Комітет з питань свободи слова

 

                                                                                       Протокол № 63

                                                                                        

                                                                                         1      квітня      2022

                                                                                                                                                                                          вул. М.Грушевського, 5

кулуари, 2-й поверх

                                                                                     

                                                                                                                                                                                                       о 15 год. 00 хв.            

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

           Присутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ШВАЧКО А.О., ЦИБА Т.В.

           Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.   Про затвердження заяви Комітету з питань свободи слова щодо підтримки журналіста Андрія Цаплієнка.

2.   Про інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича щодо чергової втрати серед представників медіа.

3.   Про заяву Комітету з питань свободи слова щодо російської пропаганди, яка потрапляє в іноземні медіа.

4.  Про інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про те, що російська федерація продовжує вести інформаційну війну проти України.

    

    Порядок денний затверджено одноголосно.


Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету про затвердження заяви Комітету з питань свободи слова щодо підтримки журналісту Андрію Цаплієнку.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 Н.Шуфрич наголосив, що 26 березня ц.р. під ворожий обстріл разом з медійною командою турецького талеканалу TRT потрапив відомий журналіст, який вже багато років висвітлює обставини війни Росії проти України, Андрій Цаплієнко. Він додав, що Андрій отримав поранення.

Вирішили:

 Члени Комітету вирішили:

 1. Від Комітету підготувати заяву, в якій висловити слова підтримки Андрію Цаплієнку  та побажати якнайшвидшого одужання.

Також Комітет звернув увагу міжнародної спільноти, що агресія до представників медіа – окрема ціль російських загарбників. Але правду й волю – не спинити.

2. Заяву Комітету з питань свободи слова розмістити на офіційному сайті Верховної Ради України.

  

Рішення прийнято одноголосно.

 

   Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича щодо чергової втрати серед представників медіа.

 Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 Н.Шуфрич повідомив, що на Луганщині, під час бойових дій з російськими окупаційними військами, 23 березня 2022 року загинув львівський відеорепортер і фотограф, працівник 24 каналу і сайту ZAXID.NET Юрій Олійник. Головуючий додав, що Юрій Олійник був бійцем однієї з бригад Збройних сил України, яка виконувала завдання в зоні бойових дій.

 

Вирішили:

1.     Від Комітету з питань свободи слова висловити щирі співчуття родині загиблого відеорепортера і фотографа Юрія Олійника.

2.  Комітет звертає увагу, що за інформацією Генеральної прокуратури України, з початку широкомасштабної російської агресії від рук окупантів загинуло 12 журналістів. 10 отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

3.  Підготувати заяву Комітету з питань свободи слова про чергову втрату серед представників медіа та розмістити її на сайті Верховної Ради України.


Рішення прийнято одноголосно.

  

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про заяву Комітету з питань свободи слова щодо російської пропаганди, яка потрапляє в інземні медіа.   

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф.

Вирішили:


Після обговорення, Комітет вирішив:

 1.    Затвердити Заяву Комітету з питань свободи слова.

Комітет з питань свободи слова стурбований, що наративи російської 

пропаганди потрапляють в іноземні медіа

Це відбулося, наприклад, у матеріалі поважного The Washington Post, коли автор матеріалу фактично ототожнив поняття націоналізму, екстремізму, нацизму і «азовців» - представників полку «Азов»

Дивна ситуація сталася і під час ефіру на телеканалі Al Jazeera, коли, після виступу представників українського парламенту щодо ситуації на фронті, редакція надала слово представникам країни-агресора, ніби для «представлення альтернативної точки зору, як того вимагає принцип свободи слова».

Наведені вище приклади є яскравою ілюстрацією того, як відбувається підміна понять. Непомітно, ненав’язливо, ніби заради дотримання демократичних стандартів. Та, насправді, хіба стандарти передбачають разом з коментарем жертви насильства надавати точку зору ката?

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова попереджає: Росія розпочала повномасштабну війну в Україні після того, як повністю спаплюжила сприйняття ситуації у власній країні. Головною зброєю в цьому були пропагандистські медіа. Характерно, що на території інших країн світу вони ховали свою пропагандистську діяльність за демократичними гаслами про свободу слова. Насправді, займалися ПРОПАГАНДОЮ і ГІБРИДНОЮ АГРЕСІЄЮ. Чимало демократичних країн усвідомили цю небезпеку й заборонили російські медіа на своїй території.

Комітет ВР з питань свободи слова реалізує в Україні захист свободи слова. Втім, аж ніяк, не свободу брехні. Ми закликаємо представників медіа з усіх  країн світу з сердцем і відповідально ставитися до інформації про війну на нашій землі: від вашого слова залежать життя!

2.    Заяву розмістити на офіційному сайті Верховної Ради України.


Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про те, що російська федерація продовжує вести інформаційну війну проти України.

 Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., ШУФРИЧ Н.І.

 Н.Шуфрич наголосив, що російська федерація продовжує вести інформаційну війну проти України. Головуючий поросив членів Комітету підтримати Заяву та розмістити її на сайті Верховної Ради України.

 

Комітет з питань свободи слова: російська федерація продовжує 

вести інформаційну війну проти України

            Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова констатує: російська федерація продовжує вести інформаційну війну проти України. Так, вчергове у поважних іноземних виданнях націоналізм деяких військових підрозділів України демонізується і навмисно ототожнюється з нацизмом. Водночас, жахлива війна Росії проти України і українців, шукає виправдання в злочинних заявах щодо нібито визвольної війни проти нацизму.

І хоча Оруелівська брехня - продукт для російського суспільства, а «вишукана брехня різних відтінків» - для західного відрізняється за формою, по суті вона має одну й ту саму природу і веде до одних наслідків.

«Витончена брехня» Росії захована і в постійному повторенні, що буцімто на Україну напав Путін, а росіяни - хороші. Ця брехня ховається за зрозумілими для демократичного світу цінностями шанобливого ставлення до іншої думки. Хоча й розбивається вщент 86% росіян, які підтримують військові звірства РФ в Україні.

Комітет з питань свободи слова наголошує: пошук різних сортів брехні - справа невдячна і закликає демократичний світ поставити крапку в намаганні агресора маніпулювати демократичними цінностями.


Рішення прийнято одноголосно.


Голова Комітету                                                                              Нестор Шуфрич


Секретар Комітету                                                                          Сергій Швець



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2022 рік”

13 грудня 2022 11:30
01 грудня 2022 11:30
16 листопада 2022 11:30
04 листопада 2022 09:30
03 листопада 2022 11:15
19 жовтня 2022 09:30
18 жовтня 2022 11:30
07 жовтня 2022 09:30
06 жовтня 2022 11:30
21 вересня 2022 09:30