Протокол №49 від 08.09.2021

Комітет
10 вересня 2021, 13:02

 

                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               49

 

                                                                                       8         вересня           21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх
о 14 год. 15 хв.

                                                  

 

                                                                    

Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В.

 

Відсутні народні депутати України:  САНЧЕНКО О.В.

 

   

    На засідання запрошені:  Світлана Крюкова – перший заступник редактора інтернет-видання «Страна.ua»; Анастасія Товт – кореспондент інтернет-видання «Страна.ua»; Владислав Бовтрук – кореспондент інтернет-видання «Страна.ua»; Юлія Корзун – кореспондент інтернет-видання «Страна.ua»; Керечанин Неля – заступник головного редактора інформаційного агентства «Шарій.нет»; Самарський Володимир – представник інформаційного агентства «Шарій.нет».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, М.Андріуца, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.                 Про звернення журналістки Юлії Корзун щодо блокування інтернет-видання «Страна.ua».

2.                 Про звернення директорки ТОВ «НАШ 365» Олени Рудік щодо проявів цензури та застосування інших видів адміністративного тиску з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до телеканалу «НАШ».

3. Про проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо виробництва (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування (реєстр. № 5854 від 17.08.2021р., внесений народним депутатом України Т. Цибою).

4. Про проект Закону про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня – День Української Державності (реєстр. № 5864 від 25.08.2021р., внесений Президентом України).

5. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2021 року.

6. Про проведення особистого прийому громадян Головою (членами) Комітету 20 вересня 2021 року о 14:00 (вул. Банкова 6-8).

 

 

Н.Шуфрич запропонував розглянути звернення «Інформаційного агентства «Шарій.нет» щодо блокування доступу до сайту, після прийняття рішення Радою національної безпеки і оборони України.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення журналістки Юлії Корзун щодо блокування інтернет-видання «Страна.ua».

         

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., КРЮКОВА С., ТОВТ А.

 

Присутня на засіданні перший заступник головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлана Крюкова поінформувала, що 20 серпня ц.р. Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних санкцій щодо головного редактора інтернет-видання Ігоря Гужви та щодо видання «Страна.ua». Вона додала, що відразу після введення санкцій та блокування домену «Страна.ua» було створено новий домен  «Старна.news», який теж незаконно заблокували.

Є.Брагар запропонував заслухати представників «Інформаційного агентства «Шарій.нет».

 

Заступник головного редактора інформаційного агентства «Шарій.нет» Неля Керечанин розказала, що за рішенням Ради національної безпеки і оборони та Указом Президента було введено санкції стосовно Анатолія Шарія, Ольги Шарій та Алли Бондаренко, яка є директором інформаційного агентства Шарій.нет. Через кілька днів українські провайдери почали блокувати доступ до новинного сайту Шарій.нет. Така ж доля спіткала дзеркало сайту sharij.online, доступ до якого не був обмежений рішенням РНБО.

 

Вирішили:

 

Заслухавши представників інтернет-видання «Страна.uа» та інформаційного агентства «Шарій.нет» щодо блокування доступу до згаданих новинних сайтів, шляхом прийняття рішення Радою національної безпеки і оборони України від 20 серпня 2021 року «Про застосування персональних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»,  Комітет вирішив:

 

Головуючий наголосив, що для прийняття рішення на розгляд Комітету будуть внесені дві пропозиції:

 

1.                 Засудити практику рішень Ради національної безпеки і оборони України за результатами яких припиняється мовлення засобів масової інформації.

 

Голосували:  «за» – 1

                                  «проти» – 0

                                  «утримались» - 3

 

       Рішення не прийнято.

 

 

2. Враховуючи суспільний резонанс та реакцію міжнародних організацій на дії Ради національної безпеки і оборони України, які призвели до блокування вищезгаданих засобів масової інформації, звернутися до Секретаря Ради Національної безпеки і оборони України О.Данілова з проханням надати інформацію щодо підстав, які стали причиною такого рішення та підстав, які стали основою для застосування персональних санкцій до директора інформаційного агентства «Шарій.нет» Алли Бондаренко та головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Ігоря Гужви або надати можливість, у передбачений законодавством спосіб, ознайомитись з відповідною інформацією, якщо вона є конфіденційною або таємною.

 

Голосували:  «за» – 3

                                  «проти» – 0

                                  «утримались» - 1

 

       Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директорки ТОВ «НАШ 365» Олени Рудік щодо проявів цензури та застосування інших видів адміністративного тиску з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до телеканалу «НАШ».

                       

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В.

 

 

Н.Шуфрич наголосив, що члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на засідання не з’явилися. Тому він запропонував розглянути звернення директорки ТОВ «НАШ 365» Олени Рудік щодо проявів цензури та застосування інших видів адміністративного тиску з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до телеканалу «НАШ» 22 вересня ц.р. та наполегливо запросити на засідання Комітету членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Цибу про проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо виробництва (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування (реєстр. № 5854 від 17.08.2021р., внесений народним депутатом України Т. Цибою).

                    

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо виробництва (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування (реєстр. № 5854 від 17.08.2021р., внесений народним депутатом України Т. Цибою), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо виробництва (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня – День Української Державності (реєстр. № 5864 від 25.08.2021р., внесений Президентом України).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня – День Української Державності (реєстр. № 5864 від 25.08.2021р., внесений Президентом України), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня – День Української Державності (реєстр. № 5864 від 25.08.2021р., внесений Президентом України) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2021 року.

                     

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2021 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

 

Дата проведення засідання

місяць

дата

вересень

8

22

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проведення особистого прийому громадян Головою (членами) Комітету 20 вересня 2021 року о 14:00 (вул. Банкова 6-8).

 

Головуючий наголосив, що 20 вересня 2021 року о 14.00 відбудеться особистий прийом громадян Головою чи членами Комітету з питань свободи слова.

 Він додав, що особисто буде проводити прийом громадян.

 

 

Різне.

 

Є.Брагар нагадав членам Комітету, що на минулому засіданні було прийнято рішення восени провести засідання Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова щодо напрацювання відповідних рекомендацій за результатами круглого столу: «Зброя – для псевдожурналіста: як зупинити неконтрольоване отримання дозволів на зброю за посвідченням представника ЗМІ».

Н.Шуфрич доручив заступнику Голови Комітету Є.Брагару зустрітися з членами Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова для підготовки відповідних законодавчих ініціатив.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 


Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