Комітет з питань свободи слова

                     

                                                                                            Протокол № 65

                                                                                                3  травня   2022

 

      вул. М.Грушевського, 26/1,

готельний комплекс «Київ», 12-й поверх

 

                                                                                                                                                                       у режимі відеоконференції

                                                                                                                                                                                          об 11 год. 00 хв.                                                                                                                     

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

           Присутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ШВАЧКО А.О., ЦИБА Т.В.       

       Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ  

 1. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму (реєстр. № 7341 від 02.05.2022р., внесений народними депутатами України Р.Стефанчуком, О.Корнієнком, О.Кондратюк, В.Бондарем, К.Рудик, Є.Брагаром та іншими).           

      2.  Про затвердження Заяви Комітету Верховної Ради України  з питань свободи слова про 21 задокументований випадок загибелі представників медіа з початку повномасштабної російсько-української війни.

        3. Звернення Комітету щодо неприпустимості роботи за спеціальністю представників пропагандистських російських медіа в іноземних засобах масової інформації.

          4. Інформація Комітету з питань свободи слова про присудження українському журналісту Владиславу Єсипенку премії Американського PEN/Barbey Freedom to Write 2022.

            5. Заява Комітету з питань свободи слова щодо чергової втрати серед представників медіа.

 

   Порядок денний затверджено одноголосно.

  

 Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму (реєстр. № 7341 від 02.05.2022р., внесений народними депутатами України Р.Стефанчуком, О.Корнієнком, О.Кондратюк, В.Бондарем, К.Рудик, Є.Брагаром та іншими).

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О.

Вирішили:

Розглянувши проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму (реєстр. № 7341 від 02.05.2022р., внесений народними депутатами України Р.Стефанчуком, О.Корнієнком, О.Кондратюк, В.Бондарем, К.Рудик, Є.Брагаром та іншими), Комітет вирішив:

 Запропонувати Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Палати представників та Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо визнання Російської Федерації державою-спонсором тероризму (реєстр. № 7341 від 02.05.2022р., внесений народними депутатами України Р.Стефанчуком, О.Корнієнком, О.Кондратюк, В.Бондарем, К.Рудик, Є.Брагаром та іншими) прийняти за основу та в цілому.    

   Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича щодо затвердження Заяви Комітету з питань свободи слова про 21 задокументований випадок загибелі представників медіа з початку повномасштабної російсько-української війни.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

Н.Шуфрич повідомив, що від 24 лютого цього року від рук окупантів загинув 21 представник засобів масової інформації. Він закликав правоохоронні органи ретельно документувати злочини проти журналістів.

 Вирішили:

Затвердити Заяву Комітету та розмістити її на офіційному сайті Верховної Ради України.

 Комітет з питань свободи слова заявляє 

про 21 задокументований випадок загибелі представників медіа з початку повномасштабної російсько-української війни

 

Висловлюємо щирі співчуття родинам загиблих. Вимагаємо світової реакції на злочини, які творять російські окупанти в Україні, зокрема й на знищення представників вільних медіа.

Закликаємо правоохоронні органи ретельно документувати злочини проти журналістів.

Інформація -це зброя. І журналісти, як воїни інформаційного фронту, вносять свій неоціненний внесок у нашу перемогу. Але війна не розрізняє національностей чи мов. Так, з 24 лютого цього року від рук окупантів загинули:

     

        1. П’єр Закжевськи

2. Олександра Кувшинова

3. Олександр Литкін

4. Павло Лі

5. Сергій Пущенко

6. Євген Сакун

7. Брент Ентоні Рено

8. Оксана Бауліна

9. Ділєрбек Шакіров

10. Віктор Дєдов

11. Віктор Дудар

12. Лілія Гумянова

13. Юрій Олійник

14. Олег Якунін

15. Максим Левін

16. Мантас Кведаравічус

17. Сергій Заїковський

18. Денис Котенко

19. Євген Баль

20. Роман Нежиборець

21. Зореслав Замойський

         

Винні у цьому та інших злочинах будуть притягнуті до найсуворішої відповідальності!

