня            20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                             

                                                                        о 14 год. 15 хв.

 

                                           

 

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

          Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.      

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1.        Про звернення народного депутата України Юрія Камельчука стосовно трансляції каналів у форматі Т2 Харків.

2.        Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо здійснення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення наглядових повноважень у період дії обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), (реєстр. № 3749 від 26.06.2020р., внесений народними депутатами України М. Потураєвим, Є. Кравчук, Т. Рябухою та іншими).

3.        Про звернення голови правління Національної асоціації українських медіа Тетяни Котюжинської щодо законопроекту «Про медіа» (реєстр. № 2693-д від 02.07.2020).

4. Про звернення Всеукраїнської інформаційної агенції «НОВА» про перешкоджання службовій діяльності журналіста Андрія Несміяна під час виконання редакційного завдання.

5. Про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова на період четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

6. Про звернення голови ГО «Координаційна рада антикорупційного форуму Деснянського району міста Києва» Анатолія Гунькова стосовно захисту свободи слова в Україні.

7. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова на четверту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

8. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2020 року.

9. Різне.

 

 

Т.Циба запропонувала у різному розглянути питання про проведення парламентських слухань.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

           Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення народного депутата України Юрія Камельчука стосовно трансляції каналів у форматі Т2 Харків.

 

Н.Шуфрич наголосив, що до Комітету звернувся народний депутат України Юрій Камельчук щодо відсутності трансляції телеканалів 112, ZIK та  NewsOne у форматі Т2 в Харкові, Одесі та Запоріжжі.    

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф.


Вирішили:

 

           Розглянувши звернення народного депутата України Юрія Камельчука стосовно трансляції телеканалів 112, ZIK та NewsOne у форматі Т2, Комітет  вирішив:

 

Надіслати звернення народного депутата України Юрія Камельчука в Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики та до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

          Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо здійснення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення наглядових повноважень у період дії обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), (реєстр. № 3749 від 26.06.2020р., внесений народними депутатами України М. Потураєвим, Є. Кравчук, Т. Рябухою та іншими).

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо здійснення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення наглядових повноважень у період дії обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), (реєстр. № 3749 від 26.06.2020р., внесений народними депутатами України М. Потураєвим, Є. Кравчук, Т. Рябухою та іншими),  Комітет вирішив:

 

Перенести розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо здійснення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення наглядових повноважень у період дії обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), (реєстр. № 3749) на наступне засідання Комітету запросивши авторів законопроекту.

 

  Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення голови правління Національної асоціації українських медіа Тетяни Котюжинської щодо законопроекту «Про медіа» (реєстр. № 2693-д                             від 02.07.2020).

 

Доповідаючи Н.Шуфрич зазначив, що голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяна Котюжинська звернулась до Комітету з проханням законопроект «Про медіа» реєстр. № 2693-д направити на експертизу Комісару Ради Європи з питань прав людини та до Єврокомісії щодо надання інформації про впровадження Директиви № 2018/1808 державами ЄС, зокрема Німеччиною і Швецією.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:


Після обговорення на розгляд було запропоновано дві пропозиції:

 

1. Звернутися до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням підтримати Національну асоціацію українських медіа щодо направлення законопроекту «Про медіа» (реєстр. № 2693-д) до Комісару Ради Європи з питань прав людини та до Єврокомісії.

 

Голосували:  “за” – 2

                                   проти – 0

                                   утримались - 3

 

 Рішення не прийнято.

 

2. Надіслати звернення голови правління Національної асоціації українських медіа Тетяни Котюжинської до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики для подальшого розгляду.

 

Голосували:  “за” – 3

                                   проти – 0

                                   утримались - 2

 

 Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення Всеукраїнської інформаційної агенції «НОВА» про перешкоджання службовій діяльності журналіста Андрія Несміяна під час виконання редакційного завдання.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., ЧОЛОВСЬКИЙ Д.В.

 

Н.Шуфрич повідомив, що до Комітету звернувся директор ТОВ «ВІА НОВА» В.Якименко з проханням розглянути його звернення щодо перешкоджання службовій діяльності журналісту Андрію Несміяну.

