Протокол №55 від 01.12.2021

Комітет
06 грудня 2021, 10:47

 

Комітет з питань свободи слова

 

 

 

55

 

1         грудня            21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

 

о 14 год. 15 хв.

 

 

Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.,  ШВАЧКО А.О.

 

На засідання запрошені:  Пичик Ангеліна – ведуча програм «Важливе», «Вечір.П’ятниця» Товариства з обмеженою відповідальністю «НАШ 365»; Назаров Максим (Назар Діордіца) – ведучий програми «Важливе» Товариства з обмеженою відповідальністю «НАШ 365»; Гнатюк Наталія Василівна – директор Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛО НЕТ»; Кузьменко Тетяна – юрист Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛО НЕТ»; Аврахов Тарас Григорович – директор державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «УКРТЕЛЕФІЛЬМ»; Авраменко Володимир Андрійович – директор державного підприємства «Українська студія хронікально-документальних фільмів».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко, І.Гриценко, М.Андріуца.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення народного депутата України Данила Гетманцева щодо порушення права на отримання інформації Костянтина Рижикова зі сторони редакції телеканалу «НАШ».

2. Про звернення директора ТОВ «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо блокування YouTube-каналу «НАШ».

3. Про звернення директора ТОВ «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо реалізації журналістського проекту «Україна єдина».

4. Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки кінематографу), (реєстр. № 6190 від 19.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Т.Скрипкою та іншими).

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в України (реєстр. № 6194 від 20.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Т.Скрипкою, Т.Цибою та іншими).

6. Про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні, реєстр.№ 6191 від 19.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Д.Люботою та іншими).

7. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (реєстр. № 6287 від 05.11.2021р., внесений народними депутатами України М.Потураєвим, Є.Кравчук, Т.Скрипкою, Т.Цибою та іншими).

8. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки кінематографу), (реєстр. № 6190 від 19.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Т.Скрипкою та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки кінематографу), (реєстр. № 6190 від 19.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Т.Скрипкою та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного пленарного засідання шостої сесії дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки кінематографу), (реєстр. № 6190 від 19.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Т.Скрипкою та іншими) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в України (реєстр. № 6194 від 20.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Т.Скрипкою, Т.Цибою та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в України (реєстр. № 6194 від 20.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Т.Скрипкою, Т.Цибою та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного пленарного засідання шостої сесії дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки кінематографії в України (реєстр. № 6194 від 20.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Т.Скрипкою, Т.Цибою та іншими) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні, реєстр.№ 6191 від 19.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Д.Люботою та іншими).

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні, реєстр.№ 6191 від 19.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Д.Люботою та іншими),  Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного пленарного засідання шостої сесії дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні, реєстр.№ 6191 від 19.10.2021р., внесений народними депутатами України П.Сушком, М.Потураєвим, Д.Люботою та іншими) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (реєстр. № 6287 від 05.11.2021р., внесений народними депутатами України М.Потураєвим, Є.Кравчук, Т.Скрипкою, Т.Цибою та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (реєстр. № 6287 від 05.11.2021р., внесений народними депутатами України М.Потураєвим, Є.Кравчук, Т.Скрипкою, Т.Цибою та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного пленарного засідання шостої сесії дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (реєстр. № 6287 від 05.11.2021р., внесений народними депутатами України М.Потураєвим, Є.Кравчук, Т.Скрипкою, Т.Цибою та іншими) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення народного депутата України Данила Гетманцева щодо порушення права на отримання інформації Костянтина Рижикова зі сторони редакції телеканалу «НАШ».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення народного депутата України Данила Гетманцева щодо порушення права на отримання інформації Костянтина Рижикова зі сторони редакції телеканалу «НАШ», Комітет вирішив:

 

Звернення Рижикова Костянтина Костянтиновича щодо порушення його права на отримання інформації зі сторони редакції телеканалу «НАШ» взяти до відома.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директора ТОВ «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо блокування YouTube-каналу «НАШ».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О., АВРАХОВ Т.Г, АВРАМЕНКО В.А., ГНАТЮК Н.В., КУЗЬМЕНКО Т., ПИЧИК А., НАЗАРОВ М.

 

Члени Комітету заслухали журналістів ТОВ «НАШ 365» Максима Назарова та Ангеліну Пичик, а також директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛО НЕТ» Гнатюк Наталію Василівну; юриста Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛО НЕТ» Кузьменко Тетяну; директора державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «УКРТЕЛЕФІЛЬМ» Аврахова Тараса Григоровича та директор державного підприємства «Українська студія хронікально-документальних фільмів» Авраменка Володимира Андрійовича.

 

Вирішили:

 

Після обговорення блокування YouTube-каналу «НАШ» Голова Комітету Нестор Шуфрич запропонував надати можливість сторонам конфлікту дійти згоди. У разі повторного звернення, члени Комітету розглянуть це питання та приймуть відповідне рішення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директора ТОВ «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо реалізації журналістського проекту «Україна єдина».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О., ПИЧИК А., НАЗАРОВ М.

 

Н.Шуфрич наголосив, що журналістський колектив Телеканалу «НАШ» планує запустити та реалізувати новий журналістський проект з робочою назвою «Україна єдина». У межах зазначеного проекту журналісти  мають на меті відвідати територію проведення Операції об’єднаних сил,  побувати на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та поспілкуватися з громадянами, які там проживають, почути їх проблеми та сподівання на майбутнє.

 

Вирішили:

 

Обговоривши звернення директора ТОВ «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо реалізації журналістського проекту «Україна єдина», Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля та Міністра оборони України О.Резнікова з проханням, у межах компетенції, надати роз’яснення із зазначенням нормативно-правових актів, які регламентують:

- порядок здійснення професійної діяльності представників засобів масової інформації на території проведення Операції Об’єднаних сил, на територіях, які є непідконтрольними Україні, а також на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим;

- порядок проведення перевірок представників засобів масової інформації, а також правил перевезення та використання ними знімальної та звукозаписуючої техніки, у тому числі при перетині лінії розмежування;

- наявність обмежень щодо здійснення представниками засобів масової інформації онлайн-трансляцій, проведення прямих телеефірів тощо на вищезгаданих територіях.

 

2.  Надіслати звернення до Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення О.Герасим’юк з проханням надати наступну інформацію:

- чи передбачено чинними нормативно-правовими актами вимоги та/або обмеження щодо змісту та виду інформації, яку надають представники засобів масової інформації з територій  проведення Операції Об’єднаних сил, на територіях, які є непідконтрольними Україні, а також на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим;

-  просимо надати рекомендації стосовно викладення журналістами інформації, яка не буде підпадати під поняття «пропаганда» та інші види порушень.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

Н.Шуфрич наголосив, що отримав відповідь від Керівника Офісу Президента України А.Єрмака щодо прийнятого Верховною Радою України 2 лютого 2021 року Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів».

 

Ознайомившись з відповіддю члени Комітету вирішили звернутися повторно до Офісу Президента України з проханням надати Комітету наступну інформацію:

чи надходив на підпис Президенту України прийнятий Верховною Радою України 2 лютого 2021 року Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів»;

чи підписано Президентом України Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