Комітет з питань свободи слова

 

                                                                       Протокол № 62

                                                                    24       березня      2022

                                                                                                                                                                                         вул. М.Грушевського, 5

кулуари, 2-й поверх

                                                                                                                                                                                                        о 15 год. 00 хв.                                                                      

                                                                                                     

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

           Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ШВАЧКО А.О., ЦИБА Т.В.

           Відсутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В.

           Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.    Про інформацію Голови Комітету щодо тиску окупантів на представників медіа.

2.    Про затвердження Заяви Комітету щодо підтримки мелітопольських журналістів.

3.     Про затвердження звернення Комітету щодо пошуку журналістки Вікторії Рощиної.   

4. Інформація щодо загиблих оператора телеканалу FoxNews, громадянина Ірландії П'єра Закжевського та української журналістка Олександри Кувшинової.

5.  Про затвердження Заяви Комітету щодо відповідального висвітлення інформації у період воєнного стану.

6.   Про затвердження звернення Комітету до урядів іноземних країн.

 

       Порядок денний затверджено одноголосно.


Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича щодо тиску окупантів на представників медіа.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

Н.Шуфрич наголосив, що 23 березня 2022р. окупанти взяли в заручники літнього батька відомої мелітопольської журналістки, директорки видання «Главная газета Мелитополя» та онлайн-медіа «Ріа-Мелітополь», Світлани Залізецької. Озброєні люди провели повний обшук приміщень а оскільки самої медійниці у той момент не було вдома, взяли у заручники її 75-річного батька.

 За інформацією Незалежної Спілки Журналістів України, загарбники вимагають аби журналістка особисто з’явилася до них і лише за цієї умови дадуть свободу її батьку.

Вирішили:

Члени Комітету вирішили:

Підготувати Заяву в якій зазначити, що Комітет з питань свободи слова стурбований постійним тиском окупантів на представників медіа. Головні інструменти ворога: затримання й примусове утримання медійників і членів їхніх родин в полоні, залякування і знущання.

Також Комітет закликав міжнародну спільноту активно включатись у боротьбу за свободу слова та захистити представників медіа.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження Заяви Комітету щодо підтримки мелітопольських журналістів.

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

Вирішили:

Затвердити Заяву Комітету та розмістити її на офіційному сайті Верховної Ради України.


Комітет з питань свободи слова висловлює солідарність і підтримку мелітопольським журналістам,

 яких окупанти вранці забрали з дому і відвезли у невідомому напрямку

 

Чотирьох журналістів «МВ-холдингу» (Мелітополь) - видавця Михайла Кумка, випускового редактора Євгенії Борян, журналістів Юлії Ольховської та Любові Чайки - окупанти вранці забрали з дому і відвезли у невідомому напрямку. У журналісток вилучили сервер.

За інформацією Незалежної Спілки Журналістів України, зниклих медійників запрошували на розмову і пропонували стати лояльними до ворогів-окупантів. Тож, сьогоднішнє викрадення - розплата за принциповість і мужність.

Комітет з питань свободи слова висловлює солідарність і підтримку мелітопольським журналістам. Ми закликаємо міжнародну спільноту звернути увагу на цей випадок, адже подібне носить системний характер. Загарбники знищують людей, але також вони плюндрують будь-які цінності демократичного суспільства.

Комітет з питань свободи слова також звертається до Міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського із закликом максимально сприяти пошуку зниклих журналістів. Так само, як у мирний час, представники медіа мають перебувати під особливим захистом правоохоронців.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови комітету Н.Шуфрича про затвердження звернення Комітету щодо пошуку журналістки Вікторії Рощиної.   

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф.

Вирішили:

Підтримати звернення Комітету щодо пошуку журналістки Вікторії Рощиної та розмістити його на сайті Верховної Ради України.

 

Комітет з питань свободи слова закликає українське та міжнародне співтовариство інформаційно 

долучитися до пошуку журналістки hromadske Вікторії Рощиної

https://www.rada.gov.ua/images/infupr_info/roshchina.jpeg

Вікторія Рощина працювала в тимчасово захопленому окупантами Бердянську, робила репортажі з гарячих точок протягом всіх днів війни і, ймовірно, потрапила в полон. Останній раз була на зв'язку 12 березня. За словами очевидців, 15 березня її затримали представники ФСБ РФ.

Водночас нагадуємо, що декілька днів тому зник журналіст газети «Новий день", яка розповсюджується на території Херсонщини, Олег Батурин. Тож, випадки викрадення представників медіа на територіях, які тимчасово захоплені окупантами, починають набувати ознак системності. Росія є прикладом того, що будь-яка реальна агресія починається із фізичного знищення представників медіа.

Комітет з питань свободи слова закликає світову спільноту, весь демократичний світ, звернути особливу увагу на це явище та докласти зусиль для його припинення.

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про загиблих оператора телеканалу FoxNews, громадянина Ірландії П'єра Закжевського та української журналістка Олександри Кувшинової.

Н.Шуфрич наголосив, що 15 березня внаслідок ворожого артилерійського обстрілу автомобіля у північно-східній частині села Горенка, загинули оператор телеканалу FoxNews, громадянин Ірландії П'єр Закжевський та українська журналістка Олександра Кувшинова. Їхній колега, журналіст FoxNews Бенджамін Холл, вижив, і з тяжкими пораненнями у непритомному стані був доправлений до лікарні. 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., ШУФРИЧ Н.І.

