Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                102

 

                                                                                           21         листопада       18    

 

                                                         вул. М.Грушевського, 18/2, кімн. № 11

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

    

 

 

                                                    

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

Відсутні народні депутати України:  АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К.

 

На засіданні присутні: Лозовой Андрій Сергійович – народний депутат України; Джапарова Еміне Айярівна – перший заступник Міністра інформаційної політики України; Артеменко Юрій Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фещук Уляна Юріївна – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; Ільяшенко Олександр Борисович – відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Костинський Сергій Анатолійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Глущенко Олександр Леонідович – директор ТОВ «Омега ТБ»; Гуріненко Віталій Миколайович – генеральний директор ТОВ «Студія Терези»; Лахно Євген Леонідович – працював заступником начальника управління поширення радіомовної продукції філії НСТУ «Українське радіо»; Малазонія Лаврентій Теймуразович – тимчасово непрацюючий; Мельничук Олександр Сергійович – директор ТОВ «Євромедіа Україна»; Миколюк Павло Павлович – директор ТОВ «Юридична фірма «Віндекс»; Онопрієнко Максим Валентинович – генеральний продюсер ТОВ «Запорізька незалежна телерадіоорганізація ТВ-5; Руденко Валентина Степанівна – Державне управління справами (радник Президента України В.Ющенка); Харебін Олександр Володимирович – тимчасово не працює; Чемес Володимир Михайлович – самозайнята особа, адвокат; Шаповалов Андрій Анатолійович – менеджер філії ПАТ НСТУ «Регіональна дирекція UA: Донбас»;  Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації правовласників та постачальників контенту.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

 

1. Про розгляд кандидатур на вакантну посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

2. Різне.

      

Відкриваючи засідання В.Сюмар наголосила, що в порядку денному одне питання, але пропоную ще заслухати інформацію про мораторій щодо перевірки телерадіоорганізацій у виборчій період.

 

С.Висоцький запропонував від Комітету звернутися до міжнародних організацій щодо застосування санкцій Російської Федерації проти українського журналіста Віталія Портникова та інших журналістів.

Голова Комітету запропонувала С.Висоцькому підготувати таке звернення і на наступному засіданні прийняти відповідне рішення.

                  

Г.Шверк повідомив, що отримав звернення від Національної гвардії України щодо реформування відомчих друкованих засобів масової інформації Національної гвардії. Він запропонував обговорити це питання.

 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1.  Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про розгляд кандидатур на вакантну посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.         

     

    Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.С., ЛОЗОВИЙ А.С., АРТЕМЕНКО Ю.А., ФЕЩУК У.Ю., ГЛУЩЕНКО О.Л., ГУРІНЕНКО В.М., ЛАХНО Є.Л., МАЛАЗОНІЯ Л.Т., МЕЛЬНИЧУК О.С., МИКОЛЮК П.П., ОНОПРІЄНКО М.В., РУДЕНКО В.С., ХАРЕБІН О.В., ЧЕМЕС В.М., ШАПОВАЛОВ А.А.

 

 

         В.Сюмар зазначила, що у визначені законом терміни до Комітету надійшли документи 12 кандидатів на вакантну посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Вона додала, що кандидат Гліб Головченко відкликав пакет документів на участь у конкурсі. Також депутатська фракція «Опозиційний блок» відкликала подання на Віталія Гуріненка.

         Водночас головуюча наголосила, що з десяти кандидатів, які залишилися, один не надав відповідні документи в повному обсязі і тому не пройшов спецперевірку, а також не всі суб’єкти подання мають всеукраїнський статус.

 

         Після обговорення члени Комітету вирішили заслухати всіх десятьох кандидатів, а рішення ухвалити по шести кандидатам, які відповідають вимогам статті 7 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» та пройшли спеціальну перевірку.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши кандидатів на вакантну посаду члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:               

 

Відповідно до частини 3 статті 5 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» внести на розгляд Верховної Ради України відповідне подання з висновками і рекомендаціями на:

 

 

1.     Глущенка Олександра Леонідовича

              Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

2. Лахна Євгена Леонідовича

             Голосували:  «за – 10

                                    проти – 0

                                    утрималися – 1»

                Рішення прийнято.

 

3. Онопрієнка Максима Валентиновича

              Рішення прийнято одноголосно.

 

4. Руденко Валентину Степанівну

               Рішення прийнято одноголосно.

 

5. Чемеса Володимира Михайловича

                  Голосували:  «за – 8

                                        проти – 0

                                        утрималися – 3»

                               Рішення прийнято.

 

6. Шаповалова Андрія Анатолійовича

                    Рішення прийнято одноголосно.

 

Щодо решти кандидатів Малазонії Л.Т., Мельничука О.С., Миколюка П.П. та Харебіна О.В. провести відповідні консультації та ухвалити рішення.

 

 

 

Різне:

 

В.Сюмар зауважила, що до Комітету звернулися три медіагрупи з проханням зареєструвати проект Постанови щодо мораторію на проведення перевірок засобів масової інформації у передвиборний період.  

Головуюча зазначила, що наш Комітет підготує такий мораторій аби уникнути тиску під час виборчої кампанії, і щоб ні у кого не виникало бажання впливати на засоби масової інформації та коригувати їхню редакційну політику.

Нацрада, зі свого боку, з цим не погодилася і запропонувала залишити їм право на перевірки.

Після обговорення Голова Комітету В.Сюмар наголосила, що підготує  проект Постанови Верховної Ради України «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року» та запросила членів Комітету підписати його.

 

 

Г.Шверк наголосив, що Головне управління Національної гвардії України звернулося до нас з проханням вирішити проблемні питання стосовно реформування своїх видань, журналу «Слово честі» та газети «Ратник», відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Голова Комітету зауважила, що бачить два варіанти розв’язання цієї проблеми. Перший це йти шляхом реформування своїх видань в офіційний бюлетень Національної гвардії України. Другий - необхідно реєструвати відповідний проект закону.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

  

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07