Протокол №51 від 06.10.2021

Комітет
18 жовтня 2021, 12:07

 

Комітет з питань свободи слова

 

 

 

51

 

6  жовтня  2021

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

 

о 14 год. 15 хв.

 

Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О.

 

На засідання запрошені:   Попов Анатолій – адвокат програми «Схеми: корупція в деталях»; Ковтун Олександр Вікторович – начальник Управління дізнання Національної поліції України; Чорноморець Сергій Сергійович – т.в.о. начальника відділу дізнання Голосіївського управління поліції Головного управління національної поліції України в місті Києві;    Арійончик Роксолана Петрівна представник ТОВ «Рудомайн»; Руденок Лариса Миколаївна – директор Департаменту правового забезпечення телеканалу «Прямий»; Кудрицька Анастасія Олександрівна директор ТОВ «Громадсько-політична газета «Життя і слово»; Шестаков Юрій – начальник відділу судової роботи юридичного департаменту Васильківської міської ради; Корсунський Володимир – помічник міського голови з питань роботи з засобами масової інформації; Терентьєв Юрій – член Наглядової ради АТ «Укрексімбанк» (телефонним зв’язком).

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях», яке сталося 4 жовтня 2021 року, під час інтерв’ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером.

2. Про звернення в.о. директора ТОВ «Рудомайн» Сергія Генкуленка щодо розміщення на YouTube-каналі «Телеканал Прямий» відео під назвою «Футбольний клуб Зеленського розвивають в обмін на здоров’я його               земляків /РОЗСЛІДУВАННЯ», яке містить, на думку заявника, недостовірну інформацію.

3. Про звернення директора ТОВ «Громадсько-політична газета «Життя і слово» Анастасії Кудрицької щодо можливого перешкоджання журналістській діяльності зі сторони Васильківського міського голови Наталії Баласинович.

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо профілактики та протидії інфантициду (реєстр. № 6053 від 14.09.2021р., внесений народному депутатами України Г.Третьяковою,             Т.Цибою, С.Швецем та іншими). 

5. Про проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності (реєстр. № 6059 від 15.09.2021р., внесений народними депутатами України А.Пузійчуком, В.Ватрасом, А.Стріхарським та іншими). 

 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях», яке сталося 4 жовтня 2021 року, під час інтерв’ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером.

       

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О., ПОПОВ А., ТЕРЕНТЬЄВ Ю. (телефонним зв’язком).

 

Вирішили:

 

Заслухавши адвоката програми «Схеми: корупція в деталях» Анатолія Попова, члена Наглядової ради АТ «Укрексімбанк» Юрія Терентьєва та начальника Управління дізнання Національної поліції України Олександра Ковтуна і т.в.о. начальника відділу дізнання Голосіївського управління поліції Головного управління національної поліції України в місті Києві Сергія Чорноморця щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми: корупція в деталях», яке сталося 4 жовтня 2021 року, під час інтерв’ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером, Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до в.о. голови Правління АТ «Укрексімбанк» С.Єрмакова з рекомендацією на період проведення слідчих дій та внутрішньої перевірки відсторонити, у межах компетенції, усіх осіб, причетних до нападу на журналістів, у тому числі Тельбізова Ігоря Георгійовича – директора Департаменту банківської безпеки АТ «Укрексімбанк» та Пікалова Володимира – директора Департаменту інформаційної політики АТ «Укрексімбанк».

         Також задля всебічного та об’єктивного розслідування закликати керівництво АТ «Укрексімбанку» максимально сприяти і добровільно надавати слідству всю інформацію, яка допоможе встановити обставини згаданої події.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. Звернутися до Міністра внутрішніх справ України Д.Монастирського з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування згаданого інциденту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. Направити звернення Генеральному прокурору України І.Венедіктовій з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування згаданого інциденту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення в.о. директора ТОВ «Рудомайн» Сергія Генкуленка щодо розміщення на YouTube-каналі «Телеканал Прямий» відео під назвою «Футбольний клуб Зеленського розвивають в обмін на здоров’я його земляків /Розслідування», яке містить, на думку заявника, недостовірну інформацію.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О., АРІЙОНЧИК Р.П., РУДЕНОК Л.М.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши представницю ТОВ «Рудомайн» Роксолану Арійончик та директора Департаменту правового забезпечення телеканалу «Прямий» Ларису Руденок про звернення в.о. директора ТОВ «Рудомайн» Сергія Генкуленка щодо розміщення на YouTube-каналі «Телеканал Прямий» відео під назвою «Футбольний клуб Зеленського розвивають в обмін на здоров’я його земляків /Розслідування», яке містить, на думку заявника, недостовірну інформацію, Комітет вирішив:

 

Інформацію представниці ТОВ «Рудомайн» Роксолани Арійончик взяти до відома та запропонувати їй звернутися до суду.

