Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                91

 

                                                                                         4             липня          18    

 

 

                                                                   вул. М.Грушевського, 5

                                                                       кулуари, 3-й поверх

                                                          

                                                                         о 12 год. 00 хв.

 

 

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О., АБДУЛЛІН О.Р.

 

Відсутні народні депутати України:   ПАВЛЕНКО Ю.О.  

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

                

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 8441 від 06.06.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Стеценком, С.Висоцьким, Б.Онуфриком та інш.).

2. Проект Закону про внесення змін до закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 8441-1 від 20.06.2018р., внесений народним депутатом України А.Денисенком).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо недопущення тиску на незалежні телеканали через відключення аналогового телебачення), (реєстр. № 8466 від 11.06.2018р., внесений народним депутатом України С.Міщенком).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прозорості та відкритості інформації про діяльність благодійних організацій та громадських об'єднань, які отримують фінансування від іноземних держав та іноземних неурядових організацій (реєстр. № 8501 від 20.06.2018р., внесений народним депутатом України С.Тарутою).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення бізнесу і забезпечення гарантії діяльності з відкритою інформацією (реєстр. № 8439 від 06.06.2018р., внесений народними депутатами України О.Опанасенком, Г.Шверком, В.Севрюковим, С.Висоцьким, Ф.Бендюженком).

6. Про відповідність Закону України «Про рекламу» положень ДСТУ 3587-97 та надання роз’яснення Согоріну А.А.

7. Щодо ситуації з притягненням до кримінальної відповідальності народного депутата України О.Пономарьова.

 

 

В.Сюмар запропонувала не розглядати проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прозорості та відкритості інформації про діяльність благодійних організацій та громадських об'єднань, які отримують фінансування від іноземних держав та іноземних неурядових організацій (реєстр. № 8501 від 20.06.2018р., внесений народним депутатом України С.Тарутою) та питання щодо ситуації з притягненням до кримінальної відповідальності народного депутата України О.Пономарьова, натомість включити до порядку денного питання про оголошення відбору кандидатур на заміщення вакантної посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за квотою Верховної Ради України та обговорити текст заяви Комітету про неприпустимість втягнення Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) у гібридну війну, яку Російська Федерація веде проти України.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 8441 від 06.06.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Стеценком, С.Висоцьким, Б.Онуфриком та інш.).

 

     Виступили:  ШВЕРК Г.А., КОНДРАТЮК О.К., АБДУЛЛІН О.Р.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 8441 від 06.06.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Стеценком, С.Висоцьким, Б.Онуфриком та інш.), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 8441 від 06.06.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Стеценком, С.Висоцьким, Б.Онуфриком та інш.) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.                        

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект  Закону про внесення змін до закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 8441-1 від 20.06.2018р., внесений народним депутатом України А.Денисенком).

 

    Виступили: ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В., АБДУЛЛІН О.Р.

 

   Розглянувши проект Закону про внесення змін до закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 8441-1 від 20.06.2018р., внесений народним депутатом України А.Денисенком), Комітет вирішив:                                       

 

   рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (реєстр. № 8441-1 від 20.06.2018р., внесений народним депутатом України А.Денисенком) відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

    Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект  Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо недопущення тиску на незалежні телеканали через відключення аналогового телебачення), (реєстр. № 8466 від 11.06.2018р., внесений народним депутатом України С.Міщенком).

 

     Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В., АБДУЛЛІН О.Р., ШВЕРК Г.А.

 

         Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо недопущення тиску на незалежні телеканали через відключення аналогового телебачення), (реєстр. № 8466 від 11.06.2018р., внесений народним депутатом України С.Міщенком), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо недопущення тиску на незалежні телеканали через відключення аналогового телебачення), (реєстр. № 8466 від 11.06.2018р., внесений народним депутатом України С.Міщенком) відхилити.

 

   Рішення прийнято одноголосно.

 

        

 Слухали: 4. Слухали інформацію заступника Голови Комітету О.Опанасенка про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення бізнесу і забезпечення гарантії діяльності з відкритою інформацією (реєстр. № 8439 від 06.06.2018р., внесений народними депутатами України О.Опанасенком, Г.Шверком, В.Севрюковим, С.Висоцьким, Ф.Бендюженком).

                                                                         

     Виступили:  СЮМАР В.П., СЕВРЮКОВ В.В.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення бізнесу і забезпечення гарантії діяльності з відкритою інформацією (реєстр. № 8439 від 06.06.2018р., внесений народними депутатами України О.Опанасенком, Г.Шверком, В.Севрюковим, С.Висоцьким, Ф.Бендюженком), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов ведення бізнесу і забезпечення гарантії діяльності з відкритою інформацією (реєстр. № 8439 від 06.06.2018р., внесений народними депутатами України О.Опанасенком, Г.Шверком, В.Севрюковим, С.Висоцьким, Ф.Бендюженком) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

          

Слухали: 5. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про відповідність Закону України «Про рекламу» положень ДСТУ 3587-97 та надання роз’яснення Согоріну А.А.

 

     Виступили:   СЮМАР В.П.

 

О.Кондратюк зазначила, що до Комітету надійшло звернення заступника директора ТОВ «Реклама Сервіс-Україна» А.Согоріна з проханням надати роз’яснення який нормативний акт має вищу силу (Закон України, Постанова Кабінету Міністрів України, наказ Держстандарту) та повинен застосовуватись при видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами.

 

         Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету підтримали пропозицію О.Кондратюк, що при видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами слід керуватися нормами Закону України «Про рекламу» та положеннями, які за своїм змістом не суперечать Закону України «Про рекламу» та вирішили надіслати  відповідні роз’яснення заступнику директора ТОВ «Реклама Сервіс-Україна» А.Сагоріну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про Заяву Комітету про неприпустимість втягнення Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) у гібридну війну, яку Російська Федерація веде проти України.

