Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                73

 

                                                                                           6        вересня            17    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                              

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ВИСОЦЬКИЙ С.В., ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., СТЕЦЕНКО Д.О.,  ПАВЛЕНКО Ю.О.,  БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

Відсутні народні депутати України:  АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засідання запрошені: Стець Юрій ЯрославовичМіністр інформаційної політики України; Біденко Артем Ігорович – Державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет».

 

Присутні: керівник секретаріату комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (реєстр. № 6762 від 18.07.2017р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, О.Сочкою, О.Бригинцем, В.Денисенком).

2. Проект Закону про меценатство у фізичній культурі і спорті (реєстр. № 6770 від 19.07.2017р., внесений народними депутатами України Т.Ричковою, А.Павелком та інш.).

3. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно невиконання вимог законодавства щодо організації та забезпечення захисту інформації (реєстр. № 6711 від 13.07.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким надано допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на зайняття або обіймають посади в органах державної влади чи органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6658 від 29.06.2017р., внесений народними депутатами України О.Сотник, В.Войціцькою та інш.).

5. Різне.

5.1.Про визначення представника Комітету до складу Оргкомітету Українського форуму з управління Інтернетом (Opгкомітет IGF-UA).

         5.2. Про поїздку членів Комітету до Одеської області або Одеси.

 

 

         В.Сюмар запропонувала включити в порядок денний питання щодо проведення парламентських слухань про безпеку журналістів в Україні. Також вона додала, що проінформує членів Комітету про напрацьовані влітку законопроекти.

 

          Порядок денний із змінами затверджено одноголосно.

 

 

Відкриваючи засідання В.Сюмар привітала членів Комітету з початком сесії та повідомила, що на засіданні присутній Міністр інформаційної політики Юрій Стець і запросила його до слова.

 

Ю.Стець подякував членам Комітету за тісну співпрацю та окреслив основні напрямки роботи Міністерства інформаційної політики на найближчу перспективу.

 

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно невиконання вимог законодавства щодо організації та забезпечення захисту інформації (реєстр. № 6711 від 13.07.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

     Виступили:  ШВЕРК Г.А.,  ЧЕРВАКОВА О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно невиконання вимог законодавства щодо організації та забезпечення захисту інформації (реєстр. № 6711 від 13.07.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

направити Комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховної Радою України в першому читанні за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Народний депутат України О.Кондратюк долучилась до засідання Комітету.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким надано допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на зайняття або обіймають посади в органах державної влади чи органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6658 від 29.06.2017р., внесений народними депутатами України О.Сотник, В.Войціцькою та інш.).

   

     Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СТЕЦЬ Ю.Я.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким надано допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на зайняття або обіймають посади в органах державної влади чи органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6658 від 29.06.2017р., внесений народними депутатами України О.Сотник, В.Войціцькою та інш.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань національної безпеки і оборони рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким надано допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на зайняття або обіймають посади в органах державної влади чи органах місцевого самоврядування (реєстр. № 6658 від 29.06.2017р., внесений народними депутатами України О.Сотник, В.Войціцькою та інш.) прийняти за основу.                       

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови підкомітету з питань державної інформаційної політики та інформаційної безпеки О.Сочки про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (реєстр. № 6762 від 18.07.2017р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, О.Сочкою, О.Бригинцем, В.Денисенком).

 

         Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., СЮМАР В.П.

 

 

         Після обговорення Голова Комітету наголосила, що на засіданні  відсутній автор законопроекту – Микола Княжицький, і що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення попросила ще трохи часу для напрацювання своїх рекомендацій. Тому вона запропонувала перенести розгляд цього законопроекту на наступне засідання Комітету.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про меценатство у фізичній культурі і спорті (реєстр. № 6770 від 19.07.2017р., внесений народними депутатами України Т.Ричковою, А.Павелком та інш.).

 

         Виступили:  СЮМАР В.П., СЕВРЮКОВ В.В.

 

         О.Конратюк наголосила, що наразі народний депутат України Юрій Береза зареєстрував альтернативний  законопроект, який є кращим, зокрема в частині предмета відання нашого Комітету. Вона запропонувала розглядати обидва законопроекти разом, а також запросити на засідання авторів законодавчої ініціативи.

