Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               38

 

                                                                                       3        березня           21

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                            

                                                                        о 14 год. 15 хв.

 

                                             

                                             

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    

 

    На засідання запрошені: Кузьмін Ренат Равелійович – народний депутат України; Аліксійчук Олександр Васильович – народний депутат України; Кармелюк Ірина Миколаївна – Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Панченко Діана Віталіївна – журналіст Товариства з обмеженою відповідальністю «Тайм медіа» («Перший незалежний»); Кужеєв Павло Ігорович - журналіст Товариства з обмеженою відповідальністю «Тайм медіа» («Перший незалежний»); Іванов Анатолій – адвокат Товариства з обмеженою відповідальністью «Редакція газети «Уманська зоря»; Крутчак Василь Васильович – журналіст; Веремійчук Кім Олександрович – адвокат адвокатського об’єднання «Енджі лекс».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників засобів масової інформації при органах державної влади України, щодо яких застосовано санкції Указом Президента України № 43/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (реєстр. № 5057 від 10.02.2021, внесений народними депутатами України: І. Фріз, В. В’ятровичем, І. Геращенко, М. Іоновою та іншими).

2. Про звернення адвоката К. Веремійчука до Голови Верховної Ради України Д. Разумкова зі скаргою щодо можливого ненадання відповіді на звернення №183/12/20 від 11.12.2020р. стосовно правомірності анулювання акредитації журналіста В. Крутчака.

3. Про припинення мовлення телеканалу  «Перший незалежний».

4. Про сприяння у вирішенні питання щодо дотримання вимог Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» в частині оренди приміщення редакції газети «Уманська зоря».

          5. Різне.

 

 

Є.Брагар запропонував проект Постанови Верховної Ради України «Про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників засобів масової інформації при органах державної влади України, щодо яких застосовано санкції Указом Президента України № 43/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (реєстр. № 5057) не розглядати, у зв’язку з тим, що він втратив актуальність.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету Н.Шуфрича про  звернення адвоката К.Веремійчука до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова зі скаргою щодо можливого ненадання відповіді на звернення №183/12/20 від 11.12.2020р. стосовно правомірності анулювання акредитації журналіста В. Крутчака.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КАРМЕЛЮК І.М., КРУТЧАК В.В., ВЕРЕМІЙЧУК К.О.

 

          Під час розгляду питання керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України І.Кармелюк наголосила на правомірності раніше прийнятого рішення щодо припинення акредитації журналіста В.Крутчука. Вона додала, що анулювання його акредитаційної картки було прийняте у зв’язку з неодноразовими зверненнями народних депутатів України зі скаргами на дії В.Крутчука, які полягали у грубому порушенні ним обов’язків, визначених частиною шостою статті 26 Закону України «Про інформацію» та підпунктом 3 пункту 19 Положення про акредитацію журналістів та технічних працівників при Апараті Верховної Ради України.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення адвоката К.Веремійчука до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова зі скаргою щодо можливого ненадання відповіді на звернення №183/12/20 від 11.12.2020р. стосовно правомірності анулювання акредитації журналіста В. Крутчака, Комітет вирішив:

 

          Повідомити Голову Верховної Ради України Д.Разумкова, що адвокат К.Верімійчук та журналіст В.Крутчак поінформовані щодо відсутності правових підстав для задоволення усіх питань, зазначених у відповідній скарзі.

 

     Голосували:  “за” – 3

                                       проти – 1

                                       утримались - 1

 

       Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про припинення мовлення телеканалу «Перший незалежний».

                                 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КУЗЬМІН Р.Р., АЛІКСІЙЧУК А.В., ПАНЧЕНКО Д.В., КУЖЕЄВ П.І.

 

 

У результаті обговорення Н.Шуфрич наголосив, що для всебічного розгляду зазначеного питання звернеться до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова з проханням забезпечити можливість проведення спільного засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Комітету з питань правоохоронної діяльності та Комітету з питань свободи слова.

 

 

Народний депутат України Т.Циба залишила засідання Комітету.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про сприяння у вирішенні питання щодо дотримання вимог Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» в частині оренди приміщення редакції газети «Уманська зоря».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., САНЧЕНКО О.В., ІВАНОВ А.

 

Адвокат ТОВ «Редакції газети «Уманська зоря» А.Іванов поінформував членів Комітету, що керівництво Уманської міської ради свідомо, нехтуючи всіма нормами законодавства, хоче позбавити ТОВ «Редакція газети «Уманська зоря» права на укладання договору оренди комунального майна. Він попросив членів Комітету втрутитися, відстояти свободу слова в місті Умань та не допустити відповідних незаконних дій Уманської міської ради, в особі міського голови Плетньової Ірини Григорівни, а також зберегти право ТОВ «Редакція газети «Уманська зоря» на оренду приміщення.

 

Вирішили:

 

Заслухавши адвоката  ТОВ «Редакції газети «Уманська зоря» А.Іванова щодо сприяння у вирішенні питання щодо дотримання вимог Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» в частині оренди приміщення редакції газети «Уманська зоря», Комітет вирішив:

 

Звернутися листом до Міського голови міста Умань з проханням дотримуватися норм Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та зберегти право ТОВ «Редакція газети «Уманська зоря» на оренду приміщень.

 

          Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26