Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               9

 

                                                                                      04         грудня          19

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

 

 

 

         Головує:  Заступник Голови Комітету БРАГАР Є.В. та Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

         Присутні народні депутати України:  ШВЕЦЬ С.Ф.,  ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.  

 

На засідання запрошені:  Хатуна Мургулія – в.о. керівника Київського регіонального офісу СММ ОБСЄ; Ендрю Лоусен – спостерігач Київського регіонального офісу СММ ОБСЄ; Квашин Артем Олександрович – керівник Громадської організації «Центр журналістських розслідувань»; Квашина Дар’я Ігорівна – журналіст Громадської організації «Центр журналістських розслідувань»; Поліщук Наталія – журналіст Дочірнього підприємства «Телерадіокомпанія «Аверс» відкритого акціонерного товариства «Корпорація «Аверс»; Петручик Марія - журналіст Дочірнього підприємства «Телерадіокомпанія «Аверс» відкритого акціонерного товариства «Корпорація «Аверс»; Захарченко Юрій Олександрович – адвокат Товариства з обмеженою відповідальністю «Нові – Медіа», що є частиною «Медіа Холдингу «Вести Україна»; Хіценко Наталія Олександрівна – цивільна дружина журналіста Скачка Володимира Сергійовича; Телешецький Олександр Іванович – адвокат журналіста Скачка Володимира Сергійовича; Петренко Галина – журналіст Громадської організації «Детектро Медіа»; Кущ Ліна Володимирівна – перший секретар Національної спілки журналістів України; Тимошенко Олександр Григорович – журналіст, член Національної спілки журналістів України.

 

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету М.Андріуца, І.Гриценко,  Д.Чаловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про розроблений в Комітеті проект Постанови Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

2. Про перешкоджання професійній діяльності журналістів ГО «Центр журналістських розслідувань».

3. Про звернення Н. Хіценко в інтересах Скачка В.С. щодо забезпечення об’єктивного розслідування кримінального провадження.

4. Про звернення «Телерадіокомпанії «АВЕРС» щодо побиття і пограбування знімальної групи цього телеканалу.

5. Про звернення представника ТОВ «Нові-Медіа» Ю. Глушка щодо захисту прав журналістів.

6. Про звернення щодо незаконного утримання в СІЗО № 19 м. Львова українського політв’язня, журналістки О. Віщур.

7. Різне.

 

Відкриваючи засідання Комітету - перший заступник Голови Комітету Є. Брагар зачитав порядок денний та запропонував підтримати його.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету Є.Брагара про розроблений в Комітеті проект Постанови Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Євгеній Брагар зауважив, що над проектом Рекомендацій працювала робоча група до якої входили медіаюристи, представники правоохоронних органів та міністерств, Національна спілка журналістів України, громадські організації. Він попросив членів Комітету підтримати проект Постанови  Верховної Ради України та зареєструвати його.

 

Вирішили:

Розглянувши проект Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення», Комітет виріши:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови Верховної Ради України Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» прийняти за основу та в цілому.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету Є.Брагара про перешкоджання професійній діяльності журналістів ГО «Центр журналістських розслідувань».

 

Виступили:  МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ШВЕЦЬ С.Ф., КВАШИН А.О.

 

Присутній на засіданні Керівник Громадської організації «Центр журналістських розслідувань» Артем Квашин розповів, що знімальна група 13 листопада ц.р. приїхала до сільської ради села Дударків щоб задати питання сільському голові М.Гуральнику щодо судових проваджень, які відкриті Національним Агентством Запобігання Корупції, на нього і його сина В.Гуральника, а також почути відповіді М.Гуральника на запитання місцевих жителів. Побачивши журналістів М.Гуральник почав тікати, а дійшовши до авто завів його та усвідомлюючи, що перед машиною стоять журналісти, рушив чим здійснив наїзд на журналіста.

А.Квашин зауважив, що міській голова має понести покарання за перешкоджання журналістській діяльності і окрема за збиття пішоходів.  Він попросив членів Комітету тримати цю справу на контролі. 

 

 

Голова Комітету Н.Шуфрич долучився до засідання Комітету.