А.Несміян на свій мобільний телефон проводив відеозйомку акції прихильників «Партії Шарія», яка відбувалася 30 червня ц.р. в місті Харкові.

Невідомі громадяни, ззовні схожі на працівників поліції почали перешкоджати веденню відеозйомки та намагалися вибити телефон, в результаті чого матеріал по акції не був відзнятий.   

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення Всеукраїнської інформаційної агенції «НОВА» про перешкоджання службовій діяльності журналіста Андрія Несміяна під час виконання редакційного завдання, Комітет вирішив:

 

1. З’ясувати в Міністерстві юстиції України чи має офіційну реєстрацію Товариство з обмеженою відповідальність «Всеукраїнська інформаційна агенція «Нова: новини ветеранів».

2. Якщо реєстрація підтвердиться звернутися до директора ТОВ «ВІА Нова» Якименка В.Н. з проханням надати Комітету інформацію чи працює у цьому виданні журналіст Несміян А.Ю. і чи дійсно 30 червня 2020 року він виконував редакційне завдання.

3. У разі, якщо інформація про реєстрацію видання та про журналіста Несміяна А.Ю. підтвердиться, направити звернення до Національної поліції України з проханням розглянути справу та взяти під особистий контроль.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова на період четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету затвердили план роботи Комітету з питань свободи слова на четверту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення голови ГО «Координаційна рада антикорупційного форуму Деснянського району міста Києва» Анатолія Гунькова стосовно захисту свободи слова в Україні.

 

Головуючий зазначив, що 6 липня ц.р. у Деснянському районному суді мало відбутися судове засідання у справі по звинуваченню Анатолія Гунькова у державній зраді. Підставою для судового засідання був блог А.Гунькова на підтримку антипорошенківської акції від 14 жовтня 2018р.

Н.Шуфрич додав, що А.Гуньков вважає, що обвинувачення та судовий процес є зазіханням на свободу слова в Україні.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення голови Громадської організації «Координаційна рада антикорупційного форуму Деснянського району міста Києва» Анатолія Гунькова стосовно захисту свободи слова в Україні, Комітет вирішив:

 

Звернутися до Служби безпеки України з проханням, при наданні кваліфікації справам аналогічного характеру, уникати їх політизації, а також виходити із конституційних прав громадян на свободу слова, надання та отримання інформації.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова на четверту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф.

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на четверту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

вересень

2

16

 

жовтень

7

21

 

листопад

4

18

 

грудень

2

16

 

січень

13

20

 

 

Н.Шуфрич наголосив, що згідно з положеннями частини четвертої статті 10 Закону України “Про регламент Верховної Ради України” та частини першої статті 43 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” Комітет з питань свободи слова може зібратися в будь який час у міжсесійний період та період сесії.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 8. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2020 року.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2020 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

 

Розклад засідань Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова

на вересень  2020 року

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

вересень

2

18

 

 

 

Рішення прийнято одноголосно.


Різне.


Т.Циба зазначила, що на виконання Рекомендацій парламентських слухань «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення», які були проведені 6 листопада 2019 року, Комітет зобов’язаний щороку проводити парламентські слухання щодо стану безпеки журналістів і свободи слова в Україні. Вона запропонувала членам Комітету визначитися з датою та темою парламентських слухань.

 

Після обговорення народні депутати України - члени Комітету вирішили:

 

Провести 9 грудня ц.р. парламентські слухання на тему: «Свобода слова чи свобода брехні: факти чи фейки».

 

Рішення прийнято одноголосно. 


Стенограма засідання Комітету додається.

 


 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 


 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2020 рік”

22 грудня 2020 16:42
17 грудня 2020 11:20
10 листопада 2020 09:50
21 жовтня 2020 15:22
15 жовтня 2020 10:39
24 вересня 2020 09:37
24 вересня 2020 09:32
08 вересня 2020 15:55
21 липня 2020 09:08
13 липня 2020 09:12