Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               10

 

                                                                                      18         грудня          19

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

 

 

 

         Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

            Присутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф.,  ЦИБА Т.В.

 

           Відсутні народні депутати України:  МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

На засідання запрошені: Бочоррішвілі Вахтанг Георгійович – начальник 2-го відділу управління менеджменту Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів; Захарченко Юрій Олександрович – адвокат Товариства з обмеженою відповідальністю «Нові – Медіа», що є частиною «Медіа Холдингу «Вести Україна»; Глушко Юрій Миколайович - адвокат Товариства з обмеженою відповідальністю «Нові – Медіа», що є частиною «Медіа Холдингу «Вести Україна»; Давиденко-Лісогубенко Вікторія Іванівна – заступник начальника управління-начальник слідчого відділу Деснянського Головного управління Національної поліції в місті Києві; Лашко Артем Володимирович – заступник начальника слідчого управління Головного управління Національної поліції в місті Києві; Савичев Антон Володимирович – головний редактор сайта «Вести»; Фролова Олена Григорівна – представник ТОВ «Бізнес-Україна «Навігатор»; Гріцак Костянтин Іванович - директор департаменту зовнішніх зав’язків та правових питань компанії Воля; Котюжинська Тетяна Григорівна – керівник Громадської спілки «Національна асоціація українських медіа».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету М.Андріуца, І.Гриценко,  Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення представника ТОВ «Нові-Медіа» Ю. Глушка щодо захисту прав журналістів.

          2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (щодо уточнення умов припинення повноважень члена Ради з державної підтримки кінематографії), (реєстр. № 2520 від 03.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, Є.Кравчук, М.Потураєвим, С.Швецем, Т.Цибою та іншими).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження), (реєстр. № 2521 від 03.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, Є.Кравчук, М.Потураєвим, С.Швецем, Т.Цибою та іншими).

4. Про оновлення складу Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова.         

5.  Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на січень 2020 року.                                    

6. Про пропозиції Національної спілки журналістів України щодо вивчення стану безпеки журналістської діяльності на прикладі найбільш проблемних регіонів України.                                     

7. Про звернення секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо делегування представника Комітету до складу робочої групи в Апараті РНБОУ.                                       

8.  Різне.

     Про створення сторінки Комітету на facebook.                                       

 

Голова Комітету запропонував порядок денний прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Н.Шуфрич зауважив, що від Голови Верховної Ради України Д.Разумкова надійшло звернення про надання пропозицій до плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2020 рік. Він попросив включити це питання до порядку денного.

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (щодо уточнення умов припинення повноважень члена Ради з державної підтримки кінематографії), (реєстр. № 2520 від 03.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, Є.Кравчук, М.Потураєвим, С.Швецем, Т.Цибою та іншими).

 

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

 

Вирішили:

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (щодо уточнення умов припинення повноважень члена Ради з державної підтримки кінематографії), (реєстр. № 2520 від 03.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, Є.Кравчук, М.Потураєвим, С.Швецем, Т.Цибою та іншими), Комітет вирішив:

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (щодо уточнення умов припинення повноважень члена Ради з державної підтримки кінематографії), (реєстр. № 2520 від 03.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, Є.Кравчук, М.Потураєвим, С.Швецем, Т.Цибою та іншими) прийняти за основу.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань прав громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження), (реєстр. № 2521 від 03.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, Є.Кравчук, М.Потураєвим, С.Швецем, Т.Цибою та іншими).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

 

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження), (реєстр. № 2521 від 03.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, Є.Кравчук, М.Потураєвим, С.Швецем, Т.Цибою та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження), (реєстр. № 2521 від 03.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, Є.Кравчук, М.Потураєвим, С.Швецем, Т.Цибою та іншими) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про оновлення складу Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова.         

 

Виступили: БРАГАР Є.В.

 

Н.Шуфрич повідомив, що до Комітету надійшов лист від секретаря Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова К.Гріцака про оновлення Громадської ради. К.Гріцак пропонує включити до складу Громадської ради Петренко Галину Павлівну, Стройко Ірину Анатоліївну та Томіленка Сергій Антоновича.

