Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                92

 

                                                                                         10             липня          18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 18/2, кімн. № 12

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 00 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К.,  СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.,  СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О.

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

На засідання запрошені: Артеменко Юрій Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; Герасим’юк Ольга Володимирівна – перший заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; Фещук Уляна Юріївна – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Ільяшенко Олександр Борисович – відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Костинський Сергій Анатолійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Коваль Валентин Юрійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України.

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

                

1. Про обговорення ситуації у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення та пошук шляхів розблокування роботи регулятора.

          2. Про рішення Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України щодо впорядкування роботи журналістів і технічних працівників засобів масової інформації, акредитованих у Верховній Раді України.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про обговорення ситуації у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення та пошук шляхів розблокування роботи регулятора.

 

Голова Комітету В.Сюмар зауважила, що питання про ситуацію яка склалася в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення  буде обговорено в закритому режимі відповідно до частини першої статті 46 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

 

(Закрита частина засідання Комітету).

 

 

 Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про  рішення Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України щодо впорядкування роботи журналістів і технічних працівників засобів масової інформації, акредитованих у Верховній Раді України.

 

     Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В.

 

     В.Сюмар наголосила, що Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України 4 липня ц.р. прийняв рішення, яким пропонує створити у Верховній Раді України прес-центр на третьому поверсі кулуарів та обмежити доступ журналістів до першого і другого поверхів кулуарів.

    Головуюча додала, що наш Комітет точно не підтримує таке рішення. Ми маємо навести лад з акредитацією, а не створювати обмеження для тих журналістів хто добросовісно робить свою роботу і висвітлює діяльність парламенту.

         Після обговорення члени Комітету вирішили від Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики зробити відповідну Заяву.

 

Заява Комітету з питань свободи слова та

інформаційної політики

 

4 липня 2018 року Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України прийняв Рішення щодо впорядкування роботи журналістів і технічних працівників засобів масової інформації, акредитованих в Верховній Раді України. Документом, зокрема, передбачається створити окремий прес-центр для журналістів на третьому поверсі кулуарів парламентської будівлі на Грушевського, 5.

Це викликало занепокоєння представників медіа, які сприйняли таку ідею як спробу обмежити в подальшому доступ журналістів до кулуарів 1-го і 2-го поверхів. Ми підтримуємо представників медіа, які професійно виконують свої обов`язки і вважаємо створення обмежень для їх роботи необґрунтованими, адже мова йде про висвітлення роботи українського парламенту і задоволення суспільного інтересу. Зазначимо також, що на другому поверсі кулуарів створено належні умови для роботи ЗМІ: працюють прес-поінти для брифінгів депутатів та точки доступу до оптоволокна тощо. Прес центр мав би стати доповненням для більш якісної роботи журналістів.

Водночас, ми поділяємо позицію Прес-служби і керівництва Верховної Ради щодо необхідності впорядкування Положення про акредитацію: доступ до парламентської будівлі за картками акредитації повинні мати журналісти, які виконують свої професійні обов`язки та висвітлюють діяльність Верховної Ради, а не особи, які, спекулюючи на свободі слова, отримують акредитації для вирішення особистих питань.

Отже, закликаємо керівництво парламенту забезпечити всі умови для роботи журналістів і звернути увагу на необхідність врегулювання питання акредитації шляхом розробки нового Положення про акредитацію.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07