Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                88

 

                                                                                         6             червня          18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.,  ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О.

 

Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К.,  АБДУЛЛІН О.Р., СОЧКА О.О.

 

На засідання запрошені:  Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Фещук Уляна Юріївна – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Костинський Сергій Анатолійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Червак Богдан Остапович – перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Аласанія Зураб Григорович – Голова правління ПАТ «Національно суспільна телерадіокомпанія України; Гребенюк Інна Ігорівна - член правління ПАТ «Національно суспільна телерадіокомпанія України; Шматов Михайло В’ячеславович – керівник департаменту взаємодії з філіями ПАТ «Національно суспільна телерадіокомпанія України; Семерей Петро Іванович – генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної Асоціації українських медіа; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання Громадської організації «Детектор медіа», заступник голови Наглядової ради ПАТ «НСТУ».

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

                

1. Проект Постанови про недопущення трансляції в Україні заходів, що відбуватимуться на території Російської Федерації, якщо їх трансляція порушує законні права та інтереси громадян України (реєстр. № 8343 від 11.05.2018р., внесений народними депутатами України О.Ляшком, О.Березюком, І.Мосійчуком, А.Лозовим).                               

         2. Проект Постанови про Основні напрямки бюджетної політики на 2019-2021 роки (реєстр. № 8357 від 16.05.2018р., внесений Кабінетом Міністрів України).                                         

         3. Про причини припинення мовлення на середніх хвилях НСТУ -українського радіо з передавачів, що розташовані в населених пунктах Луч Миколаївської області та Таранівці Харківської області.                                        

4. Про звернення народних депутатів України до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження за статтею 351 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності народних депутатів України - членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та створення штучних перешкод у їх роботі).                                         

5. Інформація про хід підготовки до виїзного розширеного засідання Комітету у Донецькій області 14-16 червня 2018 року.                           

6. Про виконання Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення рішення Комітету від 20 вересня 2017р. за підсумками робочої поїздки в прикордонні райони Одеської області.                     

7. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Постанови про недопущення трансляції в Україні заходів, що відбуватимуться на території Російської Федерації, якщо їх трансляція порушує законні права та інтереси громадян України (реєстр. № 8343 від 11.05.2018р., внесений народними депутатами України О.Ляшком, О.Березюком, І.Мосійчуком, А.Лозовим).                               

 

     Виступили:  ОПАНАСЕНКО О.В., ПАВЛЕНКО Ю.А., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ШВЕРК Г.А.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про недопущення трансляції в Україні заходів, що відбуватимуться на території Російської Федерації, якщо їх трансляція порушує законні права та інтереси громадян України (реєстр. № 8343 від 11.05.2018р., внесений народними депутатами України О.Ляшком, О.Березюком, І.Мосійчуком, А.Лозовим), Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду проект Постанови про недопущення трансляції в Україні заходів, що відбуватимуться на території Російської Федерації, якщо їх трансляція порушує законні права та інтереси громадян України (реєстр. № 8343 від 11.05.2018р., внесений народними депутатами України О.Ляшком, О.Березюком, І.Мосійчуком, А.Лозовим) прийняти за основу та в цілому.                        

 

Голосували:   “за” – 6

                        “проти” – 2

                        “утримались” - 2

 

      Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Постанови про Основні напрямки бюджетної політики на 2019-2021 роки (реєстр. № 8357 від 16.05.2018р., внесений Кабінетом Міністрів України).                                          

 

    Виступили: ШВЕРК Г.А., ПАВЛЕНКО Ю.О., БІДЕНКО А.І., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г.

 

Розглянувши проект Постанови про Основні напрямки бюджетної політики на 2019-2021 роки (реєстр. № 8357 від 16.05.2018р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:                                       

 

запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про Основні напрямки бюджетної політики на 2019-2021 роки (реєстр. № 8357 від 16.05.2018р., внесений Кабінетом Міністрів України) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання та внести правки і доповнення до даного проекту такого змісту:

 

1) у абзаці другому розділу «Виконання та реалізація пріоритетних державних цільових програм та державних інвестиційних проектів» після слів «соціально-культурній сфері» доповнити словами: «сфері інформаційної безпеки та інформаційної політики».

2) доповнити розділ «Інші питання, вирішення яких необхідне для складання проекту закону про Державний бюджет України» абзацом такого змісту: «забезпечення фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України відповідно до частини 3 статті 14 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

    Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про причини припинення мовлення на середніх хвилях НСТУ - Українського радіо з передавачів, що розташовані в населених пунктах Луч Миколаївської області та Таранівці Харківської області.                                        

 

     Виступили: ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В., АЛАСАНІЯ З.Г.,  ФЕЩУК У.Ю., БІДЕНКО А.І., СЕМЕРЕЙ П.І.

