Комітет з питань свободи слова

 

                                                  Протокол № 69

                                                 31   травня   2022

 

                                                                                                                                вул. М.Грушевського, 26/1,

готельний комплекс «Київ», 12-й поверх

                                                                                                у режимі відеоконференції  об 12 год. 00 хв                                                    

 

         Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

         Присутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ШВАЧКО А.О., ЦИБА Т.В.  

      Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

1. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій)», (реєстр. № 7367 від 11.05.2022р., внесений народним депутатом України А.Ляшенко).

2. Про лауреатів Премії імені Георгія Гонгадзе.

3. Про чергову втрату серед представників медіа.

4. Про звернення до Віце-прем’єр-міністра–Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук щодо  телеоператора Миколаївської філії акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Василя Філімона, який потрапив у полон.                            

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій)», (реєстр. № 7367 від 11.05.2022р., внесений народним депутатом України А.Ляшенко).

Н.Шуфрич зауважив, що на минулому засіданні Комітет ухвалив рішення про прийняття за основу проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій)», (реєстр. № 7367).

Він попросив членів Комітету, відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», переглянути рішення та рекомендувати Верховній Раді України цей законопроект прийняти за основу та в цілому.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В.

Вирішили:

Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій)», (реєстр. № 7367 від 11.05.2022р., внесений народним депутатом України А.Ляшенко), Комітету вирішили:

 Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій)», (реєстр. № 7367 від 11.05.2022р., внесений народним депутатом України А.Ляшенко) прийняти за основу та в цілому.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про лауреатів Премії імені Георгія Гонгадзе.

Н.Шуфрич наголосив, що Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова вітає лауреатів Премії імені Георгія Ґонґадзе журналіста й фотокореспондента Мстислава Чернова та Євгена Малолєтку, які були єдиними журналістами, які висвітлювали блокаду Маріуполя російськими військами для міжнародних видань.

Головуючий додав, що вперше в історії Премії імені Георгія Ґонґадзе вручено Спеціальну відзнаку. Нею посмертно відзначили фотожурналіста Макса Левіна "за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу".

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

Вирішили:

 Члени Комітету вирішили інформацію про лауреатів Премії імені Георгія Гонгадзе журналіста Мстислава Чернова та фотокореспондента Євгена Малолєтку розмістити на офіційному сайті Верховної Ради України.

          Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про чергову втрату серед представників медіа.

Н.Шуфрич повідомив, що 28 травня 2022 року під час боїв з російськими окупантами в районі Попасної на Донеччині внаслідок авіаудару загинув тернопільський журналіст Віталій Дерех.

Віталію Дереху було 34 роки. Ще 16-річним юнаком він став учасником Помаранчевої революції, потім - Революції Гідності. Навесні 2014 року одним із перших вступив добровольцем в "Айдар", командував першим відділенням першої роти батальйону.

В лютому 2022 року Віталій знову відправився на захист України. Керував розрахунком протитанкових засобів, ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

Вирішили:

1. Від Комітету з питань свободи слова висловити щирі співчуття родині Віталія Дереха.

  2. Інформацію щодо загибелі Віталія Дереха розмістити на сайті Верховної Ради України.

        Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення до Віце-прем’єр-міністра–Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук щодо  телеоператора Миколаївської філії акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Василя Філімона, який потрапив у полон.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.

Н.Шуфрич зазначив, що під час виконанні бойових завдань у Донецькій області, зник телеоператор Миколаївської філії акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Василь Філімов. Є інформація, що Василь потрапив у полон до військових окупаційних сил російської федерації.

Головуючий додав, що Комітет з питань свободи слова звернувся до Ірини Верещук з проханням спільно з державними та міжнародними партнерами посприяти у якомога швидшому визволенню Василя Філімона з полону.

 Вирішили:

Члени Комітету підтримали ініціативу головуючого про звернення до Віце-прем’єр-міністра–Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

Рішення прийнято одноголосно.


Голова Комітету                                  Нестор Шуфрич


Секретар Комітету                              Сергій Швець 

 


 

 

 

 

 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2022 рік”

13 грудня 2022 11:30
01 грудня 2022 11:30
16 листопада 2022 11:30
04 листопада 2022 09:30
03 листопада 2022 11:15
19 жовтня 2022 09:30
18 жовтня 2022 11:30
07 жовтня 2022 09:30
06 жовтня 2022 11:30
21 вересня 2022 09:30