 

 

Вирішили:

 

Обговоривши члени Комітету вирішили:

 

Надіслати звернення від Комітету до Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

             Веде засідання Голова Комітету Н.Шуфрич

 

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення Н. Хіценко в інтересах Скачка В.С. щодо забезпечення об’єктивного розслідування кримінального провадження.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ЦИБА Т.В., ХІЦЕНКО Н.О., ТЕЛЕШЕЦЬКИЙ О.І.

 

Н.Хіценко зазначила, що є цивільною дружиною журналіста Скачка Володимира Сергійовича. Вона додала, що 5 березня ц.р. працівниками Головного управління Служби безпеки України в Автономній республіці Крим було проведено обшук та звинувачено В.Скачка у вчиненні злочину передбаченого ст. 110 Кримінального кодексу України, якого він не вчиняв, а саме безпідставно та неправдиво звинувачено у сповідуванні антиукраїнських закликів, підтримання окупації та анексії Російською Федерацією півострова Крим.

 

Вирішили:

 

Обговоривши питання про звернення Н. Хіценко в інтересах Скачка В.С. щодо забезпечення об’єктивного розслідування кримінального провадження, Комітет вирішив:

 

Надіслати лист супровід до Генеральної прокуратури України з проханням ще раз вивчити обставини цієї кримінальної справи та прийняти відповідне рішення.

 

Голосували:  “за” – 1

                                   проти – 3

                                   утримались - 1

 

 Рішення не прийнято.

 

Н.Шуфрич зазначив, що у зв’язку з тим що рішення не прийнято у Н.Хіценко залишається право звернутися особисто до нього, як до народного депутата України, з проханням надіслати матеріали до Генерального прокурора України.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення «Телерадіокомпанії «АВЕРС» щодо побиття і пограбування знімальної групи цього телеканалу.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ЦИБА Т.В., ПОЛІЩУК Н., ПЕТРУЧИК М.

 

Журналістка Телерадіокомпанії «Аверс» М.Петручик повідомила, що 8 травня знімальна група телеканалу «Аверс» за редакційним завданням поїхала у село Світязь, Шацького району Волинської області з’ясувати обставини перетину через митний пост «Ягодин» 1500 кг бурштину. Волинські митники дивним чином не помітили сонячного каміння, а польські митники вже на своїй території його затримали. Знімальна група телеканалу «Аверс» навідалась до готельно-ресторанного комплексу «Ле Марк» де святкував своє день народження начальник пункту пропуску «Ягодин» Волинської митниці Олександр Оникійчук щоб спитати про контрабанду бурштину. Коли журналісти прибули на свято їх вивели з приміщення, виламуючи пальці забрали телефони на які було здійснено відеозйомку та пошкодили камеру. Журналісти викликали швидку і поліцію.

М.Петручик повідомила, що Державне бюро розслідувань не побачило у цьому інциденті нападу на журналістів та перекваліфікувало справу за статтею 125 ККУ, а не за статтею 171 ККУ.

 

Журналістка Телерадіокомпанії «Аверс» Н.Поліщук наголосила, що є ще один інцидент по лісу-кругляку. Вона додала, що рік тому журналісти проводили розслідування про контрабанду дерева за кордон. Була проведена  відеозйомка про велику партію нелегального дуба, який був немаркований. Під час відеозйомки охоронці напали на знімальну групу, потрощили камеру, забрали телефон і видалили картку пам’яті. Доповідачка наголосила, що були подані заяви в поліцію, але на сьогодні всі справи закриті.

 

Вирішили:

 

Обговоривши та заслухавши журналістів знімальної групи телеканалу «Аверс» М.Петручик та Н.Поліщук, Комітет вирішив:

 

1. Щодо побиття і пограбування знімальної групи телеканалу «Аверс» посадовцями Волинської митниці ДФС надіслати звернення до Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідування України.

2. Щодо не законного вивозу лісу-кругляку, коли матеріали надійдуть до Комітету з питань свободи слова, звернення надіслати до Міністерства внутрішніх справ України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення представника ТОВ «Нові-Медіа» Ю. Глушка щодо захисту прав журналістів.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ЗАХАРЧЕНКО Ю.О.

