Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               8

 

                                                                                      13         листопада       19

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 15 год. 30 хв.

 

 

 

 

         Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

         Присутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф.,  ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

 

На засідання запрошені:  Кучер Дмитро Юрійович – журналіст газети «Правовий контроль»; Шереметьєва–Турчин Світлана Сергіївна шеф-редактор Інтернет-видання «Апостроф»; Москаленко Катерина – юрист Інтернет-видання «Апостроф»;  Бабіч Олег Ігорович – адвокат журналіста Іванова Дениса Валерійовича; Іванов Валерій Феліксович - президент МБФ «Академія української преси».

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступники керівника секретаріату Комітету М.Андріуца; Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету І.Гриценко,  С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

 

1. Про звернення журналіста газети «Правовий контроль» Кучера Д.Ю. щодо нападу на нього під час виконання редакційного завдання.

2. Про звернення щодо незаконного утримання в СІЗО № 19 м. Львова українського політв’язня, журналістки Олени Віщур.

3. Про звернення адвоката Бабіча О.І. щодо підзахисного журналіста-розслідувача Дениса Іванова та звернення шеф-редактора Інтернет-видання «Апостроф» Шереметьєвої-Турчин С.С. про факти утиску з боку чиновника Національної поліції Євгена Шевцова.

4. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на грудень 2019 року.

5. Про підбиття підсумків проведених 6 листопада 2019 року Парламентських слухань та організаційні заходи за їх наслідками.

6. Кадрове питання.

7. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.


Слухали: 1.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення журналіста газети «Правовий контроль» Кучера Д.Ю. щодо нападу на нього під час виконання редакційного завдання.


Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., КУЧЕР Д.

 

Дмитро Кучер розповів, що 18 жовтня виконував редакційне завдання по висвітленню судового процесу Сергія Пашинського, щодо міри запобіжного заходу, який відбувся в апеляційному суді міста Києва. Він наголосив, що проводив відеозйомку та опитував присутніх про їх ставлення до цієї події. Після оголошення рішення суду Д.Кучер попросив у народного депутата восьмого скликання Тетяни Чорновол прокоментувати це рішення, а коли почав знімати Сергія Пашинського і Андрія Парубія то Тетяна Чорновол несподівано напала та вихопила з рук смартфон. В результаті він отримав від неї легкі тілесні ушкодження.

Доповідач зазначив, що 18 жовтня за статтею 345-1 Кримінального кодексу України була відкрита кримінальна справа. Але на сьогодні не встановлено особу, яка скоїла напад, хоча всі докази які надані правоохоронним органам  вказують на Чорновол Тетяну Миколаївну.

 

Н.Шуфрич наголосив, що запрошував на засідання Тетяну Чорновол, але вона не прийшла.

 

 

Вирішили:

Заслухавши журналіста газети «Правовий Контроль» Дмитра Кучера, члени Комітету вирішили:

Надіслати звернення до Національної поліції України та Головного управління Національної поліції в місті Києві з проханням взяти під контроль це питання та забезпечити об’єктивне і неупереджене розслідування справи.

Голосували:  “за” – 3

                                   проти – 1

                                   утримались - 1

 

 Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення щодо незаконного утримання в СІЗО № 19 м. Львова українського політв’язня, журналістки Олени Віщур.


Виступили:  ГРИЦЕНКО І.Б.

 

Головуючий зауважив, що на засіданні відсутні представники журналістки Олени Віщур та запропонував це питання перенести на наступне засідання щоб надати можливість виступити уповноваженим особам О.Віщур.

У разі якщо на наступному засіданні представника Олени Віщур не буде, секретаріату підготувати проект рішення Комітету для відповідного реагування.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення адвоката Бабича О.І. щодо підзахисного журналіста-розслідувача Дениса Іванова та звернення шеф-редактора Інтернет-видання «Апостроф» Шереметьєвої-Турчин С.С. про факти утиску з боку чиновника Нацполіції Євгена Шевцова.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ЦИБА Т.В., БАБІЧ О.І., ІВАНОВ В.Ф., ШЕРЕМЕТЬЄВА-ТУРЧИН С.С., МОСКАЛЕНКО К.

 

Н.Шуфрич зазначив, що на засіданні присутній Бабіч Олег Ігорович  адвокат журналіста Дениса Іванова та запросив його до слова.

 

О.Бабіч поінформував присутніх, що він є адвокатом українського журналіста та борця за свободу Дениса Іванова, який зараз знаходиться за кордоном оскільки йому та його родині погрожують фізичною розправою за журналістське розслідування. Він додав, що Денис Іванов оприлюднив корупційні дії представників силових органів, зокрема, проводив розслідування стосовно колишнього заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції Євгена Шевцова, який не пройшов конкурсний відбір у Державне бюро розслідування, у тому числі-через результати численних журналістських розслідувань.

Також адвокат повідомив, що відбулося блокування деяких веб-сайтів на яких розміщувалась інформація про Є.Шевцова.

