Комітет з питань свободи слова

 

 

 

59

 

1         лютого            22

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

 

о 14 год. 15 хв.

 

 

 

Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ШВАЧКО А.О.

 

 

Відсутні народні депутати України:  ЦИБА Т.В.

 

 

На засідання запрошені: Червакова Ольга Валеріївна – журналіст, позаштатний консультант Комітету з питань свободи слова; Кущ Ліна Володимирівна – перший секретар Національної спілки журналістів України; Куликов Андрій Вікторович – Голова Комісії з журналістської етики; Романюк Оксана – виконавча директорка Громадської організації «Інститут масової інформації»; Сафаров Алі Фархатович – юрист Громадської організації «Інститут масової інформації»; Погорєлов Олексій Валерійович – генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси; Максименюк Оксана Миколаївна – юрист Громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси»; Арійончик Роксолана – керівник юридичного відділу товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Стоп корупції ТВ»; Шевченко Ілля – кореспондент товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Стоп корупції ТВ»; Гичко Кирило журналіст товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Стоп корупції ТВ».

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, М.Андріуца, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.       Про звернення директора ТОВ «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо можливості внесення Службою безпеки України телеканалу «НАШ» до санкційного списку.

2.       Про обговорення з громадськістю та Громадською радою при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова проекту Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення захисту журналістської діяльності» (реєстр. № 6443 від 17.12.2021р.).

3.       Про проведення особистого прийому громадян Головою (членами) Комітету 14 лютого 2022 року.

4.       Різне.

 

 

Є.Брагар запропонував у різному розглянути питання про напад на кореспондента Інформагентства «Стоп корупції ТВ» Іллю Шевченка, який стався в ресторані «Княжий град».

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  звернення директора ТОВ «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо можливості внесення Службою безпеки України телеканалу «НАШ» до санкційного списку.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.,  ШВЕЦЬ С.Ф.,  БРАГАР Є.В.,  ШВАЧКО А.О.

 

Н.Шуфрич наголосив, що 27 січня ц.р. на Інтернет – ресурсі «Українська правда» було поширено інформацію про те, що Служба безпеки України готує документи для внесення в санкційний список телеканалу «НАШ». У зв’язку з цим головуючий запропонував звернутися до Служби безпеки України з проханням підтвердити чи спростувати цю інформацію.

 

Секретар Комітету С.Швець звернув увагу, що у публікації «Української правди» недостатньо фактів для реагування та запропонував звернення директора Товариства з обмеженою відповідальністю «НАШ 365» В.Грановського взяти до відома.

 

Вирішили:

 

Обговоривши звернення директора Товариства з обмеженою відповідальністю «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо можливості внесення Службою безпеки України телеканалу «НАШ» до санкційного списку, Комітет вирішив:

 

Після обговорення на розгляд Комітету було запропоновано дві пропозиції:

 

1.                 Звернутися до Служби безпеки України з проханням підтвердити чи спростувати інформацію, яка була поширена на Інтернет-ресурсі «Українська правда» щодо можливості внесення Службою безпеки України телеканалу «НАШ» до санкційного списку.

 

    Голосували:  «за» – 1

                                     «проти» – 0

                                     «утримались» - 3

 

       Рішення не прийнято.

 

 2.  Інформацію директора Товариства з обмеженою відповідальністю «НАШ 365» Владіміра Грановського щодо можливості внесення Службою безпеки України телеканалу «НАШ» до санкційного списку взяти до відома. У разі, якщо Комітет отримає підтвердження подібних фактів, заслухати на засіданні представників Служби безпеки України та телеканалу «НАШ».

 

    Голосували:  «за» – 3

                                     «проти» – 1

                                     «утримались» - 0

 

 Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проведення особистого прийому громадян Головою (членами) Комітету 14 лютого 2022 року.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Н.Шуфрич наголосив, що 14 лютого ц.р. заплановано провести особистий прийом громадян Головою Комітету з питань свободи слова.

Водночас він додав, що проведення особистого прийому громадян залишає за собою та секретарем Комітету С.Швецем.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про напад на кореспондента Інформагентства «Стоп корупції ТВ» Іллю Шевченка, який стався в ресторані «Княжий град».

       

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.,  БРАГАР Є.В., АРІЙОНЧИК Р.

 

Присутня на засіданні керівник юридичного відділу Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Стоп корупції ТВ»  Роксолана Арійончик  розповіла, що 28 січня ц.р. в ресторані «Княжий град», що розташований за адресою вулиця Велика Житомирська, будинок 2 у місті Києві, було здійснено напад на кореспондента Інформагентства «Стоп корупції ТВ» Іллю Шевченка. На журналіста напали знищили його телефон та розбили камеру.

 

Вирішили:

 

Заслухавши керівника юридичного відділу Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Стоп корупції ТВ»  Роксолану Арійончик про напад на кореспондента Інформагентства «Стоп корупції ТВ» Іллю Шевченка, який стався в ресторані «Княжий град», Комітет вирішив:

 

1.                 Звернутися до Міністра внутрішніх справ України Д.Монастирського з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування даної справи та про результати розгляду повідомити Комітет.

 

 2. Звернутися до Голови Національної поліції України І.Клименка з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування даної справи та про результати розгляду повідомити Комітет.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  обговорення з громадськістю та Громадською радою при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова проекту Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення захисту журналістської діяльності» (реєстр. № 6443 від 17.12.2021р.).

       

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О., КУЩ Л.В., РОМАНЮК О., САФАРОВ А.Ф., КУЛИКОВ А.В., ЧЕРВАКОВА О.В., МАКСИМЕНЮК О. ПОГОРРЄЛОВ О.

 

Народний депутат України Т.Циба долучилася телефонним зв’язком.

 

Вирішили:

 

Заслухавши присутніх на засіданні Комітету представників медійних громадських та професійних журналістських організацій щодо обговорення проекту Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення захисту журналістської діяльності» (реєстр. № 6443 від 17.12.2021р.), Комітет вирішив:

 

1.                 До 11 лютого ц.р. врегулювати питання щодо визначення поняття осіб, на які поширюється норма законодавства в сфері захисту журналістів та подати на реєстрацію остаточну редакцію доопрацьованого проекту Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення захисту журналістської діяльності» (реєстр. № 6443).

 

2.                 До 1 березня ц.р. розробити зміни до медійного законодавства в частині, яка стосується визначення статусу журналіста.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2022 рік”

13 грудня 2022 11:30
01 грудня 2022 11:30
16 листопада 2022 11:30
04 листопада 2022 09:30
03 листопада 2022 11:15
19 жовтня 2022 09:30
18 жовтня 2022 11:30
07 жовтня 2022 09:30
06 жовтня 2022 11:30
21 вересня 2022 09:30