         Члени Комітету підтримали пропозицію О.Кондратюк.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар щодо проведення парламентських слухань про безпеку журналістів в Україні.

 

     Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С.

 

В.Сюмар наголосила, що до Комітету звернулися громадські організації та Національна спілка журналістів України щодо необхідності проведення парламентських слухань про безпеку журналістів в Україні. Вона додала, що проведення таких слухань також підтримує Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.

Голова Комітету також наголосила: - «Що 2 листопада весь світ відзначає Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, як нагадування владі про напади та побиття журналістів, які не розслідуються і не караються. У нас таких історій теж багато. Якщо такі слухання хоч якось можуть зрушити розслідування, то я б запропонувала їх провести».

 

Вирішили:

 

Після обговорення народні депутати України – члени Комітету вирішили:

 

1. Провести 1 листопада 2017 року парламентські слухання про безпеку журналістів в Україні на тему: «Безпека журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи вирішення».

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань про безпеку журналістів в Україні на тему: «Безпека журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи вирішення» прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

В.Сюмар зазначила, що до Комітету надійшов лист від Організаційного комітету Українського форуму з управління Інтернетом щодо визначення наших представників до складу Оргкомітету IGF-UA.

Члени Комітету вирішили, що від Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики до складу Оргкомітету IGF-UA увійдуть Опанасенко Олександр Валерійович –заступник Голови Комітету та Стеценко Дмитро Олександрович – голова підкомітету з питань телебачення та радіомовлення, друкованих засобів масової інформації, інформаційних агентств та Інтернету.

 

 

Голосували:  “за” – 11

                  “проти” – 0

                  “утримались” - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

 

В.Сюмар зазначила, що з метою з’ясування стану забезпечення інформаційної безпеки на півдні України пропонується відвідати низку об’єктів інформаційної інфраструктури Одеської області.

За словами голови Комітету, на Одещині багато «білих» плям, де населення взагалі не бачить і не чує українських телерадіоканалів. «Треба вирішувати, що з цим робити. Бо особисто я, їхавши на авто в Одеській області, слухала радіо і була здивована, що не дотримуються квоти. А потім виявилося, що взагалі це іноземне радіо», – сказала вона.

Голова Комітету запропонувала 11 вересня ц.р. відвідати місто Білгород-Дністровський, та місто Кілія. Наступного дня зустрітися з головою Одеської обласної державної адміністрації та ознайомитись з роботою Одеської філії Концерну РРТ у місті Роздільна, а також відвідати місто Кодима.

  Після обговорення члени Комітету погодились з пропозицією В.Сюмар та вирішили до наступного дня визначитися хто з народних депутатів з робочим візитом має можливість відвідати Одеську область.              

 

 

В.Сюмар поінформувала парламентарів про роботу, яку Комітет провів влітку. Зокрема, вона наголосила, що в першу чергу необхідно зареєструвати законопроект про аудіовізуальні послуги що це зобов’язання перед Європейським Союзом, і про це йдеться в Угоді про асоціацію. Голова Комітету додала, що за літо цей законопроект доопрацювали, врахували всі пропозиції та запропонувала колегам брати участь в робочих групах.   

 

В.Сюмар поінформувала, що фактично готовий законопроект про  порядок висвітлення діяльності органів влади та органів місцевого самоврядування. Вона додала, що ми з секретаріатом його суттєво переписали і спробували зробити з нього сучасний закон, який фактично регламентує порядок укладання договорів на висвітлення органів державної влади.

 За її словами, розробники законопроекту чітко прописали, як мають транслюватися звернення Президента України, а саме, що обов’язково транслюється, а що на договірних умовах.

В.Сюмар наголосила, що цей законопроект буде надіслано всім членам Комітету на їхні електронні скриньки для ознайомлення та подальшої роботи.

 

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

        

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

        

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2017 рік ”

27 грудня 2017 09:19
08 грудня 2017 15:09
16 листопада 2017 09:21
13 листопада 2017 09:03
05 жовтня 2017 15:10
21 вересня 2017 10:29
07 вересня 2017 17:45
12 липня 2017 18:00
21 червня 2017 19:00
15 червня 2017 19:45