 

Шеф-редактор Інтернет-видання «Апостроф» Світлана Шереметьєва-Турчин розповіла, що 17 жовтня ц.р. на поштову адресу редакції Інтернет-видання надійшов лист від адвоката Є.Шевцова, в якому містилася заборона Інтернет-виданню «Апостроф» збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію про Є.Шевцова.

Вона додала, що про перевищення службових повноважень Є.Шевцова писали ЗМІ: Бігус-інфо, Українська правда, Цензор, Лівий Берег та інші. З відкритими листами до Міністра внутрішніх справ про цю проблему зверталися Комісія з журналістської етики, Національна спілка журналістів, Європейська федерація журналістів, але на сьогоднішній день жодної реакції від керівництва МВС і Нацполіції немає.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши адвоката Олега Бабіча та шеф-редактора Інтернет-видання «Апостроф» Світлани Шереметьєвої-Турчин, Комітет вирішив:

 

1.                 Щодо журналіста Іванова Дениса Валерійовича - надіслати звернення до Державного бюро розслідувань попередньо узгодивши його зміст з адвокатом О.Бабічем та членами Комітету С.Швецем і А.Мотовиловцем.

 

2.                 Щодо Інтернет-видання «Апостроф» - дочекатися оригіналів звернення від Інтернет-видання «Апостроф» на надіслати їх до Державного бюро розслідувань.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на грудень 2019 року.

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на грудень 2019 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

 

Розклад засідань Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова

на грудень  2019 року **

 

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

грудень

4

18

 

 

 

*підготовлено відповідно до частини третьої статті 43 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

 

**підготовлено відповідно до Постанови Верховної Ради України № 25-IX від 30 серпень 2019 року «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про підбиття підсумків проведених 6 листопада 2019 року парламентських слухань та організаційні заходи за їх наслідками.

 

Н.Шуфрич наголосив, що парламентські слуханні «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» пройшли на високому рівні. Він подякував секретаріату за підготовку слухань та додав, що зараз Комітет працює над Рекомендаціями, які має розглянути на засіданні 4 грудня.

Головуючий зауважив, що на сайті Комітету розміщено оголошення про надання пропозицій щодо удосконалення проекту рекомендацій.

 

  

         Слухали: 6.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про переведення на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова Андріуцу Михайла Володимировича, який обіймає посаду заступника керівника цього ж секретаріату.

 

 

Виступили:  КОЗЛОВ М.В.

 

          Керівник секретаріату М.Козлов повідомив, що у зв’язку зі змінами в штатному розписі секретаріату Комітету з питань свободи слова, які відбулися на початку дев’ятого скликання необхідно перевести на посаду головного консультанта Андріуцу Михайла Володимировича, який обіймає посаду заступника керівника цього ж секретаріату.

 

Вирішили:


         Заслухавши керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова М.Козлова, Комітет вирішив:

 

         На підставі пункту 1 частини першої статті 41 Закону України «Про державну службу» та відповідно до частини четвертої статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» перевести з 25 листопада 2019 року за згодою сторін на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Андріуцу Михайла Володимировича, який обіймає посаду заступника керівника цього ж секретаріату.

 

Рішення прийнято одноголосно.


Різне.


Н.Шуфрич нагадав членам Комітету, що на минулому засіданні розглядалося питання про поширення недостовірної інформації на сайті «Миротворець».

Він додав, що підготовлено лист на Голову Служби безпеки України І.Баканова та зачитав його зміст.

 

                                                                    Голові Служби безпеки України

                                                                                           Баканову І.Г.

 

                              Шановний Іване Геннадійовичу!

 

Вимушений звернути Вашу увагу на ситуацію, яка склалася навколо інтернет-сайту «Миротворець».

Стало відомо, що на інформаційному ресурсі «Миротворець» містяться персональні дані про політичних діячів, народних депутатів України 9-го та минулих скликань, журналістів, інших осіб.

Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» обробка даних про фізичну особу без її згоди не допускається, крім випадків, визначених Законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, або якщо обробка персональних даних є необхідною для захисту його життєво важливих інтересів.

Прошу Вас дати правову оцінку відповідній ситуації, забезпечити об’єктивну перевірку діяльності інтернет-сайту «Миротворець», у разі виявлення порушень вжити невідкладних заходів.

Про результати прошу повідомити Комітет.

 

З повагою

 

Голова Комітету                                          Нестор Шуфрич

 

 

Н.Шуфрич попросив членів Комітету підтримати зміст та надіслати лист до Служби безпеки України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2019 рік”

13 січня 2020 16:48
13 січня 2020 16:46
04 грудня 2019 14:22
11 листопада 2019 11:45
23 жовтня 2019 15:06
08 жовтня 2019 15:24
24 вересня 2019 12:13
23 вересня 2019 13:25
17 вересня 2019 14:34
09 вересня 2019 16:19