 

Вирішили:

 

Розглянувши подання секретаря Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова К.Гріцака, Комітет вирішив:

 

Включити до складу Громадської ради Петренко Галину Павлівну – журналістку ГО «Детектор Медіа».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Включити до складу Громадської ради Стройко Ірину Анатоліївну – голову Комітету Асоціації правників України з питань засобів масової інформації та рекламного права.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Включити до складу Громадської ради Томіленка Сергія Антоновича – Голову Національної спілки журналістів України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на січень 2020 року.                                    

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на січень 2020 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

Розклад засідань Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова

на січень  2020 року

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

січень

 

15

 

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 5.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про пропозиції Національної спілки журналістів України щодо вивчення стану безпеки журналістської діяльності на прикладі найбільш проблемних регіонів України.                                     

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф.

 

          Н.Шуфрич наголосив, що до Комітету звернувся Голова Національної спілки журналістів України С.Томіленко з проханням запланувати виїзні засідання у найбільш проблемні, з огляду безпеки журналістської діяльності, регіони. Він додав, що це питання на засіданні мають представляти представники спілки журналістів України.

 

        Вирішили:

 

        Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

1.         Лист Голови Національної спілки журналістів України С.Томіленка взяти до відома.

2.         Запросити на наступне засідання представників Національної спілки журналістів України для узгодження регіону та дати проведення виїзного засідання.   

3.         Доручити секретарю Комітету С.Швецю бути координатором проведення  відповідних заходів.

 

          Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо делегування представника Комітету до складу робочої групи в Апараті РНБОУ.                                      

 

Виступили:  БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Головуючий наголосив, що до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова звернувся Секретар Ради національної безпеки і оборони України О.Данілов з проханням визначити кандидатури до складу робочої групи в Апараті Ради національної безпеки і оборони України.

 

 

Вирішили:

 

         Обговоривши звернення Секретаря Ради національної безпеки і оборони України О.Данілова, Комітет вирішив:

 

         Делегувати до  робочої групи з питань забезпечення роботи Головного   ситуаційного центру України заступника голови Комітету Брагара Євгенія Вадимовича та голову підкомітету з питань прав громадян на інформацію Цибу Тетяну Вікторівну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про лист Голови Верховної Ради України Д.Разумкова щодо надання пропозицій до плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2020 рік.

 

Виступили:  БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Після обговорення Голова Комітету запропонував лист Голови Верховної Ради України Д.Разумкова про надання пропозицій до плану законопроектної роботи на 2020 рік взяти до відома та доручити секретаріату підготувати відповідні пропозиції.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  створення сторінки Комітету з питань свободи слова на facebook.

 

Виступили:  БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Під час обговорення члени Комітету погодились створити обліковий запис Комітету з питань свободи слова на facebook, де оприлюднювати протоколи, рішення, висновки та відповідні рекомендації прийняті Комітетом, а також надати можливість кожному члену Комітету висловлювати свою позицію з будь якого питання.

 

Вирішили:

 

Доручити секретаріату розробити відповідну концепцію щодо створення облікового запису Комітету з питань свободи слова на facebook та презентувати її на наступному засіданні.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 9. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про   звернення представника ТОВ «Нові-Медіа» Ю.Глушка щодо захисту прав журналістів.

 

Виступили:  БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БОЧОРРІШВІРІ В.Г., ЗАХАРЧЕНКО Ю.О., ГЛУШКО Ю.М., ДАВИДЕНКО-ЛІСОГУБЕНКО В.І., ЛАШКО А.В., САВИЧЕВ А.В., ФРОЛОВА О.Г.

 

Вирішили:

 

Розглянувши та обговоривши звернення представників Товариства з обмеженою відповідальністю «Нові-Медіа», що є частиною «Медіа Холдингу «Вести Україна» - газета «Вести», Радіо «Вести» стосовно захисту свободи слова, прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації ТОВ «Нові-Медіа», Комітет вирішив:

 

Звернутися до Голови Національної поліції України – начальника Головного управління Національної поліції у місті Києві Крищенка А.Є. з проханням взяти під особистий контроль відповідне розслідування, а також надати інформацію щодо стану його проведення в межах компетенції та з урахуванням обставин, пов’язаних із розголошенням відомостей досудового розслідування.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2019 рік”

13 січня 2020 16:48
13 січня 2020 16:46
04 грудня 2019 14:22
11 листопада 2019 11:45
23 жовтня 2019 15:06
08 жовтня 2019 15:24
24 вересня 2019 12:13
23 вересня 2019 13:25
17 вересня 2019 14:34
09 вересня 2019 16:19