 

Голосували:  «за» – 4

«проти» – 0

«утримались» - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо профілактики та протидії інфантициду (реєстр. № 6053 від 14.09.2021р., внесений народному депутатами України Г.Третьяковою, Т.Цибою, С.Швецем та іншими). 

 

 

Виступили:  ЦИБА Т.В., ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо профілактики та протидії інфантициду (реєстр. № 6053 від 14.09.2021р., внесений народному депутатами України Г.Третьяковою, Т.Цибою, С.Швецем та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній раді України включити законопроект до порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо профілактики та протидії інфантициду (реєстр. № 6053 від 14.09.2021р., внесений народному депутатами України Г.Третьяковою, Т.Цибою, С.Швецем та іншими) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Народний депутат України Т.Циба залишила засідання Комітету.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Комітету Н.Шуфрича про звернення директора ТОВ «Громадсько-політична газета «Життя і слово» Анастасії Кудрицької щодо можливого перешкоджання журналістській діяльності зі сторони Васильківського міського голови Наталії Баласинович.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О., КУДРИЦЬКА А.О., ШЕСТАКОВ Ю., КОРСУНСЬКИЙ В.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши директора ТОВ «Громадсько-політичної газети «Життя і слово» Анастасію Кудрицьку, начальника відділу судової роботи юридичного департаменту Васильківської міської ради Юрія Шестакова та помічника міського голови  з питань роботи з засобами масової інформації Васильківської міської ради Володимира Корсунського про звернення директора ТОВ «Громадсько-політична газета «Життя і слово» Анастасії Кудрицької щодо можливого перешкоджання журналістській діяльності зі сторони Васильківського міського голови Наталії Баласинович, Комітет вирішив:

 

 

1. Звернутися до Васильківського міського голови Н.Баласинович з проханням забезпечити належне, у передбачений законодавством спосіб, висвітлення діяльності очолюваного Вами відомства, шляхом допуску представників засобів масової інформації до сесій ради, а також рекомендувати розробити відповідне Положення про акредитацію представників засобів масової інформації при Васильківській міській раді, з метою створення сприятливих умов для здійснення професійної діяльності акредитованих осіб, яка полягатиме в забезпеченні права кожного на інформацію та всебічного, повного й оперативного поширення достовірної інформації про діяльність Васильківської міської ради та її виконавчих органів.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

2. Звернення директора ТОВ «Громадсько-політична газета «Життя і слово» Анастасії Кудрицької щодо можливого перешкоджання журналістській діяльності зі сторони Васильківського міського голови Наталії Баласинович надіслати до Голови Національної поліції України з проханням вивчити обставини даного інциденту та взяти під контроль хід розслідування справи.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. Звернутися до заступника Міністра внутрішніх справ України Б.Драп'ятого з проханням вивчити обставини даного інциденту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Комітету Н.Шуфрича про проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності (реєстр. № 6059 від 15.09.2021р., внесений народними депутатами України А.Пузійчуком, В.Ватрасом, А.Стріхарським та іншими). 

 

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О.

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності (реєстр. № 6059 від 15.09.2021р., внесений народними депутатами України А.Пузійчуком, В.Ватрасом, А.Стріхарським та іншими), Комітет вирішив: 

 

Перенести розгляд цього питання на наступне засідання Комітету та провести консультації з членами Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду про виконану роботу за рік діяльності.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

Н.Шуфрич запропонував звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням розглянути можливість внесення змін до розпорядження Голови Верховної Ради України «Про додаткові заходи із попередження виникнення гострої респіраторної хвороби» від 12 березня 2020 року № 151, у частині зняття обмежень щодо дозволеної кількості присутніх представників засобів масової інформації в адміністративному будинку Верховної Ради України по вул. Грушевського, 5, у випадку, якщо у них буде наявний документ, який підтверджує статус вакцинованої особи.

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                              Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                          Сергій ШВЕЦЬ