Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                71

 

                                                                                           21        червня            17    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                               

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

          Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., СТЕЦЕНКО Д.О.,  АБДУЛЛІН О.Р.

 

Відсутні народні депутати України:  ВИСОЦЬКИЙ С.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.,  БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

На засідання запрошені:  Біденко Артем Ігорович – Державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Шевчук Микола Миколайович – заступник керівника Апарату Верховної Ради України; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Красовицький Олександр Віталійович – генеральний директор видавництва «Фоліо»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Розкладай Ігор Євгенович – юрист Громадської організації «Інститут Медіа Права»; Дяченко Олександр - начальник юридичного відділу Української асоціації видавців періодичної преси; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Присутні: керівник секретаріату комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, Я.Глиняна, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Про хід розслідування вбивства 20 липня 2016 року у м. Києві журналіста Павла Шеремета.                        

2. Про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності), (реєстр. № 3454).

3. Про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до статті 48 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо строку зберігання передач (реєстр. № 5607).

4. Про результати поїздки членів Комітету до Донецької області з метою перевірки виконання рекомендацій Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики від 13 липня 2016р. щодо невідкладних дій спрямованих на виправлення ситуації з інформаційною безпекою в Донецькій та Луганській областях.

5. Про пропозиції від видавництв України щодо сприяння у виданні готових текстів книг, брошур та збірок, які були отримані Міністерством інформаційної політики України.

         6. Різне.

 

 

О.Кондратюк запропонувала підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності), (реєстр. № 3454) перенести на інше засідання комітету.

 

В.Сюмар наголосила, що в різному розглянемо проект Комунікаційної стратегії Верховної Ради України на 2017-2021 року.

 

В.Сюмар повідомила членам Комітету, що на початку липня відбудеться зустріч з керівництвом НСТУ та наглядовою радою на якій планується обговорити питання як мають працювати філії суспільного мовлення на Донеччині та Луганщині. Вона додала, що необхідно проговорити питання фінансування, оскільки пріоритетним має бути фінансування саме цих філій та їх технічне забезпечення. Також головуюча запросила всіх на цю зустріч.

 

 

          Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

         Слухали: 1.  Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Червакової про хід розслідування вбивства 20 липня 2016 року у м. Києві журналіста Павла Шеремета.                        

 

           О.Червакова наголосила, що Комітет отримав лист від Національної поліції України про хід розслідування вбивства Павла Шеремета. Як зазначено у цьому документі за підписом т.в.о. Голови Національної поліції Олександра Вакуленка Національною поліцією проводяться додаткові слідчі дії. Серед іншого, відбувся допит колишнього працівника Служби безпеки України та проведено слідчий експеримент, що стосується відповідного епізоду справи. Загалом у цій справі опитано понад три тисячі свідків, здійснено більше 280 оглядів і публікацій, вилучено й проаналізовано відеозаписів зі значної кількості камер спостереження, розташованих у прилеглому до місця скоєння злочину районі.

            О.Червакова додала, що 20 липня буде річниця вбивства Шеремета, і було б логічно, щоб до першої річниці керівництво Національної поліції чи МВС публічно відзвітували в парламенті.

         В.Сюмар повідомила, що Комітет захисту журналістів готує власний звіт щодо вбивства Павла Шеремета. Вона додала, що Комітет захисту журналістів  спілкувався з усіма органами влади і готовий представити нам цей звіт.

         Після обговорення члени Комітету вирішили звернутися до Голови Верховної Ради України А.Парубія з проханням запланувати на пленарному тижні публічний звіт у Верховній Раді України Голови Національної поліції України щодо розслідування цього злочину.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до статті 48 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо строку зберігання передач (реєстр. № 5607).

   

     Виступили: ОНУФРИК Б.Р, ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

1.     Поправку першу народного депутата України В.Сюмарврахувати

 

       Голосували: “за” – 6

                                            “проти” – 0

                                            “утримались” - 4

                            Рішення прийнято.

 

    поправку другу народного депутата України О.Кондратюк – врахувати частково

     Голосували: “за” – 6

                                            “проти” – 0

                                            “утримались” - 4

                            Рішення прийнято.

 

    поправку третю народного депутата України Г.Шверка  відхилити

 

              Голосували: “за” – 6

                                            “проти” – 0

                                            “утримались” - 4

                            Рішення прийнято.

 

    поправку четверту народних депутатів України Ю.Левченка, А.Іллєнка, О.Осуховського, М.Головк, О.Марченка  відхилити

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

    поправку п’яту народного депутата України В.Севрюкова  відхилити

 

                              Рішення прийнято одноголосно.

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

 

       Голосували: “за” – 9

                                            “проти” – 0

                                            “утримались” - 1

 

                         Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про результати поїздки членів Комітету до Донецької області з метою перевірки виконання рекомендацій Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики від 13 липня 2016р. щодо невідкладних дій спрямованих на виправлення ситуації з інформаційною безпекою в Донецькій та Луганській областях.

 

     Виступили:  ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К.

 

В.Сюмар зазначила, що за результатами виїзного засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 14-15 червня 2017 року до Донецької області та з метою перевірки виконання рекомендацій Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики від 13 липня 2016 року підготовлено проект рекомендацій. Вона додала, що зазначені рекомендації стосуються невідкладних дій, спрямованих на виправлення ситуації з інформаційною безпекою у Донецькій та Луганській областях.

