Комітет з питань свободи слова

 

                                                                                               5

 

                                                                                      02           жовтня        19

 

     вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 15 год. 00 хв.

 

 

 

         Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

         Присутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф.,  ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. 

 

На засідання запрошені: Кущ Ліна Володимирівна – перший секретар Національної спілки журналістів України; Криволапов Анатолій Іванович -    генеральний директор ТОВ «Робітнича газета»; Івасюк Ірина Юріївна – адвокат ТОВ «Робітнича газета»; Шеляженко Юрій Вадимович – редактор газети «Правдошукач»; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної Асоціації українських медіа.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету М.Андріуца; головні консультанти секретаріату Комітету І.Гриценко, І.Маковецька-Саєнко; С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення генерального редактора ТОВ «Робітнича газета» А. Криволапова щодо припинення випуску газети.

2. Про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. № 2152 від 17.09.2019р., внесений народними депутатами України О. Василевською-Смаглюк, О. Устіновою).

3. Про затвердження проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про забезпечення проведення 6 листопада 2019 року парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» та плану заходів з підготовки та проведення Верховною Радою України парламентських слухань.

4. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення генерального редактора ТОВ «Робітнича газета» А. Криволапова щодо припинення випуску газети.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В, КРИВОЛАПОВ А.І., ІВАСЮК І.Ю.

 

 

Головний редактор ТОВ «Робітнича газета» А.Криволапов розповів присутнім, що 19 серпня ц.р. Окружний адміністративний суд міста Києва за зверненням Міністерства юстиції України та Служби безпеки України прийняв рішення про припинення випуску «Робітничої газети». Він додав, що колектив «Робітничої газети» розцінює рішення Окружного адмінсуду Києва про припинення випуску газети як складову частину заборони будь-якої ідеології, яка відображає інтереси найманих працівників, а також як наступ на свободу слова, та свободу журналістської праці.

 

Після обговорення члени Комітету взяли до відома інформацію генерального директора ТОВ «Робітнича газета» А.Криволапова та зауважили, що справа знаходиться в суді і Комітет немає жодних підстав втручатися у судовий процес та приймати рішення.

 

 Слухали: 2.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. № 2152 від 17.09.2019р., внесений народними депутатами України О. Василевською-Смаглюк, О. Устіновою).

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. № 2152 від 17.09.2019р., внесений народними депутатами України О. Василевською-Смаглюк, О. Устіновою), Комітет вирішив:

  Запропонувати Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. № 2152 від 17.09.2019р., внесений народними депутатами України О. Василевською-Смаглюк, О. Устіновою) прийняти за основу та в цілому.

 

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження проекту Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про забезпечення проведення 6 листопада 2019 року парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» та плану заходів з підготовки та проведення Верховною Радою України парламентських слухань.

Виступили:  ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

На виконання Постанови Верховної Ради України від 18 листопада 2019 року № 104-ІХ «Про проведення парламентських слухань на тему: Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова вирішив:

 

1.                 Затвердити проект Розпорядження Голови Верховної Ради України «Про забезпечення проведення 6 листопада 2019 року парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

2.                 Затвердити План заходів із підготовки та проведення 6 листопада парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення». 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

 

Н.Шуфрич  повідомив, що від Національної асоціації українських медіа надійшло звернення щодо підтримки поправки до проекту Закону про оренду державного та комунального майна реєстр. № 1055-1 та передав слово  Тетяні Цибі.

 

Тетяна Циба зазначила, що йдеться про скасування з 1 липня 2020 року всіх укладених раніше договорів оренди приміщень, що перебувають у державній або комунальній власності.

Водночас вона додала, що законопроект не враховує вимоги статті 9, 12 Закону України «Про реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації» та створює колізію з нормами Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».

Т.Циба наголосила, що ця поправка не підтримана профільним комітетом та запропонувала ще раз звернутися до Комітету економічного розвитку з проханням переглянути це рішення.

 

Після обговорення члени Комітету доручили Тетяні Цибі при розгляді законопроекту (реєстр. № 1055-1) до другого читання на пленарному засіданні озвучити позицію Комітету з питань свободи слова про підтримку правки щодо пільгових умов оренди приміщень друкованих засобів масової інформації.

 

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

  Рішення прийнято.

 

 

 Н.Шуфрич наголосив, що на засіданні присутній Юрій Шеляженко журналіст газети «Правдошукач», який проводив журналістські розслідування і після публікацій статті «Свавілля військоматів: реакція ООН і нардепів» на нього було скоєно напад.

 Ю.Шеляженко розповів, що 23 вересня ц.р. на сайті газети «Правдошукач» була опублікована його стаття «Свавілля військоматів: реакція ООН і нардепів», в якій висвітлювалася діяльність парламенту, де були наведені коментарі народних депутатів стосовно необхідності реагування парламенту на зафіксовані Моніторинговою місією ООН в Україні 11 випадків свавільних затримань під час весняного призову. Він додав, що після публікації 26 вересня двоє невідомих осіб розмалювали червоною фарбою з образливими написами двері квартири де він живе, а також де знаходиться редакція газети «Правдошукач». Після дзвінка в поліцію із повідомленням про злочин ці особи повернулися, зламали йому фотоапарат і напали на нього залишивши синець на плечі.

 Ю.Шеляженко наголосив, що поліція відмовляється шукати нападників та попросив парламентарів цю справу взяти на контроль Комітету.

 

Виступили:  МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.,  ШВЕЦЬ С.Ф., ШЕЛЯЖЕНКО Ю.В.

 

Вирішили:

        Заслухавши редактора газети «Правдошукач» Юрія Шеляженка щодо перешкоджання його професійній журналістській діяльності члени Комітету вирішили:

       Звернутися до Міністра внутрішніх справ України та Керівника  Головного управління Національної поліції України в місті Києві з проханням розглянути звернення Ю.Шеляженка та вжити відповідних заходів реагування.

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

Рішення прийнято.

            Н.Шуфрич повідомив, що в Комітет надійшло звернення від Незалежної спілки журналістів України щодо неприпустимої поведінки прес-секретаря Президента України Юлії Мендель по відношенню до журналістів.

           Приводом для цього є випадок із журналістом програми «Схеми: корупція в деталях» Сергієм Андрушко, американським журналістом Крістофером Міллером, який працює у Києві для «Радіо Свобода» та журналісткою Наталією Шимків.

          Головуючий запропонував розглянути це питання на засіданні Комітету та доручив секретарю Комітету Сергію Швецю зв’язатися з прес-секретарем Президента України Юлією Мендель та з’ясувати дату і час для проведення засідання.

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 1

                                   утримались - 0

 

Рішення прийнято.

 

        Т.Циба наголосила, що народна депутатка минулого скликання Ольга Червакова хотіла би працювати позаштатним консультантом Комітету з питань свободи слова. Вона додала, що О.Червакова буде залучена в роботі по розробці законопроектів та братиме участь у вивчені практики застосування законодавчих актів вітчизняного та зарубіжного законодавства.

        Члени Комітету підтримали пропозицію Тетяни Циби та доручили секретаріату Комітету звернутися до Керівника Апарату Верховної Ради України з проханням затвердити Червакову Ольгу Валеріївну позаштатним консультантом Комітету з питань свободи слова.

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2019 рік”

13 січня 2020 16:48
13 січня 2020 16:46
04 грудня 2019 14:22
11 листопада 2019 11:45
23 жовтня 2019 15:06
08 жовтня 2019 15:24
24 вересня 2019 12:13
23 вересня 2019 13:25
17 вересня 2019 14:34
09 вересня 2019 16:19