 

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про Звернення Комітету щодо неприпустимості роботи за спеціальністю представників пропагандистських російських медіа в іноземних засобах масової інформації.

 Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

Вирішили:

Після обговорення члени Комітету вирішили звернення від Комітету з питань свободи слова розмістити на сайті Верховної Ради України.

 

Комітет з питань свободи слова наголошує

 на неприпустимості роботи за спеціальністю

 представників пропагандистських російських медіа в іноземних ЗМІ

 

 «Наголошуємо, такі намагання - свідома тактика рф для просування власних наративів.

 Зокрема, ми висловлюємо рішучий протест щодо рішення одного з німецьких медіа прийняти на роботу Марину Овсяннікову, яка з 2002 року працювала в московських ЗМІ, була редакторкою на пропагандистських каналах.

Перед тим, як на Україну впали ворожі кулі й ракети, громадян «обстрілювали» мовою ворожнечі. Гіркий досвід України має застерегти громадян інших країн і убезпечити від його повторення. Росія - ворог. Пропагандисти рашизма - майбутні підсудні Гааги».

 Рішення прийнято одноголосно.

  

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  присудження українському журналісту Владиславу Єсипенку премії Американського PEN/Barbey Freedom to Write 2022.

 Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

 Н.Шуфрич наголосив, що український журналіст Владислав Єсипенко став лауреатом премії Американського PEN/Barbey Freedom to Write 2022, яку вручатимуть на гала-концерті PEN America. Головуючий запропонував цю інформацію розмістити на офіційному сайті Верховної Ради України.

  Вирішили:

 Члени Комітету вирішили:


Інформацію про присудження українському журналісту Владиславу Єсипенку премії Американського PEN/Barbey Freedom to Write 2022 розмістити на сайті парламенту.

 

Комітет з питань свободи слова інформує про присудження українському журналісту Владиславу Єсипенку премії Американського PEN/Barbey Freedom to Write 2022

 

Комітет з питань свободи слова інформує, що Владислав Єсипенко - український журналіст, затриманий в окупованому росією Криму в березні 2021 року та засуджений до шести років колонії загального режиму, став лауреатом премії Американського PEN/Barbey Freedom to Write 2022, яку вручатимуть на гала-концерті PEN America. Відзнаку Владислава отримає його дружина, Катерина Єсипенко.

Нагадаємо, що до початку широкомасштабного наступу РФ в окупованому Криму було ув’язнено 13 журналістів. Це кримськотатарські громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Марлен (Сулейман) Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Амет Сулейманов, Руслан Сулейманов та Рустем Шейхалієв, журналісти Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, а також Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому - журналіст.


Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича щодо чергової втрати серед представників медіа.


Н.Шуфрич наголосив, що внаслідок ракетного удару по Києву загинула журналістка «Радіо Свободи» Віра Гирич. Він додав, що її тіло знайшли у будинку вранці 29 квітня під час розбирання завалів.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

Вирішили:


 1.   Від Комітету з питань свободи слова висловити щирі співчуття родині загиблої.

 2.    Підготувати заяву та розмістити її на сайті Верховної Ради України.

 

Комітет з питань свободи слова інформує

 про чергову втрату серед представників медіа


Внаслідок ракетного удару по Києву загинула журналістка "Радіо Свободи" Віра Гирич.

Її тіло знайшли у будинку вранці 29 квітня під час розбирання завалів. Під час обстрілу ракета влучила у квартиру журналістки.

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова висловлює щирі співчуття родині загиблої та звертає увагу на те, що з початку повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, від рук окупантів загинуло 22 журналіста.


Рішення прийнято одноголосно.


Голова Комітету                                                                                     Нестор Шуфрич



Секретар Комітету                                                                                  Сергій Швецьітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2022 рік”

13 грудня 2022 11:30
01 грудня 2022 11:30
16 листопада 2022 11:30
04 листопада 2022 09:30
03 листопада 2022 11:15
19 жовтня 2022 09:30
18 жовтня 2022 11:30
07 жовтня 2022 09:30
06 жовтня 2022 11:30
21 вересня 2022 09:30