         Вирішили:

Проаналізувавши у форматі виїзного засідання 14-15 червня ц.р. у місті Краматорську виконання Рекомендацій Комітету центральним органам виконавчої влади, Донецькій та Луганській обласним військово-цивільним адміністраціям, напрацьованих за результатами виїзного засідання Комітету у регіон проведення АТО в червні 2016 року, заслухавши інформацію представників Міністерства інформаційної політики України, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Концерну РРТ, Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій, відвідавши низку населених пунктів зони проведення АТО, зокрема, міста Авдіївку, Покровськ, пункт пропуску поблизу станції Майорська, розташування військовослужбовців ЗСУ, НГУ у зоні розмежування, об’єкти Концерну РРТ в Авдіївці та Покровську Донецької області, зустрівшись з прес-офіцерами та військовими журналістами, що працюють у зоні АТО, з представниками засобів масової інформації регіону, колективом Донецької філії ПАТ НСТУ «ДоТеБе», Комітет вирішив:

 

1. У рамках контрольних функцій Комітету сприяти реалізації проектів з:

1) протидії (нейтралізації, глушіння) незаконному поширенню заборонених в Україні ЗМІ Російської Федерації і так званих ДНР та ЛНР;

2) спорудження об’єктів інформаційної інфраструктури для забезпечення поширення сигналу українських електронних засобів масової інформації та впевненого і якісного прийому телерадіопрограм на всій підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей;

3) розбудови мережі Інтернет у населених пунктах зони АТО;

4) організації і проведення освітніх заходів, тренінгів, семінарів із залученням вітчизняних та зарубіжних фахівців для перепідготовки журналістів регіональних ЗМІ;

5) координації зусиль мовників щодо обміну інформаційним контентом між приватними, суспільними та іноземними мас-медіа;

6) вирішенню проблеми фінансового забезпечення друку газет військових підрозділів Збройних сил України та інших медійних продуктів військово-цивільних адміністрацій;

7) взяти під контроль виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» у частині фінансування діяльності ПАТ НСТУ та ресурсного забезпечення інституційної, технічної спроможності Донецької та Луганської філій ПАТ НСТУ.

 

2. На законодавчому рівні:

1) рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр.№ 6565 від 08.06.2017 року);

2) народним депутатам-членам Комітету внести на розгляд парламенту законопроект, у якому передбачити систему стимулів для центральних телерадіомовників, насамперед тих, що працюють у новинних форматах, для розміщення додаткових передавальних потужностей у небезпечній і комерційно непривабливій зоні.

3. Забезпечити подальшу ефективну координацію співпраці Комітету та центральних органів виконавчої влади, Донецької і Луганської обласних військо-цивільних адміністрацій у вирішенні пріоритетних завдань щодо зміцнення інформаційної безпеки у регіоні.

4. Звернутися до Президента України з пропозицією вирішити питання щодо виділення цільових бюджетних місць в Національній академії державного управління при Президентові України для навчання офіцерів з числа учасників бойових дій в зоні АТО.

5. Провести нараду за участю керівників Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Міністерства культури України, Українського інституту національної пам’яті щодо вирішення питання видання серії книг історичної тематики для «бібліотечки бійця».

6. Міністерству інформаційної політики України спільно з Мультимедійною платформою іномовлення України вирішити питання з підготовки щоденних випусків російськомовних передач про події у зоні АТО новинного та аналітичного формату для аудиторії тимчасово окупованих територій України та зарубіжних глядачів.

7. Звернутися до Міністерства інфраструктури України щодо встановлення мораторію на підвищення тарифів «Укрпошти» на розповсюдження україномовних періодичних видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

  Слухали: 4. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про пропозиції від видавництв України щодо сприяння у виданні готових текстів книг, брошур та збірок, які були отримані Міністерством інформаційної політики України.

 

     Виступили: КОНДРАТЮК О.К., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.С., БІДЕНКО А.І., КРАСОВИЦЬКИЙ О.В.

 

        

При розгляді питання щодо сприяння виданню для потреб учасників АТО готових текстів книг, брошур та збірок, які були отримані Міністерством інформаційної політики України, було заслухано Державного секретаря цього відомства Артема Біденка. У розмові взяв участь і висловив низку слушних пропозицій також генеральний директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький.

 

Після обговорення члени Комітету підтримали запропонований Міністерством інформаційної політики України план дій та запропонували невідкладно перейти до його реалізації.

 

 

Різне.

 

В.Сюмар наголосила, що роздана Комунікаційна стратегія Верховної Ради України. Вона розрахована на 2017-2021 р.р. та ініційована проектом «Відкритий парламент».

Доповідачка зазначила, що ми вже її розглядали, добре що такий документ з’явиться у Верховній Раді України. Після затвердження Комунікаційної стратегії Верховної Ради України буде розроблений план дій щодо її втілення.

Голова Комітету зазначила, що її поправки враховані на 70 %, і що депутатам буде цікаво з нею ознайомитись.

 

Члени Комітету вирішили:

Схвалити Комунікаційну стратегію Верховної Ради України на 2017-2021 роки та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її своїм розпорядженням.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

        

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

        

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2017 рік ”

27 грудня 2017 09:19
08 грудня 2017 15:09
16 листопада 2017 09:21
13 листопада 2017 09:03
05 жовтня 2017 15:10
21 вересня 2017 10:29
07 вересня 2017 17:45
12 липня 2017 18:00
21 червня 2017 19:00
15 червня 2017 19:45