Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

  

                                                                                                96

 

                                                                                          19            вересня        18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 18/2, кімн № 11

                                                        

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                                            

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В.,  СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.О, СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А.

 

 

Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К.,  АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засідання запрошені:  Наливайко Олег Ігорович – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Артеменко Юрій Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; Герасим’юк Ольга Володимирівна – перший заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фещук Уляна Юріївна – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Костинський  Сергій Анатолійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; Коваль Валентин Юрійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Бабін Борис Володимирович – постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим; Шевчук Микола Миколайович – заступник Керівника Апарату Верховнорї Ради України; Євдотченко Леонід Олександрович – Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України; Корсун Володимир Іванович – Генеральний директор ДП «Український державний центр радіочастот»; Семерей Петро Іванович – генеральний директор Концерну РРТ; Аляб’єва Ірина Миколаївна – тимчасово виконуюча обов’язки генерального директора ТОВ «Зеонбуд»; Тарабукін Олексій Юрійович – завідувач сектору стратегічних комунікацій Міністерства інформаційної політики України; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації правовласників та постачальників контенту; Мальчевський Андрій – директор Департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення ТОВ «ТРК «Студія «1+1»; Стройко Ірина – головний юристконсульт ТОВ «ТРК «Студія «1+1» .

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

          

 

1. Про відключення аналогового наземного ефірного телевізійного мовлення в Україні та шляхи вирішення проблем забезпечення права громадян на інформацію.

2. Доповідь Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Бориса Бабіна.  

3.  Різне.

 

 

В.Сюмар запропонувала у різному розглянути питання про напад на кореспондента телеканалу «NewsOne» Дарину Білеру, про спроби тиску і вербування співробітником СБУ журналіста інтернет-видання «Страна UA» та  інші випадки нападу на журналістів.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали доповідь Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Бориса Бабіна.  

   

     Виступили: СЮМАР В.П., ВИСОЦЬКИЙ С.В., БАБІН Б.В., КОСТИНСЬКИЙ С.А.

 

Комітет заслухав доповідь Постійного представника Президента України в Автономній Республіці Крим Бориса Бабіна про свободу слова та інформаційну політику на тимчасово окупованій території України в Криму.

Суть виголошеного Бабіним зводилася до того, що у Криму встановлено  тотальний інформаційний контроль держави-агресора. Більше того, після введення в експлуатацію нового передавального центру «Солоне озеро» поблизу Джанкоя російська пропаганда «накриває» потужним сигналом значну територію Херсонської області. Наразі співвідношення каналів мовлення з якісним прийомом складає один до десяти на користь російської пропагандистської машини. Сигнал українських мовників з вежі у Чонгарі глушиться на території Криму. Апеляція до міжнародних органів з приводу захоплення українського частотного ресурсу не спрацьовує.

Через відсутність фінансування зупинені роботи по збільшенню висоти вежі у Чаплинці. На адміністративному кордоні з Кримом не було і немає ефективних засобів нейтралізації сигналу російської пропаганди. «Українське радіо», яке об’єктивно є найбільш фаховим і популярним у сегменті інформаційного мовлення, не отримало частотного ресурсу в FM - діапазоні. для повноцінного мовлення на півдні Херсонщини та на територію Криму.

З огляду на це, Голова Комітету Вікторія Сюмар зауважила, що ці проблеми, які спричинені політичним рішенням про вимкнення з 1 вересня ц.р. аналогового телевізійного мовлення без відповідної підготовки і забезпечення населення засобами прийому цифрового сигналу, лежить у площині повноважень Ради Національної безпеки і оборони. Головуюча додала, що Комітет не залишатиметься осторонь, використовуватиме для якнайшвидшого розв’язання проблем свої контрольні функції і повноваження та доручила секретаріату підготувати відповідне звернення Раді Національної безпеки і оборони України. 

 

               

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про відключення аналогового наземного ефірного телевізійного мовлення в Україні та шляхи вирішення проблем забезпечення права громадян на інформацію.

