Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                86

 

                                                                                         16           травня          18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.,  ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К.,  АБДУЛЛІН О.Р., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О.

 

На засідання запрошені:  Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа», заступник голови Наглядової ради Пат «НСТУ»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; Деркач Ярослав Вікторович – помічник-консультант народного депутата України Кондратюк О.К.; Сенчук Віктор Миколайович – представник Міністерства культури України; Сироватка Володимир Дмитрович – представник Міністерства культури України.

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Проект Постанови про оприлюднення розмірів виплачених заробітних плат членам Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств (реєстр. № 7478 від 05.01.2018р., внесений народним депутатом України С.Капліним).                             

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму (реєстр. № 8186 від 23.03.2018р., внесений народними депутатами України Ю.Березою, Л.Ємцем, К.Усовим).                                       

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" щодо інформування виборців про свою депутатську діяльність (реєстр. № 8252 від 06.04.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Бубликом).                           

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення реклами лікарських засобів, медичних виробів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації (реєстр. № 8136 від 15.03.2018р., внесений народними депутатами України Т.Бахтеєвою, В.Карпунцовим, І.Шурмою та інш.).                                   

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» (реєстр. № 8293 від 19.04.2018р., внесений народними депутатами України О.Третяковим, Г.Загорієм та інш.).                                      

6. Різне.

Про надання Комітетом роз’яснень щодо мови реклами та формування позиції Комітету щодо мови ЗМІ.                        

                           

 

В.Сюмар наголосила, що Комітет має визначитися з кандидатурами до складу міжпарламентської конференції «Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентської складової регіональної та безпекової співпраці, розвиток взаємодіє з ЄС та НАТО».

Головуюча також додала, що послухаємо інформацію щодо засідання громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Постанови про оприлюднення розмірів виплачених заробітних плат членам Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств (реєстр. № 7478 від 05.01.2018р., внесений народним депутатом України С.Капліним).                             

 

     Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

Обговоривши законопроект народні депутати звернули увагу на те, що в проекті йдеться про заробітні плати, однак це тільки частина виплат, які отримують урядовці, державні топ-менеджери і парламентарії. Премії ж почасти можуть значно перевищують суми зарплат.

Водночас члени Комітету констатували, що оприлюднення заробітку високопосадовців та народних депутатів на веб-ресурсах є достатнім, а щомісячні публікації цієї інформації на шпальтах «Урядового кур’єра»  потребуватиме додаткового фінансування. Було звернуто увагу на експертний висновок Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України; у ньому йдеться, зокрема, про те, що питання оприлюднення інформації, якої стосується проект № 7478, врегульоване Законом України «Про запобігання корупції», тому положення проекту про оприлюднення розмірів виплачених заробітних плат членам Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств у разі її прийняття створить правову колізію з чинними нормами в частині визначення розміру доходу, який є підставою для обов’язкового оприлюднення інформації про доходи урядовців та народних депутатів.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про оприлюднення розмірів виплачених заробітних плат членам Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств (реєстр. № 7478 від 05.01.2018р. внесений народним депутатом України С.Капліним), Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про оприлюднення розмірів виплачених заробітних плат членам Кабінету Міністрів України, народним депутатам України, керівникам центральних органів виконавчої влади та керівникам державних підприємств повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Рішення прийнято одноголосно.

        

Народний депутат України Ю.Павленко залишив засідання Комітету.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму (реєстр. № 8186 від 23.03.2018р., внесений народними депутатами України Ю.Березою, Л.Ємцем, К.Усовим).                                       

 

   Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В.

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму (реєстр. № 8186 від 23.03.2018р., внесений народними депутатами України Ю.Березою, Л.Ємцем, К.Усовим), Комітет вирішив:                                       

 

Запропонувати Комітету з питань інформатизації та зв’язку рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму (реєстр. № 8186 від 23.03.2018р., внесений народними депутатами України Ю.Березою, Л.Ємцем, К.Усовим) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

    Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" щодо інформування виборців про свою депутатську діяльність (реєстр. № 8252 від 06.04.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Бубликом).                           

 

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" щодо інформування виборців про свою депутатську діяльність (реєстр. № 8252 від 06.04.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Бубликом), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" щодо інформування виборців про свою депутатську діяльність (реєстр. № 8252 від 06.04.2018р., внесений народним депутатом України Ю.Бубликом) прийняти за основу.                           

