Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                78

 

                                                                                          6         грудня       17    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

 

 

                                                             

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О., КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засідання запрошені:  Німченко Василь Іванович – народний депутат України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Дударець Руслан Миколайович – заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції України; Малий Євген Ігорович – перший заступник керівника Київської місцевої прокуратури № 9 м. Києва; Аласанія Зураб Григорович – Голова правління ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»; Дорофеєв Максим Юрійович – юрист ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»; Голованов Василь – виконавчий продюсер телеканалу «NewsOne»; Рудик Олена Олегівна – генеральний директор телеканалу «NewsOne»; Ткач Михайло - журналіст програми «Схеми: корупція в деталях»; Дяченко Олександр – начальний юридичного відділу Української асоціації видавців періодичної преси; Большакова Ольга Юріївна - голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників».

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Проект Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Лубінцем, О.Кондратюк).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора (реєстр. № 7299 від 16.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Черваковою).

         3. Проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Демчаком, М.Довбенком та ін.).

          4. Про хід розслідування перешкоджання журналістській діяльності Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту «Київ».

             Про хід розслідування інциденту, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») та співробітниками Управління державної охорони в ніч на 16 вересня 2017 року біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

          5. Різне.                         

 

 

         В.Сюмар наголосила, що включаємо в порядок денний питання про ситуацію пов’язану з блокуванням телеканалу «NewsOne»;

 

 

Порядок денний із змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Лубінцем, О.Кондратюк).

 

     Виступили:  ОПАНАСЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Лубінцем, О.Кондратюк),  Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читання проект Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Д.Лубінцем, О.Кондратюк) прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 8

                       “проти” – 0

                       “утримались” - 1

 

Рішення прийнято.                           

 

 

Народний депутат України О.Червакова долучилась до засідання комітету.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора (реєстр. № 7299 від 16.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Черваковою).

 

 

Виступили: СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.С., АЛАСАНІЯ З.Г.

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора (реєстр. № 7299 від 16.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Черваковою),  Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора (реєстр. № 7299 від 16.11.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Черваковою) прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 8

                       “проти” – 0

                       “утримались” - 2

 

Рішення прийнято.                           

 

 

Народний депутат України О.Кондратюк долучилась до засідання комітету.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про хід розслідування перешкоджання журналістській діяльності Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» та про хід розслідування інциденту, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») та співробітниками Управління державної охорони в ніч на 16 вересня 2017 року біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

 

                   

         Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., НІМЧЕНКО В.І., ДОРОФЕЄВ М.Ю., ДУДАРЕЦЬ Р.М., МАЛИЙ Є.І., ТКАЧ М.

 

Комітет у порядку контролю заслухав представників Головного слідчого управління Національної поліції України та Київської міської прокуратури № 9, які розслідують недавні факти застосування сили проти знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях» Радіо Свобода.

Учасники розмови, обговоривши деталі резонансних подій, висловивши свої зауваження й побажання, відзначили певний прогрес у розслідуванні подій біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» та перевищення влади працівниками служб охорони.

Після обговорення члени Комітету підтримали пропозицію Вікторії Сюмар це питання залишити на контролі Комітету та повернутися до його розгляду в січні 2018-го.

 

Народний депутат України С.Висоцький долучився до засідання Комітету.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про ситуацію пов’язану з блокуванням телеканалу «NewsOne»;

              

         Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К., ПАВЛЕНКО Ю.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ШВЕРК Г.А., ГОЛОВАНОВ В.,  ДОРОФЕЄВ М.Ю., РУДИК О.О., ДУДАРЕЦЬ Р.М.

 

В.Сюмар зауважила, що на засіданні присутні виконавчий продюсер телеканалу «NewsOne» Василь Голованов і генеральний директор телеканалу «NewsOne» Олена Рудик та запросила їх до слова.

 

В.Голованов повідомив, що наразі блокування зняте, але залишились блокпост встановлений перед в'їздом на телеканал, люди в камуфляжі, елементи загородження, дріт, дехто з людей все ще в балаклавах. Він додав, що канал вважає це психологічним тиском.

Свою версію висловив заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції України Р.Дударець наголосивши, що ми знаємо ініціаторів, що відкрите кримінальне провадження, попередня кваліфікація – самоуправство. Але після встановлення всіх обставин дії будуть кваліфікуватися належним чином. Він додав, що в тому числі розглядаємо, що перешкоджають і роботі журналістів. І після проведення всіх слідчих дій будемо визначатися, як кваліфікувати і кому що оголошувати.

В ході обговорення члени Комітету констатували, що дії протестувальників, які блокували роботу телестудії, є перешкоджанням законній професійній діяльності засобу масової інформації.

      Підсумовуючи головуюча зазначила, що наш Комітет завжди буде на сторожі свободи слова в Україні. Ми завжди будемо вимагати від органів влади інформацію про стан розслідування будь-яких порушень, пов'язаних зі свободою слова і правами журналістів на свою професію.

В.Сюмар додала, що журналістів ми поважаємо і дуже хочемо, щоб вони надалі робили свою роботу в інтересах своїх глядачів. Ми всі зацікавлені жити в мирній, європейській, демократичній і правовій державі Україна.

 

Розгляд проекту Закону про ринки капіталу та регульовані ринки, внесеного народними депутатами України Русланом Демчаком, Михайлом Довбенком, Павлом Різаненком, Максимом Поляковим, Дмитром Святашем, Іваном Мірошніченком (реєстраційний № 7055) парламентарії перенесли на інше засідання Комітету.

 

 

         Члени Комітету підтримали пропозицію Юрія Павленка звернутися до Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка щодо підтримки кінофільму «Будинок «Слова» на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка.

 

        

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2017 рік ”

27 грудня 2017 09:19
08 грудня 2017 15:09
16 листопада 2017 09:21
13 листопада 2017 09:03
05 жовтня 2017 15:10
21 вересня 2017 10:29
07 вересня 2017 17:45
12 липня 2017 18:00
21 червня 2017 19:00
15 червня 2017 19:45