 

    Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ПАВЛЕНКО Ю.О.,      АРТЕМЕНКО Ю.А., ЧЕРНИШ О.М., ФЕЩУК У.Ю., БІДЕНКО А.І.,  ЄВДОТЧЕНКО Л.О., КОРСУН В.І., СЕМЕРЕЙ П.І., АЛЯБЄВА І.М., МАЛЬЧЕВСЬКИЙ А., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

 

         Вікторія Сюмар наголосила, що задача про відключення аналогового мовлення була поставлена Президентом України, і в рекордні темпи Україна виконала свої міжнародні зобов’язання, тобто відключила аналогове мовлення. Вона звернулась до присутніх з питанням чи перейшла Україна на цифру після того, як був відключений аналог та чи є інформація про те, що ми маємо в результаті, і яка кількість населення України не має сьогодні можливості отримувати цифрове телебачення.

 

Запрошений на засідання Комітету Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Леонід Євдотченко наголосив, що у 2016 році з моменту прийняття рішення РНБО з’явилися відповідні розпорядження уряду, були сформовані плани, запрацювала робоча група по впровадженню цифрового телебачення. Було відключено аналогове телебачення в місті Києві і Кіровоградській області. Він, заявив, що покриття цифровим телебаченням території України не зовсім відповідає тим цифрам, які були задекларовані «Зеонбудом». Щоправда, останній має намір добудувати свою мережу.

Щодо кількості громадян які на сьогодні фактично лишилися без телебачення Л.Євдотченко зауважив, що таких цифр у нього немає. Він зауважив, що на сьогодні в обласних державних адміністраціях працюють гарячі лінії, куди надходять дзвінки від населення, також інформація збирається і технічними підрозділами УДЦР.

Юрій Артеменко зазначив, що ніхто не має говорити, що все населення України має бути стовідсотково забезпечене цифровим мовленням. Тому що є й природні білі плями. Ліцензійні зобов’язання “Зеонбуду” передбачають, що 95% населення має бути забезпечене сигналом. За його словами, Нацрада разом з «Українським державним центром радіочастот» робили виїзди, заміри, які показали, що іноді людині треба просто підняти антену на кілька метрів і сигнал з’являється.

На думку Ю.Артеменка, перехід на цифру хоч і є політичним рішенням, але дозволяє розвивати економіку, новітні технології, звільняти частоти для інших мовників, зокрема для радійників. Голова Нацради повідомив, що за результатами відключення в Кіровоградській області у нас близько 150 звернень громадян, які скаржаться не стільки на відсутність сигналу, скільки на відсутність телетюнерів. Ми звернулися до уряду й обласних державних адміністрацій, щоб вони знайшли гроші для малозабезпечених на сет-топ-бокси.

Друга, за його словами, проблема – це білі плями. Цю проблему вирішить тільки встановлення додаткових передавачів. Голова Нацради підтвердив, що з переходом на цифру Концерн РРТ перетворився в орендодавця веж і втрачає великі кошти.

 

Також в ході обговорення питання члени Комітету і запрошені фахівці акцентували увагу на неналежній якості покриття цифровим сигналом провайдера ТОВ «Зеонбуд», який за умовами ліцензії повинен забезпечити впевнений прийом цифрового сигналу для 95 відсотків населення України.

         Виконуюча обов’язки генерального директора ТОВ «Зеонбуд» Ірина Аляб’єва запевняла депутатів, що покриття «цифрою» відповідає ліцензійному. Проте її запевнення спростував представник юридичної служби телекомпанії «1+1» А.Мальчевський.  Він, зокрема, оприлюднив результати першого і поки що єдиного моніторингу покриття цифровим сигналом у Волинській області. Моніторинг на замовлення телеканалів «1+1» та «Інтер» проводили фахівці ДП «Український державний центр радіочастот» за сертифікованими методиками.  Одержані результати невтішні. Відхилення від передбаченого ліцензією покриття зафіксовані на рівні від 15 до 20 відсотків.