 

Голосували:  “за” – 6

                        проти – 0

                        утримались - 2

 

Рішення прийнято.

 

        

       В.Сюмар запропонувала перенести розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення реклами лікарських засобів, медичних виробів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації (реєстр. № 8136 від 15.03.2018р., внесений народними депутатами України Т.Бахтеєвою, В.Карпунцовим, І.Шурмою та інш.) на інше засідання Комітету.                                   

        

 

      Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» (реєстр. № 8293 від 19.04.2018р., внесений народними депутатами України О.Третяковим, Г.Загорієм та інш.).                                      

 

     Виступили: СЕВРЮКОВ В.В., ОНУФРИК Б.С., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» (реєстр. № 8293 від 19.04.2018р., внесений народними депутатами України О.Третяковим, Г.Загорієм та інш.), Комітет вирішив:

 

         Запропонувати Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» прийняти за основу.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         В.Сюмар наголосила, що на засіданні присутній секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики Гріцак Костянтин Іванович та запросила його до слова.

         К.Гріцак повідомив, що 21 травня 2018 року відбудеться засідання Громадської ради з питань свободи слова та інформаційної політики, на якому буде розглядатиметься питання щодо стану роздержавлення друкованих засобів масової інформації та безпеки журналістів.

Головуюча запросила усіх долучитись до участі у засіданні Громадської ради.

 

 

 В.Сюмар  повідомила, що 9 червня 2018 року в Києві відбудеться Друга міжпарламентська конференція «Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентської складової регіональної та безпекової співпраці, розвиток взаємодіє з ЄС та НАТО». Вона додала, що необхідно визначитися з представниками від Комітету для участі у цій конференції.

        

Після обговорення було вирішено, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на цій міжнародній конференції представлятимуть Вікторія Сюмар, Сергій Висоцький та Григорій Шверк.

 

        

            Різне.

 

         В.Сюмар поінформувала, що залишилось питання про надання Комітетом роз’яснень щодо мови реклами та формування позиції Комітету щодо засобів масової інформації.

Вона додала, що оскільки Конституційний Суд відмінив "Закон Колесніченка-Ківалова", посилаючись на процедурні рішення і не торкаючись змістовної частини, ми написали звернення до Конституційного Суду, що це означає: чи ми тепер регулюємось Законом "Про мови" УРСР, чи ми взагалі нічим не регулюємось в питанні щодо мови реклами і ЗМІ. Голова Конституційного Суду сказав, що вони не можуть відповісти на це питання і не хочуть. А чому, тому що не повинні вони нам давати відповіді такі, а тільки Верховній Раді вони можуть давати такі відповіді.

 

В.Севрюков зауважив, що сьогодні треба або пришвидшувати прийняття  якогось із законів про мову, або виступити з ініціативою Комітету – внести зміни в Закон "Про рекламу" і визначити чітко мову реклами.

 

В.Сюмар наголосила, що оптимізму щодо ухвалення мовних законів немає. Необхідно спонукати Конституційний Суд до більш чіткіших пояснень. Вона додала, що необхідно поступово рухатись змінюючи мовну ситуацію, зокрема в тій сфері, яка є предметом нашого відання.

 

Після обговорення члени Комітету вирішили звернитися до Голови Верховної Ради України А.Парубія з проханням дати відповідне доручення постійному представнику Верховної Ради України у Конституційному Суді України А.Селіванову порушити питання перед Конституційним Судом України щодо з’ясування того, які зміни настають у правовій системі України згідно з Рішенням Конституційного Суду України (№2-р/2018 від 28.02.2018р.). А також  напрацювати відповідні зміни до Закону «Про рекламу».

В.Сюмар додала, що на 18 травня ц.р. заплановане засідання робочої групи по зовнішній рекламі, де можна запропонувати та узгодити відповідні зміни.

 

 

В.Сюмар повідомила, що на наступному тижні відбудеться засідання робочої групи по напрацюванню законопроекту про аудіовізуальні медіа послуги та запросила членів Комітету взяти участь у цьому заході.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2018 рік”

21 грудня 2018 13:07
10 грудня 2018 16:18
28 листопада 2018 12:15
14 листопада 2018 09:52
22 жовтня 2018 10:20
09 жовтня 2018 11:40
04 жовтня 2018 11:13
27 вересня 2018 10:48
26 вересня 2018 11:03
10 вересня 2018 10:07