Вирішили:

1.   Від Комітету з питань свободи слова висловити щирі співчуття родинам загиблих.

  2.   Підготувати заяву та розмістити її на сайті Верховної Ради України.

 

                                                               Комітет з свободи слова наголошує,

що вбивства та обстріли журналістів є грубим порушенням Гаазьких конвенції і декларації


15 березня внаслідок ворожого артилерійського обстрілу автомобіля у північно-східній частині села Горенка, загинули оператор телеканалу FoxNews, громадянин Ірландії П'єр Закжевський та українська журналістка Олександра Кувшинова. Їхній колега, журналіст FoxNews Бенджамін Холл, вижив, і з тяжкими пораненнями у непритомному стані був доправлений до лікарні. 

Водночас, Комітет наголошує, що вбивства та обстріли журналістів є грубим порушенням Гаазьких конвенції і декларації, Женевської конвенції про захист жертв війни і Додаткових протоколів до неї та Конвенції про закони і звичаї суходільної війни, які встановлюють гарантії безпеки для журналістів.

Комітет закликає міжнародні правозахисні організації вжити всіх можливих заходів для посилення тиску на Російську Федерацію для припинення воєнної агресії проти України та унеможливлення вбивств мирних громадян, у тому числі представників засобів масової інформації.

           Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження Заяви Комітету щодо відповідального висвітлення інформації у період воєнного стану.

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., ШУФРИЧ Н.І.

Вирішили:

Підтримати Заяву Комітету та розмістити її на офіційному сайті Верховної Ради України.

  

Свобода слова - це ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ!

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова звертається до журналістів та блогерів із закликом відповідально ставитися до викладеного в медіа. Свобода слова - це незаперечне право, яке передбачає особисту відповідальність за достовірність і своєчасність інформаціі. Під час війни це правило, нехтування яким призводить до людських жертв. 

Так, саме через змішування поняття свободи слова із вседозволеністю, через відсутність усвідомлення особистої відповідальності за видану в медіа інформацію, стаються трагедії, як 16 березня в Маріуполі, коли після численних фото й відео репортажів про місце укриття цивільного населення, ворог скоригував вогонь і вбив сотні невинних людей.

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова закликає максимально дотримуватись правил і способів висвітлення інформації у період дії воєнного стану. Пам’ятайте, іноді - краще обрати не слово, а мовчання, адже ціна може бути надто високою.

Медіа - це зброя, ваші дії - кулі, будьте свідомими цього!

 

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження звернення Комітету до урядів іноземних країн.


Звернення Комітету з питань свободи слова до  урядів іноземних країн

Четвертий тиждень триває відкритий воєнний напад Росії на Україну, який є частиною російсько-української війни, розпочатої Кремлем ще у 2014 році.

Повномасштабним вторгненням в Україну РФ вчинила акт агресії - найбільш серйозне та грубе порушення міжнародного правопорядку, без перебільшення, злочин проти людства. Своїми загарбницькими методами агресор знищує український народ і це вже усвідомлює весь світ.

Задля висвітлення неупередженої інформації про російсько-українську війну, працюють українські ЗМІ, а також, до нашої країни прибувають іноземні журналісти. На жаль, трапляється дедалі більше випадків, коли вони живими додому не повертаються. Остання трагедія сталася 14 березня, коли російські окупанти обстріляли машину, в якій їхали учасники знімальної групи телеканалу Fox News. Під обстрілом був поранений журналіст Бен Холл, але загинули оператор П’єр Закшевський та фіксер Олександра Куршинова.

Впродовж останнього часу відбулися ракетні удари по Київській телевежі, внаслідок чого загинув оператор телеканалу «Київ.Live» і четверо перехожих. Також російська авіація атакувала Харківську, Білопільську та Вінницьку телевежі. На Рівненщині агресор вдарив по телевізійній вежі, внаслідок чого загинуло дев’ятеро осіб. Окупантами було захоплено телевежі та вежі радіозв’язку міста Мелітополя.

Загалом, з початку широкомасштабної агресії проти України, зникло 6, загинуло 15 та поранено 7 представників засобів масової інформації.

Таким чином, путінський режим намагається приховати свої злочини, про які українські журналісти повідомляють своїм громадянам та світові за допомогою теле- і радіопередач.

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова звертається до урядів усіх країн з проханням активніше долучитися до боротьби із російським загарбником. Ми наголошуємо: це наша спільна війна! Адже окупаційним намірам РФ немає меж. Сьогодні їхні ракети летять в наші будинки, а завтра можуть долетіти і до вас, якщо ми не зупинимо це зараз!

Смерті безневинних людей - це плата за нашу свободу і ми спільно маємо це спинити!

          Рішення прийнято одноголосно.


Голова Комітету                                                                 Нестор Шуфрич


Секретар Комітету                                                              Сергій Швець


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2022 рік”

13 грудня 2022 11:30
01 грудня 2022 11:30
16 листопада 2022 11:30
04 листопада 2022 09:30
03 листопада 2022 11:15
19 жовтня 2022 09:30
18 жовтня 2022 11:30
07 жовтня 2022 09:30
06 жовтня 2022 11:30
21 вересня 2022 09:30