 

         Вирішили:

 

Заслухавши Голову правління Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» З.Аласанія, генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення П.Семерея, та представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо причин припинення мовлення на середніх хвилях НСТУ - Українського радіо з передавачів, що розташовані в населених пунктах Луч Миколаївської  області та Таранівці Харківської  області,  Комітет зазначив,  що

трансляція першої програми Українського радіо у середньохвильовому діапазоні з Радіоцентру у Таранівці Харківської області та програми Всесвітньої служби радіо України з радіопередавального центру Луч у Миколаївській області була припинена через відсутність фінансового забезпечення поширення сигналу з 1 лютого ц.р. І це при тому, що іншого покриття у Харківській області, окрім середньо-хвильового, Українське радіо не має, а конкурс на FM-діапазон досі не оголошено. Такі речі є неприпустимими у контексті інформаційної безпеки держави, яка воює з російським агресором не лише за окуповані території, а й за обдурених тотальною ворожою пропагандою громадян.

Тому Комітет вирішив інформувати про це Кабінет Міністрів України, Раду Національної безпеки і оборони України, а також разом з Міністерством інформаційної політики України напрацювати алгоритм розв’язання проблеми фінансування діяльності ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

        

    Слухали: 4. Слухали інформацію заступника Голови Комітету С.Висоцького про звернення народних депутатів України до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження за статтею 351 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності народних депутатів України - членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та створення штучних перешкод у їх роботі).                                                                                

     Виступили: СЮМАР В.П., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В.,  ШВЕРК Г.А., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С.

 

Народний депутат України Сергій Висоцький, який є Заступником голови Комітету, представив присутнім проект звернення народних депутатів України до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження на підставі положень статті 344 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності народних депутатів України - членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та створення штучних перешкод у їх роботі).

 

         Вирішили:

 

Після обговорення перший заступник Голови Комітету Ольга Червакова поставила на голосування пропозицію Сергія Висоцького підтримати таку заяву до правоохоронних органів.

 

Голосували:   “за” – 2

                        “проти” – 1

                        “утримались” - 6

 

      Рішення не прийнято.

 

            У зв’язку з конфліктом інтересів Голова Комітету Вікторія Сюмар не брала участі у голосуванні.

 

           Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про виконання Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення рішення Комітету від 20 вересня 2017р. за підсумками робочої поїздки в прикордонні райони Одеської області.                     

 

         Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський поінформував присутніх про виконання Національною радою Рекомендацій Комітету щодо зміцнення інформаційної безпеки у регіоні за підсумками робочої поїздки до прикордонних районів Одеської області 11-12 вересня 2017 року.

         Народні депутати України – члени комітету інформацію С.Костинського взяли до відома.

 

   

          Слухали: 6. Слухали інформацію члена комітету Ю.Павленка про хід підготовки до виїзного розширеного засідання Комітету у Донецькій області 13-16 червня 2018 року.

 

         Ю.Павленко поінформував про план перебування членів Комітету у Донецькій області, зокрема він зазначив, що планується відвідати міста Покровськ, Волноваху, Красногорівку та ознайомитись з роботою об’єктів інформаційної інфраструктури. 15 червня відвідати Маріупольський державний університет, зустрітися з місцевими засобами масової інформації та провести засідання Комітету в Маріупольській міській раді.

         Доповідач наголосив, що залишається узгодити дату проведення виїзного засідання.

         Після обговорення В.Сюмар запропонувала членам Комітету  визначитись з датою та завтра на позачерговому засіданні прийняти відповідне рішення.

 

             

            Різне.

 

          В.Сюмар зазначила, що від Комітету підготувала заяву по Роману Сущенку і узгодила її з Іриною Геращенко. Вона додала, що це буде проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентских асамблей міжнародних організацій, світових лідерів та міжнародного співтовариства у зв'язку з протиправним вироком Московського міського суду у справі незаконно утримуваного в Російській Федерації громадянина України Романа Сущенка» та запропонувала підтримати її. Доповідачка повідомила, що головним визначено Комітет у закордонних справах.

 

       В.Сюмар поінформувала членів Комітету, що вже підготовлено законопроект про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та запросила парламентарів підписати цей законодавчий акт.

 

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07