 

     Виступили:  ВИСОЦЬКИЙ С.В.

        

         В.Сюмар зазначила, що 26 червня ц.р. в Києві відбулася конференція ОБСЄ «Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в Україні та навколо неї», під час якої фахівці у сфері медіа, представники засобів масової інформації, громадянського суспільства, міжнародних організацій дискутували щодо свободи ЗМІ та прав журналістів в Україні під час війни.   

         Голова Комітету наголосила на упередженості та некоректності назви конференції, а також назвала провокаціями запрошення на захід російських пропагандистів і використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в’язня Кремля Олега Сенцова.

         Доповідачка додала, що Комітетом підготовлено відповідну Заяву та запропонувала підтримати її.

 

         Вирішили:

 

Члени Комітету підтримали відповідний текст Заяви від Комітету та вирішили розмістити її на сайті Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

ЗАЯВА КОМІТЕТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ СВОБОДИ СЛОВА ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики звертає увагу на неприпустимість втягнення таких авторитетних міжнародних організацій як Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) у гібридну війну, яку Російська Федерація веде проти України. 

Одним із елементів такої війни є сам факт заперечення збройної агресії РФ проти України, і, на жаль, ОБСЄ, проводячи міжнародну конференцію «Посилення свободи і плюралізму засобів масової інформації в Україні під час конфлікту в країні та навколо неї», повторює кліше російської пропаганди. 

Ми наголошуємо, що така назва конференції є провокативною та некоректною, оскільки не існує жодного «конфлікту в країні», натомість має місце збройна агресія РФ проти України а також анексія Російської Федерації частини української території всупереч всім міжнародним угодам. І факт такої агресії визнаний як міжнародними організаціями, так і більшістю країн світу. 

Комітет наголошує на тому, що свобода слова є надважливою цінністю для українського суспільства. Наш комітет та весь український парламент за останні чотири роки розробив та прийняв цілу низку надзвичайно прогресивних законів у сфері інформполітики - роздержавлення друкованих ЗМІ, створення незалежного суспільного мовлення, прозорість медіа власності, захисту прав журналістів. 

Водночас, ми не можемо не відзначити, що інформаційна війна є інтегральною складовою агресії Російської Федерації, і в таких умовах Україна змушена адекватно та пропорційно реагувати на відповідні загрози, захищаючи власний суверенітет і незалежність.

Відтак, запрошення на конференцію ОБСЄ російських пропагандистів з російських ЗМІ, які неодноразово вдавалися до інформаційних маніпуляцій проти України, можна трактувати як пряму провокацію. 

Ми також вважаємо неприпустимим використання міжнародної конференції для організації провокацій проти політичного в’язня Кремля Олега Сенцова, який сьогодні знаходиться на межі між життям та смертю внаслідок російських тортур. 

Ми наголошуємо, що саме Російська Федерація є однією з найбільших загроз для свободи слова і демократії у світі. Крім того, російські медіа перетворилися на інструменти пропаганди та поширення фейків, спрямованих на підбурювання до дискримінації, ворожнечі та насильства, що відчуває на собі не лише Україна, але і ціла низка інших країн. Комітет підкреслює необхідність збереження у світі свободи слова та свободи засобів масової інформації. В той же час, неприпустимо ігнорувати потребу в розробці інструментів для захисту демократії від інформаційної зброї, яка становить серйозну загрозу для прав людини та світової безпеки.

Ми завжди стояли і будемо стояти на сторожі захисту прав журналістів та свободи слова в Україні. В той же час, ми закликаємо організаторів конференції, в тому числі Представника ОБСЄ Арлема Дезіра, більш фахово розібратися в ситуації щодо гібридних інформаційних впливів, аби не перетворювати ОБСЄ в інструмент російських маніпуляцій. 

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про оголошення відбору кандидатур на заміщення вакантної посади члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за квотою Верховної Ради України.

 

     Виступили: АБДУЛЛІН О.Р., ОПАНАСЕНКО О.В., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.С., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО О.О., КОНДРАТЮК О.К.

 

     В.Сюмар повідомила, що до Комітету звернувся Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ю.Артеменко з проханням провести конкурсний відбір кандидатів на вакантне місце члена Національної ради за квотою Верховної Ради України та ініціювати призначення члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

    Доповідачка зауважила, що в Комітеті є подання на чотирьох претендентів про те частина депутатських фракцій не встигли подати своїх кандидатів.

   Вона запропонувала доручити секретаріату оновити документи кандидатів, зокрема, декларації про доходи. А також після оголошення конкурсу звернутися до фракцій і груп у Верховній раді України і громадських організацій, які працюють у сфері медіа, впродовж 21 дня внести кандидатури на вакантне місце члена Національної ради. Головуюча додала, що до кінця літа завершиться спецперевірка і у вересні Комітет зможе розглянути це питання.

     В.Сюмар також запропонувала членам Комітету доручити їй зустрітися

з першим заступником Голови Нацради О.Герасим’юк та Головою Нацради Ю.Артеменком і вирішити питання щодо проведення спільної з Комітетом зустрічі для з’ясування причин конфліктної ситуації у Нацраді.

 

         Вирішили:

 

     Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

1. Залишити в конкурсному відборі заяви кандидатів, які надійшли до  Комітету раніше.

2. Доручити секретаріату Комітету звернутися до кандидатів з проханням оновити подані документи, зокрема, декларації про доходи.

         3. Відповідно до вимог частини 20 статті 85 Конституції України, статті 210 Регламенту Верховної Ради України, частини 2 статті 5 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» оголосити відбір кандидатур на заміщення вакантної посади члена Національної ради.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

  

                   

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07