 

         Адвокат ТОВ «Нові-Медіа» Ю.Захарченко повідомив, що він діє в інтересах ЗМІ – Товариства з обмеженою відповідальністю «Нові-Медіа», що є частиною «Медіа Холдінгу «Вести Україна» - газети «Вести», Радіо «Вести». Він зазначив, що 8 лютого 2018 року у приміщенні редакції ЗМІ вчинено ряд протиправних дій, які призвели до знищення та чисельного викрадення майна, блокування роботи засобу масової інформації, перешкоджання професійній журналістській діяльності, що супроводжувалось шляхом фізичного впливу та погроз розправою відносно працівників ЗМІ, у зв’язку з чим були подані та зареєстровані відповідні заяви до правоохоронних органів.

        Доповідач зазначив, що процесуальні дії не проводяться, не знайдено та не покарано винних осіб, що в свою чергу це ставить в центрі уваги питання безпеки журналістів, боротьби з безкарністю за злочини проти свободи вираження поглядів, забезпечення вільних та незалежних засобів масової інформації.

 

Вирішили:

 

        Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

        Розгляд питання перенести на засідання Комітету, яке відбудеться 18 грудня ц.р. запросивши представників Національної поліції України, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів та керівництво ТОВ «Бізнес-Центр «Навігатор».

 

          Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення щодо незаконного утримання в СІЗО № 19 м. Львова українського політв’язня, журналістки О. Віщур.

 

Виступили: БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ЦИБА Т.В., КОЗЛОВ М.В., ГРИЦЕНКО І.Б.

 

Керівник секретаріату М.Козлов нагадав, що на минулому засіданні було прийнято рішення заслухати уповноважених осіб журналістки Олени Віщур, але її представники на зв'язок з секретаріатом не вийшли. Він запропонував обговорити звернення і прийняти рішення.

 

Н.Шуфрич наголосив, що виходячи зі змісту звернення громадянки Немирович-Данченко Н.Г. з січня місяця 2019 року за особистим розпорядженням Генерального прокурора України Луценка Юрія у слідчому ізоляторі № 19 м. Львова перебуває депортована 16 січня 2019 року з Російської Федерації до України 60-річна українська журналістка Олена Віщур по обвинуваченню у закликах до змін державного кордону. Заявниця зазначає, що протягом десяти місяців розгляду даної справи Галицьким судом м. Львова, зокрема, Службою безпеки України не пред’явлено жодних звинувачень.

 

Вирішили:

 

         Обговоривши звернення громадянки Наталії Немирович-Данченко, Комітет вирішив:

 

1. Надіслати звернення Н.Г.Немирович-Данченко до Служби безпеки України з проханням у межах компетенції надати Комітету інформацію стосовно зазначеної справи.

2. Звернутися через засоби масової інформації до Наталії Немирович-Данченко з проханням надати свої координати членам Комітету або секретаріату для подальшої співпраці.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

 

Н.Шуфрич наголосив, що на минулому засіданні Комітет прийняв рішення надіслати звернення адвоката О.Бабіча про незаконні утиски окремими працівниками Національної поліції України журналіста Дениса Іванова до Державного бюро розслідувань України. Оскільки зараз відсутній директор ДБР головуючий запропонував перенаправити це звернення до Міністра внутрішніх справ України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Н.Шуфрич повідомив, що він з Т.Цибою були присутні на Всеукраїнській нараді редакторів друкованих ЗМІ щодо захисту української преси і налагодження діалогу між керівництвом «Укрпошти» та представниками українських друкованих видань, яку організувала Національна спілка журналістів України.

Він додав, що нас просили організувати зустріч з генеральним директором «Укрпошти» І.Смілянським, міністром інфраструктури В.Криклієм та міністром культури, молоді та спорту В.Бородянським. Таку зустріч бажано було б провести в режимі наради або засідання трьох комітетів: Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, Комітету з питань транспорту та інфраструктури та нашого Комітету.

Н.Шуфрич наголосив, що така зустріч обов’язково має відбутися та попросив голову підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Цибу бути координатором цього заходу.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

Заступник

Голови Комітету                                            Євгеній БРАГАР

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2019 рік”

13 січня 2020 16:48
13 січня 2020 16:46
04 грудня 2019 14:22
11 листопада 2019 11:45
23 жовтня 2019 15:06
08 жовтня 2019 15:24
24 вересня 2019 12:13
23 вересня 2019 13:25
17 вересня 2019 14:34
09 вересня 2019 16:19