Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               50

 

                                                                               22         вересня           21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

 

о 14 год. 15 хв.

 

 

Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

На засідання запрошені: Швачко Антон Олексійович – народний депутат України; Драп'ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України; Добросердов Артур Ринатович – т.в.о. заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України; Пичик Ангеліна – журналістка, ведуча Товариства з обмеженою відповідальністю «НАШ 365»; Веремій Ольга – журналістка, ведуча Товариства з обмеженою відповідальністю «НАШ 365»; Рошук Катерина – співзасновник Інформаційного агентства «Букви»;  Козлюк Стас – журналіст Інформаційного агентства «Букви»; Клітна Наталія Іванівна – Голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту.


Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення директорки ТОВ «НАШ 365» Олени Рудік щодо проявів цензури та застосування інших видів адміністративного тиску з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до телеканалу «НАШ».

2. Про хід розслідувань нападів на журналіста видання «Букви» Олександра Кужельного, які відбулись 21 липня 2021 року поблизу будівлі Шостого апеляційного суду міста Києва та 14 серпня 2021 року поблизу будівлі Офісу Президента України.

3. Про хід розслідування нападу на оператора телеканалу «ТСН» Антона Філіппа, який відбувся 14 серпня 2021 року поблизу будівлі Офісу Президента України.

4. Про проект Закону про збереження природних оселищ та видів природної флори та фауни, що підлягають особливій охороні (про території Смарагдової мережі в Україні), реєстр. № 4461-1 від 26.07.2021р., внесений народними депутатами України П. Якименком, В. Кінзбурською, О. Красовим та іншими. 

5. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на жовтень 2021 року.

 

 

Т.Циба запропонувала не розглядати проект Закону про збереження природних оселищ та видів природної флори та фауни, що підлягають особливій охороні (про території Смарагдової мережі в Україні), (реєстр. № 4461-1) оскільки є лист від автора законопроекту П.Якименка. Вона зауважила, що в Комітеті з питань екологічної політики та природних ресурсів наразі тривають дискусії щодо доопрацювання зазначеного законопроекту.

 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директорки ТОВ «НАШ 365» Олени Рудік щодо проявів цензури та застосування інших видів адміністративного тиску з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до телеканалу «НАШ».

         

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ПИЧИК А., ВЕРЕМІЙ О.

 

 

Народний депутат України О.Санченко залишив засідання Комітету.

 

Вирішили:

 

Заслухавши присутніх на засіданні ведучих телеканалу «НАШ» Ангіліну Пичик та Ольгу Веремій щодо проявів цензури та застосування інших видів адміністративного тиску з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до телеканалу «НАШ», Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням переглянути своє рішення про звернення до суду з позовом щодо анулювання ліцензії на мовлення телеканалу «Наш 365».

 

  Рішення прийнято одноголосно.

 

 2. У зв’язку з систематичною неявкою представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на засідання Комітету з питань свободи слова, а також відсутністю будь-яких реакцій на запрошення Комітету, надіслати звернення до Голови Нацради О.Герасимюк з проханням, у подальшому, налагодити та забезпечити злагоджену співпрацю регулятора з Комітетом з питань свободи слова.  

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. Звернутись до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова з проханням розглянути питання щодо необхідності ротації членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за призначенням Верховної Ради України, у порядку, передбаченому статтею 5 Закону.

 

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про хід розслідувань нападів на журналіста видання «Букви» Олександра Кужельного, які відбулись 21 липня 2021 року поблизу будівлі Шостого апеляційного суду міста Києва та 14 серпня 2021 року поблизу будівлі Офісу Президента України.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ДРАПЯТИЙ Б.Є., ДОБРОСЕРДОВ А.Р., РОШУК К., КОЗЛЮК С.


 Заслухавши представників Інформаційного агентства «Букви» Катерину Рошук, Стаса Козлюка та заступника Міністра внутрішніх справ України Богдана Драп'ятого і т.в.о. заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Артура Добросердова про хід розслідувань нападів на журналіста видання «Букви» Олександра Кужельного, які відбулись 21 липня 2021 року поблизу будівлі Шостого апеляційного суду міста Києва та 14 серпня 2021 року поблизу будівлі Офісу Президента України, Комітет вирішив:

 

Дочекатись додаткових матеріалів, які надійдуть від видання «Букви», та надіслати їх Міністру внутрішніх справ України Д.Монастирському і заступнику Міністра внутрішніх справ України Б.Драп'ятому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про хід розслідування нападу на оператора телеканалу «ТСН» Антона Філіппа, який відбувся 14 серпня 2021 року поблизу будівлі Офісу Президента України.

                    

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ДОБРОСЕРДОВ А.Р., ДРАПЯТИЙ Б.Є.

 

Т.в.о. заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України А.Добросердов, в межах таємниці слідства, зазначив, що на даний час розслідування нападу на оператора телеканалу «ТСН» Антона Філіппа, який відбувся 14 серпня 2021 року поблизу будівлі Офісу Президента України триває. Він додав, що зареєстровано кримінальне впровадження за статтею 345 частина 2 і статтею 296 частина 4. Мова йде про погрозу або насильство щодо працівника правоохоронних органів. Він додав, що саме  в рамках цього кримінального впровадження надійшла заява від журналіста, тому проводяться відповідні експертизи та інші слідчі дії.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2021 року.

                     

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.


Вирішили:


Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на жовтень 2021 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

 

Дата проведення засідання

місяць

дата

жовтень

6

20

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.


 

Н.Шуфрич запропонував членам Комітету перепідписати проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі до інформації (реєстр. № 5047) та зареєструвати його у парламенті.

 


С.Швець наголосив, що отримав відповідь від Державної міграційної служби України щодо внесення змін до Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 367.

Члени Комітету вирішили:

 

Звернення Державної міграційної служби надіслати Прем’єр-міністру України Д.Шмигалю для подальшого реагування.

 

Рішення прийнято одноголосно.


 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26