         Присутній на засіданні генеральний директор державного Концерну РРТ Петро Семерей запевнив Комітет, що Концерн готовий у стислі терміни, впродовж року, побудувати цифровий мультиплекс у метровому діапазоні, який забезпечить краще, ніж у «Зеонбуду» покриття. Відповідні частоти вже прораховані УДЦР. Крім цього, Семерей повідомив, що з відключенням аналогового мовлення Концерн РРТ втратив 50% запланованих доходів. Але найбільша проблема для підприємства – це борги НСТУ. Станом на вересень Суспільний мовник заборгував Концерну за трансляцію сигналу більше 100 мільйонів гривень. Проте після відключення аналогового сигналу НСТУ, яке планується з січня наступного року, Україна може втратити унікальне стратегічне для інформаційної безпеки держане підприємство, чого не можна допустити.

 

          Вирішили:

За підсумками дискусії Комітет зверниться до РНБО з рекомендацією невідкладно розглянути питання зміцнення інформаційної безпеки та забезпечення права громадян на інформацію у зв’язку з відключенням ефірного наземного аналогового мовлення та викликами, які несе в собі монополізація ринку цифрового мовлення приватним провайдером з непрозорою структурою власності.

Також Комітет скерує відповідні рекомендації Кабінету Міністрів України в тому числі і щодо фінансового забезпечення погашення боргів НСТУ перед Концерном РРТ, Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, відповідним центральним органам виконавчої влади.

 Крім цього, Комітет направить звернення до Генеральної прокуратури України і Національного антикорупційного бюро України із запитом результатів розслідування корупційних дій очільників Державного комітету телебачення і радіомовлення України, які у 2012 році за кошти Державного бюджету (понад 540 мільйонів гривень) закуповували зі значним перевищенням ринкової ціни сет-топ-бокси для малозабезпечених громадян та інвалідів. 

        

Різне.

 

У різному доповідаючи питання про побиття журналістки телеканалу «NewsOne» Дарини Білери під стінами Генеральної прокуратури України Голова Комітету В.Сюмар зазначила, що будь-які напади на журналістів є неприпустимими. Зокрема вона сказала: «Бити не можна й звичайних громадян, тим паче журналістів, бо вони роблять свою роботу – інформують людей. І я не думаю, що в даному випадку мали би бути якісь проблеми з розслідуванням, бо все було в прямому ефірі. І тому я пропоную, засуджуючи факти нападів на журналістів, і наголошуючи, що у нас надзвичайно мало прецедентів ефективних розслідувань і покарань, запросити на наступне засідання представників силових структур з тим, аби вони нас поінформували про цей випадок, та про результати інших розслідувань нападів на журналістів».

 

С.Висоцький наголосив, що перед тим, як робити остаточні висновки щодо нападів на журналістів, особливо телеканалів, які фінансуються прихильниками країни-агресора, необхідно послухати думку правоохоронних органів. Як він відзначив, зараз ворожі до України сили маскуються під праворадикалів, і саме такі можуть нападати на журналістів задля погіршення ситуації в країні.

Також він запропонував на наступному засіданні Комітету розглянути законопроект про прозорість фінансування медіа. Він додав, що цим ми полегшимо нашим спецслужбам та правоохоронним органам боротьбу з ворожою пропагандою.

Ю.Павленко підтримуючи головуючу запропонував включити в порядок денний наступного пленарного тижня проект постанови, ініціатором якої були всі члени Комітету свободи слова та інформаційної політики, про парламентські слухання по безпеці журналістів. За його словами проект був внесений рік назад, але парламентські слухання актуальні зараз не менше, ніж торік.

 

Після обговорення члени Комітету вирішили на наступному засіданні Комітету розглянути питання про стан розслідування нападу у прямому ефірі на кореспондента телеканалу «NewsONE» Дарину Білеру; про спроби тиску і вербування співробітником СБУ журналіста інтернет- видання «Страна UA», а також про розслідування резонансних фактів перешкоджання журналістській діяльності, зафіксованих у 2018 році.

 

Також запросити представників Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07